Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υποχώρηση του ΔΣΕ, στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ έχει αναρτηθεί ένα αφιέρωμα στο ΔΣΕ, το οποίο αποτελείται από μια σειρά θεμάτων πλαισιωμένων από φωτογραφίες από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, που βρίσκονται στο Αρχείο του Κόμματος.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 11 αναρτήσεις με φωτογραφικό υλικό, χωρισμένες στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Στρατιωτική εκπαίδευση και μάχες, εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις του ΔΣΕ, η οργάνωση της ζωής στις ελεύθερες περιοχές, το Υγειονομικό του ΔΣΕ, η γυναίκα και η νεολαία στο ΔΣΕ, εικόνες από καθημερινές στιγμές στις ελεύθερες περιοχές, η φροντίδα για την επιβίωση και προστασία των παιδιών, η επίσκεψη του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ στο Γράμμο και το Βίτσι μαζί με γαλλική αντιπροσωπεία τον Ιούνη 1949, οχυρωματικά έργα.
Οι φωτογραφίες αποτελούν μοναδικά ιστορικά τεκμήρια που μας φέρνουν σε επαφή με την ηρωική δράση και το μαχητικό πνεύμα των μαχητριών και μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και απλών ανθρώπων, που με αισιοδοξία πάλεψαν σε αντίξοες συνθήκες.
Στις φωτογραφίες, αποτυπώνονται τόσο στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, όσο και η οργάνωση της στις Ελεύθερες Περιοχές.
Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ και αποτελούν υλικό του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, το οποίο αποτελούνταν από τους: Γιώργο Σεβαστίκογλου, υπεύθυνο και σκηνοθέτη, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα, με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους.
Υπενθυμίζουμε, ότι μεγάλος όγκος φωτογραφιών, δημοσιεύεται στο λεύκωμα φωτογραφιών του Απόστολου Μουσούρη «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Η επίσκεψη του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ στο Γράμμο και το Βίτσι, μαζί με γαλλική αντιπροσωπεία, τον Ιούνη του 1949
Η γαλλική αντιπροσωπεία έφτασε στην Ελλάδα, μέσω Αλβανίας. Επισκέφθηκε το Βίτσι, τα χωριά της Ελεύθερης Ελλάδας, τα νοσοκομεία, συνάντησε από κοντά τις μαυροφορομένες γυναίκες, που όπως σημείωνε ο Ελιάρ, «πάντα θ’ ακούσεις την ίδια τραγική απάντηση. “Χωροφύλακες σκότωσαν τους δικούς μου, έδειραν, βίασαν γυναίκες, έκαψαν το χωριό, ο γιος μου σκοτώθηκε…”».
Στη συνέχεια, η γαλλική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Πέτρο Κόκκαλη, έφτασε στο Γράμμο, όπου παρέμεινε περίπου μια βδομάδα. Ο Ελυάρ δε στεκόταν λεπτό. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπου με τηλεβόα απευθύνθηκε στους στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού. Περιηγήθηκε και παρευρέθηκε σε μικρές και μεγάλες μονάδες του ΔΣΕ, στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τους μαχητές και τους κατοίκους των χωριών.
Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές η παρασημοφόρησή του από την ΙΧη Μεραρχία.
Οχυρωματικά έργα
Η φροντίδα για την επιβίωση και προστασία των παιδιών
Η επιχείρηση σωτηρίας των παιδιών από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) το 1948, οργανώνοντας τη μεταφορά των παιδιών που κινδύνευαν από τους βομβαρδισμούς του αστικού στρατού, το ανελέητο κυνηγητό των «μπουραντάδων», τα «αναμορφωτήρια» της Φρειδερίκης. Με τη συγκατάθεση των γονιών τους – κι όπου δεν υπήρχαν, των στενότερων συγγενών – μεταφέρονταν τα παιδιά στις Σοσιαλιστικές, Λαϊκές Δημοκρατίες. Ηταν μια οργανωμένη προσπάθεια, που είχε την εποπτεία οργανώσεων των Λαϊκών Δημοκρατιών και είχε στόχο να σωθούν τα παιδιά.
Εικόνες από καθημερινές στιγμές στις Ελεύθερες Περιοχές
Περσσότερες φωτογραφίες και εκτενεστερο αφιέρωμα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ, πατώντας ΕΔΩ.
Πηγή: 902>gr