Σαν σήμερα ⚓ 14 Ιουλίου
Μια ματιά στην ιστορία _Γεγονότα και πρόσωπα
που δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1743 Γεννιέται Γαβριήλ Ντερζάβιν, ένας από τους σπουδαιότερους Ρώσους ποιητές της γενιάς που προηγήθηκε του Πούσκιν, καθώς και πολιτικός μεγάλου κύρους. Υπήρξε αναμφίλεκτα ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής του 18ου αιώνα. Η μεγάλη και φοβερής έκτασης ανταρσία (1773-1774) του Κοζάκου αταμάνου Εμελιάν (Αιμιλιανός) Πουγκατσιόφ εναντίον της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης, τού έδωσε την ευκαιρία να διακριθεί και σηματοδότησε την απαρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας.
1789 Πέφτει η Βαστίλη, σύμβολο του γαλλικού απολυταρχικού καθεστώτος. Ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση.
1789 Ο Αλεξάντερ Μακένζι ολοκληρώνει το ταξίδι του στον μεγάλο ποταμό ελπίζοντας ότι θα τον οδηγούσε στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά αποδεικνύεται ότι ρέει προς τον Αρκτικό ωκεανό. Αργότερα ο ποταμός, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα στη Βόρεια Αμερική, ονομάστηκε Μακένζι.
1795 Η “Μασσαλιώτιδα” υιοθετείται και επίσημα ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.
1816 Γεννήθηκε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855). (Θαν. 13/10/1882)
1824 Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη της Άμπλιανης.
1858 Γεννήθηκε η Έμιλι Πάνκχερστ μαχητική Βρετανίδα, που ηγήθηκε του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες
1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα
1868 Γεννήθηκε η Βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας Γερτρούδη Μπελ, αρχαιολόγος και συγγραφέας, η οποία φέρεται να «εφηύρε» το Ιράκ, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Θεωρείται ότι σχεδίασε στην ουσία τα σύνορα της χώρας, τα οποία συμπεριλάμβαναν τις τρεις μεγάλες διοικητικές περιφέρειες της πρώην Μεσοποταμίας. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκάλεσαν ως «μη εστεμμένη βασίλισσα του Ιράκ». (Θαν. 12/7/1926)
1874 Πυρκαγιά στο Σικάγο καίει 47 στρέμματα, καταστρέφοντας 812 κτίρια και σκοτώνοντας 20 άτομα.
1881 Ο Ρίνγκο Σταρ ο διαβόητος πιστολέρο-τζέντλεμαν βρίσκεται νεκρός στο φαράγγι Τέρκι Κρικ της Αριζόνα
1902 Καταρρέει το καμπαναριό της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
1904 Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο πεθαίνει ο Ρώσος δραματουργός Άντον Τσέχοφ.
1905 Η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.
1913 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ξάνθη, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
1913 Γεννήθηκε ο Τζέρλαντ Φορντ, πρόεδρος των ΗΠΑ
1918 Γεννήθηκε ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
1919 Γεννήθηκε στην Πάρμα ο Ιταλός ηθοποιός Λίνο Βεντούρα
1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Nicola Sacco & Bartolomeo Vanzetti –Νικόλα Σάκο & Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο.
Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.
Όταν στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαντσέτι θα εκτελούνταν, το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη έγραφε:
«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ – Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ – ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ – ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ – ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».
«Τα λόγια μας, η ζωή και ο πόνος μας δεν είναι τίποτα. Ο θάνατός μας – ο θάνατος ενός παπουτσή κι ενός φτωχού ψαρά – είναι το παν για μας! Η τελευταία στιγμή μάς ανήκει – η θανάσιμη αγωνία είναι ο θρίαμβός μας…»
Μπαρτολομέο Βαντσέτι
1223 Πέθανε ο Φίλιππος Β’ της Γαλλίας
1933 Ο Χίτλερ ανακοινώνει ότι, το μόνο νόμιμο κόμμα στη Γερμανία είναι το Εθνικοσοσιαλιστικό, το κόμμα των Ναζί. Gleichschaltung: όλα τα πολιτικά κόμματα τίθενται εκτός νόμου.
1933 Αρχίζει η ναζιστική ευγονική με την εφαρμογή του νόμου περί Πρόληψης απογόνων των ασθενών με κληρονομικές ασθένειες, που απαιτεί την υποχρεωτική στείρωση κάθε πολίτη που πάσχει από υποτιθέμενες γενετικές διαταραχές. Η ναζιστική ευγονική ήταν η πρακτική εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών της ναζιστικής Γερμανίας, που τοποθέτησαν στο κέντρο της ναζιστικής ιδεολογίας τη βελτίωση της Άριας φυλής ή της γερμανικής “Übermenschen” κυρίαρχης φυλής. Στοχοποιήθηκαν άνθρωποι, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν “ζωές ανάξιες της ζωής” _Lebensunwertes Leben, που περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, κομμουνιστές, ποινικούς εγκληματίες, “εκφυλισμένους”, αντιφρονούντες, αδύναμους διανοητικά ή σωματικά, ομοφυλόφιλους, αέργους, παράφρονες, για να αποβληθούν από την αλυσίδα της κληρονομικότητας. Περισσότερα από 400.000 άτομα στειρώθηκαν παρά τη θέλησή τους, ενώ 275.000 θανατώθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος T4, ενός προγράμματος ευθανασίας.
1941 Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει στο βουνό Κερδύλια – Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, που την αποτελούσαν 60 ένοπλοι με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Θανάση Γκένιο (Λασσάνης). Η ομάδα αυτή, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, είχε την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», ενώ εξέδωσε και πολυγραφημένη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο.
1942 Το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζητά την αποχώρηση των Βρετανών.
1943 Σκοτώθηκε στην Ιταλία ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος του Τζέσε Όουενς στο μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Ο Λονγκ είχε σταλεί στην πρώτη γραμμή ως… τιμωρία για την ήττα του από τον Όουενς.
1945 Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1948 Ο Παλμίρο Τολιάτι, ηγέτης τότε του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πυροβολείται και τραυματίζεται κοντά στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας.
1951 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται το Μισούρι των ΗΠΑ, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που σημειώνονται στην περιοχή, οι οποίες αφήνουν 500.000 κατοίκους άστεγους.
1953 Στο Παρίσι, 7 άτομα σκοτώνονται κι άλλα 130 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των βορειοαφρικανών την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της Βαστίλης.
1958 Το μη επανδρωμένο αμερικανικό διαστημικό εξερευνητικό όχημα Mariner 4 προσεγγίζει τον Άρη και μεταβιβάζει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες από τον γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
1958 Ιρακινή επανάσταση: Στο Ιράκ η μοναρχία ανατρέπεται από λαϊκές δυνάμεις με επικεφαλής τον Αμπντ αλ-Καρίμ Κασίμ, ο οποίος γίνεται ο νέος ηγέτης του έθνους.
1962 Εγκαθίστανται στον Άραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.
1965 ο δορυφόρος Mariner 4, που είχε εκτοξευτεί το 1964, στέλνει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον Άρη.
1969 Πόλεμος του ποδοσφαίρου: Μετά την ήττα της Ονδούρας σε αγώνα ποδοσφαίρου εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ, ξεσπούν ταραχές στην Ονδούρα εναντίον εργαζομένων από το Σαλβαδόρ και πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.
1990 Μετά το “πράσινο φως” της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.
1992 Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά πραγματοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρλιάν και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες.
1993 Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.
2002 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ημέρας της Βαστίλης.
2003 Πέθανε ο Κομπάι Σεγκούντο (Compay Segundo), ο θρυλικός Κουβανός μουσικός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης _Μάξιμο Φρανσίσκο Ρεπιλάδο Μουνιός Τέλλες (Máximo Francisco Repilado Muñoz, γενν. 18 Νοεμβρίου 1907).
Κομπάι Σεγκούνδο τον λέγανε χαϊδευτικά, διότι στις μουσικές ενφανίσεις ακομπανιάριζε πάντα παίζοντας το δεύτερο όργανο. Γεννήθηκε στο Σιμπόνι της Κούβας, και μετακόμισε στο Σαντιάγο δε Κούβα μικρό παιδί στα εννέα. Πρωτοεμφανίστηκε στη Δημοτική Μπάντα του Σαντιάγο δε Κούβα. Το 1934, αφού για ένα διάστημα είχε παίξει σε κουιντέτο, μετακόμισε στην Αβάνα, όπου επίσης έπαιζε κλαρινέτο στην Δημοτική Μπάντα. Επίσης, είχε μάθει να παίζει κιθάρα και τρες (κουβανέζικη κιθάρα). Εφηύρε την επτάχορδη κιθάρα, το λεγόμενο αρμόνικο, που το ονόμασε έτσι επειδή ακομπανιάριζε όλο αρμονία τόσο την ισπανική, όσο και την κουβανέζικη κιθάρα. Στη δεκαετία του 1950 γνώρισε επιτυχία με τους Los Compadres, ένα ντουέτο που σχημάτισε με τον Λορέντζο Ιερεζουέλο το 1947.
Η διεθνής του φήμη ήρθε το 1997 με τη συμμετοχή του στο άλμπουμ Buena Vista Social Club, που κέρδισε πολλά βραβεία Grammy, και με την εμφάνισή του στην ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς. Τον Απρίλιο του 2002, μοιράστηκε τη σκηνή του Palacio de los Congresos στο Παρίσι, με τον επίσης εξέχοντα σονέρο Adalberto Álvarez σε μια συναυλία που αποτίει φόρο τιμής στην ηχητική συμβολή της Κούβας στην 20η επέτειο από την ίδρυση του Radio Latina.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε μπροστά σε εκατομμύρια θεατές και ηχογράφησε εννέα άλμπουμ. Δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όνειρό της να φτάσει στην ηλικία της γιαγιάς του, η οποία ήταν σκλαβωμένη και πέθανε ελεύθερη στη σοσιαλιστική Κούβα σε ηλικία 106 ετών (ο ίδιος “έφυγε” στα 95 του).
2004 Μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών στον Ατλαντικό κατά του διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.
Ύστερα από πέντε μηνών παρακολούθηση του πλοίου “Africa One”, ελληνικών συμφερόντων, βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Τέσσερις Έλληνες ναυτικοί και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται, ενώ στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές υπόπτων και δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
2016 Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας. Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή των Γάλλων. Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες όπως επίσης και ο δράστης που έπεσε νεκρός από την αστυνομία.
2017 Πέθανε η Μαριάμ Μιρζαχανί, Ιρανή μαθηματικός (γεννήθηκε, 3 Μαΐου 1977) και Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιελάμβανε την υπερβολική γεωμετρία και τη συμπλεκτική γεωμετρία. Στις 13 Αυγούστου 2014 η Μιρζαχανί βραβεύθηκε με το Μετάλλιο Φιλντς για το έργο της πάνω στη Γεωμετρία των Επιφανειών Ρήμαν και τα Δυναμικά Συστήματα. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα αλλά και το πρώτο πρόσωπο ιρανικής καταγωγής που βραβεύθηκε ποτέ με αυτό το μετάλλιο.
Το 1994 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα, η πρώτη Ιρανή μαθήτρια που το κατάφερε. Στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα του 1995, έγινε η πρώτη Ιρανή μαθήτρια που κατέκτησε ένα τέλειο σκορ και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια. Το 1999 έλαβε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σαρίφ στην Τεχεράνη (Sharif University of Technology) και συνέχισε τις σπουδές στις ΗΠΑ όπου το 2004 έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με επιβλέποντα καθηγητή τον, επίσης βραβευμένο με μετάλλιο Fields, Κέρτις ΜακΜιούλεν (Curtis Tracy McMullen). Το 2004 ήτγαν επίσης ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay (Clay Mathematics Institute) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ήταν παντρεμένη με τον Γιαν Βοντράκ (Jan Vondrák), Τσέχο θεωρητικό της πληροφορικής και συγκριτικό μαθηματικό, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Αναχίτα, το 2011.
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter