Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Η απίστευτη πρόταση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων προς την Αγγλία και την Γερμανία είναι να στείλει νοσοκόμες σε αυτές τις χώρες να δουλέψουν έναντι παροχής εμβολίων.
-Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τον αριθμό των νοσοκόμων που θα μεταναστεύσουν, αρκεί να πετύχουμε μια συμφωνία, δηλώνει η Alice Visperas διευθύντρια του τομέα εξωτερικών θεμάτων του Υπουργείου Απασχόλησης.
Τριάντα χιλιάδες νοσηλευτές εκ των οποίων 11.000 νοσοκόμες δουλεύουν ήδη στο σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας NHS.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας δηλώνει στο CNN πως «δεν έχουμε σχέδια ανταλλαγής εμβολίων με προσωπικό, δεν χρειαζόμαστε άλλο προσωπικό, παρόλο που εκτιμούμε την πρόταση και υποσχεθήκαμε πως θα δώσουμε από τα εμβόλια που θα περισσέψουν στο μέλλον».
Τα εμβάσματα των μεταναστών από τις Φιλιππίνες φτάνουν τα 25,5 δις ευρώ τον χρόνο και είναι απολύτως απαραίτητα για την οικονομία της.
Το 2019 περίπου 17.000 νοσοκόμες βρήκαν απασχόληση στο εξωτερικό.
Όμως τον Απρίλιο του 2020 η κυβέρνηση απαγόρευσε την μετανάστευση νοσηλευτικού προσωπικού λόγω των εσωτερικών αναγκών που προκάλεσε η πανδημία.
Τα μέτρα έχουν φέτος κάπως χαλαρώσει, υπολογίζεται πως περίπου 5000 νοσηλευτές θα πάρουν άδεια να μεταναστεύσουν μέσα στο 2021.
Τα κρούσματα στις Φιλιππίνες έχουν φτάσει τις 600 χιλιάδες και οι νεκροί πλησιάζουν τις 12.000.
Είναι μια από τις ασιατικές χώρες που διατηρεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών.
Η χώρα των 105 εκατομμυρίων ανθρώπων θα χρειαζόταν κατ αρχήν 140 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και είναι ζήτημα αν έχει πάρει μερικές χιλιάδες που τις δώρισε η Κίνα.
Η Ομοσπονδία Νοσηλευτών στις Φιλιππίνες FNU αντιδρά με σφοδρότητα στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό σαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
«Είναι αηδιαστικός ο τρόπος που η κυβέρνηση μεταχειρίζεται σαν εμπορεύματα και προϊόντα εξαγωγής τους υγειονομικούς», δηλώνει η Γενική Γραμματέας Jocelyn Andamo στο Reuters.
Η Διεθνής Ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει «το παζάρι» της κυβέρνησης των Φιλιππίνων.
Η Ομοσπονδία Νοσηλευτών τονίζει μεταξύ των άλλων ότι «στις ενέργειες της κυβέρνησης κρύβεται και η απόγνωση των αναπτυσσόμενων χωρών για το άδικη διανομή των εμβολίων που γίνεται στον κόσμο».
Αυτή την στιγμή οι μισοί εμβολιασμοί σε σύνολο 305 εκατομμυρίων έχουν γίνει σε μερικές μόνο χώρες της Ευρώπης, στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, Καναδά.
Περί τις 130 χώρες στον κόσμο δεν έχουν πάρει ούτε ένα εμβόλιο.
Ο πόλεμος μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών εταιριών καλά κρατεί.
Οι αντιθέσεις που προκαλεί ο καπιταλισμός, η άνιση ανάπτυξη και το κυνήγι του κέρδους δεν αποκλείει καμία μορφή εκμετάλλευσης και ταπείνωσης των εργαζομένων. Η ταυτόχρονη αποδιοργάνωση και αποσύνθεση του καπιταλισμού αντανακλάται και στις αηδιαστικές ενέργειες ανταλλαγής ανθρώπων – προϊόντων που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων που αντί να αντλήσει πόρους από τον παραγόμενο πλούτο της χώρας και να εφοδιαστεί με εμβόλια ασχολείται με σύγχρονο δουλεμπόριο.
Τα περιθώρια αυτού του συδτήματος έχουν εξαντληθεί και μόνο αν οι εργαζόμενοι πάρουν στα χέρια τους και την διαχείρηση της πανδημίας μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Η ανθρωπότητα το έχει ανάγκη.
Πηγή: εφημερίδα Arbetet
Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.