Στον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Κυπριακό στάθηκε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ERTNews το βράδυ της Κυριακής. Όπως είπε πιο συγκεκριμένα, το Κυπριακό αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά συνδέεται άμεσα και με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκείνη την περίοδο, δεδομένης και της διαχρονικής στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου ως «αβύθιστου αεροπλανοφόρου δίπλα στη Μέση Ανατολή».
Σημείωσε, ακόμα, πως οι ελληνικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στη συνοχή του ΝΑΤΟ, «κλείνουν τα μάτια και ενδεχομένως και υποχωρούν απέναντι στις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις». Υπενθύμισε ότι 20 χρόνια πριν με το «σχέδιο Ανάν» που «άνοιγε τη συζήτηση για νομιμοποίηση κατοχής» και στο οποίο είχε βρεθεί απέναντι και ο κυπριακός λαός το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε πως για το ΚΚΕ η λύση για το Κυπριακό έγκειται σε ένα ενιαίο κράτος, μία ιθαγένεια, μία προσωπικότητα και στην αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια, εξήγησε ότι η Ενέργεια σήμερα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό λόγω και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά και του ακριβού αμερικανικού LNG, που αποτελεί συνέπεια από την εμπλοκή της Ελλάδας στις κυρώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία. Έτσι, όπως είπε, αποτελεί βασικό ζήτημα «εδώ και τώρα να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η χώρα να απεμπλακεί από τις συνέπειες και τις κυρώσεις από τον απαράδεκτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για να μπορεί αυτό να μεταφραστεί στην καθημερινότητα του εργαζόμενου λαού και αυτό σημαίνει σύγκρουση».
Με αφορμή και τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία, ο Κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «μπαίνει στη μεγαλύτερη συμμαχία που μπορεί να υπάρξει», δηλαδή στην επαφή του με τους εργαζόμενους και τον λαό, υπογραμμίζοντας πως για το Κομμουνιστικό Κόμμα το σημαντικό είναι αν ένας άνθρωπος έχει συμφέρον να παλέψει με τους κομμουνιστές στα σωματεία για να κερδίσει κάτι και για να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για «να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Κύπρος: Είκοσι χρόνια από την απόρριψη του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν»
Τέλος, στην αρχή της παρέμβασής του μίλησε και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά και την παραίτηση Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για σοβαρές αντιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σχετίζονται από τη μία με την αντιμετώπιση της Κίνας και από την άλλη με τον τρόπο που θα διοχετευθούν τεράστια κεφάλαια: Αν δηλαδή θα καταλήξουν στην «πράσινη μετάβαση» του Μπάιντεν των Δημοκρατικών ή στους «πετρελαιάδες» του Τραμπ των Ρεπουμπλικανών. Ως εκ τούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αντιθέσεις δεν αφορούν ούτε το μέλλον του αμερικανικού λαού, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είτε έχει Δημοκρατικό, είτε έχει Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο κάποια στιγμή θα δούμε ότι θα προδοθεί επί της ουσίας».
ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο