Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //
Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ παρουσιάζουμε τρία μοναδικά ντοκουμέντα
1.Τεράστια η συμμετοχή της νέας γενιάς.
Το πρώτο ντοκουμέντο αφορά «οργανωτική κατάσταση του Επαρχιακού Συμβούλιο Βέρροιας» και είναι τον μήνα Σεπτέμβριο 1944 όταν ακόμη δεν έχει ελευθερωθεί η περιοχή. Βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο των ΑΣΚΙ. Σύμφωνα μ’ αυτήν μέλη της ΕΠΟΝ είναι 6.764 (από τα οποία 3.640 κορίτσια και 3.624 αγόρια). Επίσης 4.802 αετόπουλα. Ακόμη απ’ αυτούς είναι 828 στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και 351 στον τακτικό ΕΛΑΣ. Και όλα αυτά σε μία περιοχή που τότε δεν ξεπερνούσε τις 80.000 κατοίκους !
- Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια από την ίδρυση της
Τα δύο ντοκουμέντα αφορούν τον γιορτασμό για τα 3 χρόνια της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Ημαθίας και βρίσκονται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας. Πρόκειται για τρυκ και σχετική προκήρυξη (του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΕΠΟΝ Βέροιας) που αναφέρει:
«ΖΗΤΩ Η 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 1943
Τούτη τη μέρα δεν ήταν μονάχος η ήλιος σαν πρόβαλε πίσω απ’ τις βουνοκορφές. Είδαμε την κανούργια νειότη ολόρθα στο πλάι του. «Ε συναγωνιστές,πόσο ψηλά έχετε σταθεί»! Από τότε η νειότη κι ο ήλιος φωτίζουν αντάμα την Ελλάδα.
Μέσα στα ζοφερά σκοτάδια της σκλαβιάς και τα κηρύγματα του ραγιαδισμού- στα χρόνια που ηδύναμη της βίας ξαπλώθηκε πάνω στην Ευρώπη- στις 23 Φλεβάρη 1943 απ’την φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ξεπετιέται και γιγαντώνεται η θρυλική ΕΠΟΝ ολάκαιρη η σκλάβα νειότη της Πατρίδας μας ενώνεται με την απόφαση να ελευτερωθή κι’ η ΕΠΟΝ γίνεται σύμβολο πίστης, μάχης και νίκης.Οι σκοποί της τα συνθήματά της όπως το «πολεμάμε και τραγουδάμε» ηλεκτρίζουν την Ελληνική νειότη.
Το πόσο πλέρια και πιστά υπηρέτησε η ΕΠΟΝ τους πόθους και τις ανάγκες της Νεολαίας το δείχνουν περίτρανα η μαζικότητα της οργάνωσης και η αυτοθυσία των μελων της. Αλησμόνητα μα κι’ αναρίθμητα είναι τα παραδείγματα ηρωϊσμού και αυταπάρνησης.
Χιλιάδες επονίτες με το τραγούδι και το χαμόγελο στα χείλη δίναν ότι πολυτιμότερο είχαν στον κόσμο. Τη ζωή τους.
Ετσι η ατέλειωτη φάλαγγα της ΕΠΟΝ με τα’ αετήσια φτερά της νεανικής ορμής σχίζει την καταχνιά της σκλαβιάς με τα’ όπλο στο ένα χέρι και με τον πυρσό του πολιτισμού στο άλλο. Να γιατί η 23 Φλεβάρη 1943 είναι ο μεγαλύτερος Ιστορικός σταθμός του κινήματος της Ελληνικής νεολαίας. Μ’εσ’ στη φωτιά της μάχης κερδίσαμε την Εθνική μας λευτεριά. Ανοίξαμε το δρόμο πλατύ για την πρόοδο και ορμήσαμε με δίψα στις Λέσχες στα σχολεία στις γιορτές, για να σκορπίσουμε τη χαρά και τον πολιτισμό.
Και σύνθημα καινούργιο αντήχησε απ’ άκρη σ’ άκρη «χτίζουμε και τραγουδάμε».
Το τιμημένο μας καριοφύλλι το αντικατέστησε το φτιάρι και το μιστρί και το βιβλίο για να χτίσουμε πάνω στα συντρίμια π’ άφησε ο Φασισμός, τη νέα, φωτεινή, γελούμενη Ελλάδα.
Εχτροί όμως της νειότης και του πολιτισμού σταμάτησαν προσωρινά το υπέροχο αυτό έργο. Η ζωντανή όμως νεολαία της Ελλάδας με το δυναμισμό της και την αγωνιστική της διάθεση κατόρθωσε να ξεπεράση πολλά εμπόδια που παρεβλήθηκαν στο δρόμο της. Και σήμερα 23 Φλεβάρη 1946:
Νέοι σκληροί αγώνες, κανούργιες προσπάθειες μας προσμένουν. Ενωμένα τα νειάτα της πατρίδας μας, τα νειάτα της περιφέρειας Βεροίας εμπρός να χτίσουμε το μέλλον μας.
Να φτιάξουμε πειό καλό το σχολείο και το γυμναστήριο, να διορθώσουμε το χαλασμένο γεφύρι, το καμένο σπίτι να το χτίσουμε απ’ τα θεμέλια, να ριχτούμε όλοι μαζί για την σωτηρία της υγείας μας, να παίξουμε μαζί θέατρο και ποδόσφαιρο.
Νέοι και Νέες
Οι διαφορές όποιες και νάναι δεν πρέπει να μας χωρίζουνε.
Να αφίσουμε εκείνο που μας χωρίζει και να βρούμε εκείνα που μα ενώνουν και είναι πολλά αυτά που πρέπει να μας ενώνουν για να τραβήξουμε μ’ ενωμένη τη δράση μας να χτίσουμε ποιο λαμπρό κι’ ευτυχισμένο το μέλλον μας.
- Ζήτω η 23 του Φλεβάρη 1943-46
- Ζήτω η Νεολαία της Ελλάδας
- Ζήτω η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής νεολαίας (ΠΟΔΝ)
- Νέοι και Νέες της Περιφέρεια Βεροίας
- ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
- Το Ν.Σ ΕΠΟΝ Βέροιας»