Συνεχίζεται, για δεύτερη ημέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ήδη από χτες έχουν γραφτεί 50 βουλευτές ομιλητές.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.
Μοναδική “διαφοροποίηση” θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.
Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Όπως γράφουν τα γερμανικά μέσα, «η αντιπολίτευση έχει σχηματίσει σκληρό μέτωπο ενάντια σε αυτό το εγχείρημα. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του VMRO-DPMNE δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ότι ‘το πιο λογικό’ θα ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια σκέψη θα ήταν ακόμη να παρατείνουν τη συζήτηση στη Βουλή για μέρες», Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση για να προστατευτεί το VMRO από το να εκτεθεί από βουλευτές του που πιθανά υπερψηφίσουν τη διαδικασία Συνταγματικών αλλαγών.
Με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, πιθανές εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 2 ή τις 9 Δεκεμβρίου. Με βάση το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή μέσα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ίσως προτιμήσει να μη δρομολογήσει την ψηφοφορία άμεσα, αλλά αργότερα εντός του δεκαημέρου. Εν ολίγοις το παρασκήνιο παραμένει έντονο.
Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο στρατηγικό στόχο, στην ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχη άποψη έχουν καλλιεργήσει και στην πλειοψηφία των πολιτών της χώρα, αν και με αφορμή το ζήτημα του ονόματος έχουν αυξηθεί οι αντινατοϊκές φωνές.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια η το θέμα περνά στην Ελληνική κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι έχει εξασφαλισμένη την απαραίτητη πλειοψηφία τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.