«Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη για να στηρίξουμε ολόπλευρα κάθε γυναίκα που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τέτοια φαινόμενα, αλλά και να δυναμώσουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στις ίδιες τις σάπιες αξίες της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση», τονίζουν Σύλλογοι Γυναικών της Θεσσαλονίκης που είναι μέλη της ΟΓΕ σε ανακοίνωση για την καταγγελία της 24χρονης για βιασμό.
Αναλυτικά:
«Βαθιά αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλεί μια ακόμη καταγγελία μιας νεαρής γυναίκας σχετικά με τον βιασμό που υπέστη από τρεις άνδρες σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι στη Θεσσαλονίκη, όπως και για τη διαφαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, καθώς πρόκειται για “γόνους” μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις, ενώ στοιχεία δείχνουν ακόμη και την εμπλοκή κυκλώματος μαστροπείας.
Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες που δημοσιοποιούνται και έχουν να κάνουν με φαινόμενα βίας απέναντι σε γυναίκες, σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών, ακόμη και δολοφονιών. Πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με ακραίες μορφές έκφρασης της πολύμορφης βίας που υφίστανται οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εργασιακή ανασφάλεια, στα πρόσθετα βάρη που πέφτουν στις πλάτες της στο σπίτι, στην οικογένεια και αλλού και πηγάζουν ακριβώς από την ανισότιμη θέση της στην κοινωνία.
Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, είναι το αποτέλεσμα -και όχι η αιτία- της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Και είναι ακριβώς η κοινωνία της εκμετάλλευσης που γεννά τη βία, την οποία θρέφουν οι σάπιες αξίες της σημερινής κοινωνίας: Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικό “λάφυρο”, συνολικά η εμπορευματοποίησης του σεξ. Στη βάση αυτή και όσο περισσότερο δένεται το ζήτημα με τα οικονομικά συμφέροντα, συναντάμε ακόμα μεγαλύτερη σήψη και δυσωδία, όπως η μαστροπεία και η διοργάνωση “πάρτι συνευρέσεων με κοπέλες”, η διάδοση της πορνογραφίας, στο εμπόριο της οποίας οι “ερασιτεχνικές λήψεις” είναι ιδιαίτερα επικερδείς κ.ά. Άλλωστε, ξέρουμε καλά πως τα διάφορα κυκλώματα εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος κατά κανόνα “συνδυάζονται” με τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπάρχουν μαζί της και “ξεπλένονται” από αυτή.
Επομένως, όπως δεν θα ανεχτούμε να πέφτουν “στα μαλακά” δράστες εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να διαφεύγουν της Δικαιοσύνης και της τιμωρίας δράστες, αξιοποιώντας την οικονομική τους δύναμη και την πολιτική τους επιρροή. Ξέρουμε καλά ότι αυτή η αποκρουστική σήψη δεν θα ανατραπεί από μόνη της. Ούτε από τα υποκριτικά δάκρυα διασήμων που “πέφτουν από τα σύννεφα”, ούτε από την ανέξοδη στήριξη διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών που την ίδια ώρα που δείχνουν δήθεν “μηδενική ανοχή” στα φαινόμενα σεξουαλικής βίας είναι οι ίδιοι που σακατεύουν στη δουλειά τις γυναίκες εργαζόμενές τους, τις απολύουν όταν μένουν έγκυες κλπ.
Κάνουμε τη δίκαιη οργή μας οργανωμένο αγώνα!
Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να κάνουμε πράξη το σύνθημα:
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
Να μαζικοποιήσουμε τους Γυναικείους Συλλόγους και Ομάδες σε κάθε γειτονιά, το εργατικό και λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσουμε:
- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
- Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη για να στηρίξουμε ολόπλευρα κάθε γυναίκα που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τέτοια φαινόμενα, αλλά και να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στις ίδιες τις σάπιες αξίες της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση».
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%8a%cf%89%ce%b1%ce%bd/