Επιμέλεια – συνέντευξη Τασσώ Γαΐλα //
Ο ζωγράφος Γιώργος Ζυμαράκης γεννήθηκε στη Χίο όπου και κατά την διάρκεια των Γυμνασιακών σπουδών του πήρε και τα πρώτα ζωγραφικά ερεθίσματα με την καθοδήγηση του καθηγητή ζωγραφικής και ιχνογραφίας Κώστα Καραγατσίδη( εμπρεσιονιστή του Μονάχου και συνεργάτη του Φ. Κόντογλου) καθώς και του Νίκου Γιαλούρη. Επιδίωξη του από εκείνα τα μαθητικά χρόνια ένα όραμα ανθρωπιστικό και ίσως ουτοπικό. Όραμα που όπως ό ίδιος δηλώνει διαρκεί μια ζωή…
Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου μπάρκαρε στα καράβια με σκοπό να γίνει πλοίαρχος, όμως 2 χρόνια μετά… ξεμπάρκαρε στη Ν. Υόρκη με σκοπό να γίνει ζωγράφος!
Νέα Υόρκη: Σπουδές για τον νεαρό Γιώργο Ζυμαράκη στην Art Student’s League και στην National Academy of Design, όπου και σπούδασε διαφημιστικό σχέδιο. Στη Ν. Υόρκη άρχισε και την καριέρα του σαν ζωγράφος , συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, ενώ παράλληλα ίδρυσε και το καλλιτεχνικό γραφείο ZYM Advertising. Inc. 20 χρόνια πετυχημένης καριέρας στη Ν. Υόρκη., και επιστροφή στην Ελλάδα, την Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα
Πυρετώδης οι ετοιμασίες στο ατελιέ του για την προσεχή έκθεση ζωγραφικής του και την κυκλοφορία βιβλίου του με τίτλο: «Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-Μεγαλώνοντας στη Χίο»/ Εκδόσεις Άλφα Πι/Χίος.
– Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που συγγράψατε κ. Ζυμαράκη;
–Όχι, κ. Γαΐλα. Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα το 1983 στη Ν. Υόρκη. Ήταν το «Colour me», βιβλίο για παιδιά, που το σχεδίασα για την 8χρονη τότε κορούλα μου αλλά ήταν και η αφορμή να μου προτείνουν θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, να διδάξω πρωτοπορειακές εκδόσεις.
– Το βιβλίο σας θα είναι συνολική αποτίμηση του έργου σας; Μιλήστε μας γι’ αυτό.
–Το « Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ- Μεγαλώνοντας στη Χίο», είναι η αρχή, ο πρώτος τόμος παρουσίασης μιας … μακραίωνης Οδύσσειας. Είναι εικονογραφημένο με 20 έργα μου και περιλαμβάνει ιστορίες του Κάστρου, γεγονότα που βίωσα στα παιδικά μου χρόνια ζώντας και μεγαλώνοντας μέσα στο Κάστρο, χώρο κατοίκησης των προσφύγων από την Μικρά Ασία. Τα πολλά ονόματα που αναφέρω, θα μπορούσε το κάθε ένα χωριστά να γίνει κι ένα βιβλίο. Απέναντι μας ζούσε ο λαϊκός ποιητής και μεγάλη μορφή της αριστεράς ο Φώτης Αγγουλές με τη μητέρα του και δύο από τις αδελφές του. Και αρκετοί ακόμα… Το Κάστρο, «σημάδεψε» τους πρόσφυγες που το κατοίκησαν, είναι βίωμα αξεπέραστο για μας τη δεύτερη γενιά προσφύγων. Όπως αντιλαμβάνεστε θα ακολουθήσουν 2 ακόμα βιβλία, το δεύτερο της τριλογίας μέ θέμα τα χρόνια δράσης μου στη Νέα Υόρκη και το τρίτο από την εγκατάσταση μου στην Αθήνα το 1985 μέχρι σήμερα.
Ένας κριτικός είχε γράψει για τις εικαστικές δημιουργίες του Γιώργου Ζυμαράκη: ο θεατής νιώθει ψυχική και πνευματική ανανέωση κοιτώντας τα έργα του.
«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων για να δεις ένα ζωγραφικό έργο διότι διδάσκει οπτικώς. Βλέποντας το διαβάζεις μια ιστορία του χώρου και του χρόνου. Πατριδογνωσία σε μια πολύπλοκη σύνθεση σχεδιασμένη να τα πει όλα…». Γ.Ζ.(παλαιότερη δήλωση του ζωγράφου για το έργο του).
– Ζητώντας σας να εντάξετε τον εαυτό σας σε μια Σχολή- ρεύμα ζωγραφικής ποια θα ήταν αυτή;
-«Ζυμισμός». Ζύμ, δηλαδή δικιά μου Σχολή. Έχω τη δική μου Σχολή αυτή που διαμόρφωσα από την επιρροή σε μένα των κινημάτων και της διανόησης την εποχή που ζούσα στην Αμερική.Ο Picasso τι είχε κάνει; Είχε συνθέσει όλους τους αξιόλογους δημιουργούς, δριμύς σχεδιαστής.
– Γιώργος Ζυμαράκης-Νέα Υόρκη: Η επίδραση που άσκησε επάνω σας η πόλη αυτή;
-Μόλις σας απάντησα, το έργο μου είναι σύνθεση των κινημάτων της εποχής εκείνης, εποχή που ναι μεν ζωγράφιζα αλλά δεν ήθελα να πουλάω τα έργα μου, δεν καταδεχόμουν να το κάνω, γι’ αυτό εξ’ άλλου σπούδασα και διαφήμιση και άνοιξα το γραφείο μου που είχε μεγάλη επιτυχία. Όμως τα συνεχή μου ταξίδια στην Αθήνα για να βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου κάποια στιγμή με όθησαν να πάρω την απόφαση να εγκατασταθώ μόνιμα στην Αθήνα.
– Τι άλλο θυμάστε από την παραμονή σας στη Ν. Υ., εκείνης της περιόδου;
-κ. Γαΐλα… αυτά θα τα διαβάσετε στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας μου. Η φιλία μου, η γνωριμία μου με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol και ο μουσικός I. Stravinsky. Ο δικός μας, ο Αριστόδημος Καλδής που υπήρξε και δάσκαλος του αδελφού μου Κωνσταντίνου. Ήμουν ένας πετυχημένος ζωγράφος αλλά και επιχειρηματίας-διαφημιστής με πρόσκληση σε κάθε πρεμιέρα της Columbia. Γνώρισα προσωπικά τον Jon Lennon, την Yoko Ono, τον Jack Nikolson, τον Rex Harrison και αρκετούς άλλους διάσημους. Προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας γνώρισα και στη δουλειά μου –ξέρετε η ζωή μου δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα,ήμουν φτωχός, δούλεψα σκληρά στη Ν. Υόρκη-, σαν γκαρσόνι στο φημισμένο της εποχής French Restaurant που ιδιοκτήτης του ήταν ένας εξόριστος Ρώσος πρίγκηπας και εκεί σύχναζαν όλοι οι διάσημοι, από την οικογένεια Kennedy μέχρι ο Ωνάσης με την τότε σύζυγο του, την Τίνα Λιβανού.
– Κατά την άποψη σας κ. Ζυμαράκη,ποιοί ζωγράφοι καθόρισαν την Ελληνική ζωγραφική;
-Στην Ελληνική ζωγραφική κ. Γαΐλα, η «Αναγέννηση» δεν έχει έρθει ακόμα. Και λυπάμαι που ένα τόσο ωραίο μέρος με τόσο πλούσια παράδοση στις εικαστικές τέχνες, τόσους ωραίους ανθρώπους-ωραίους σαν Έλληνες-, κάνουμε τόσο κακή Τέχνη. Λείπει η ομορφιά στην Τέχνη. Το Εύμορφον, το Εύσχημον. Και μια από τις αιτίες της έλλειψης τέχνης είναι η απουσία μεγάλων χορηγών.
– Αγαπημένος σας ζωγράφος;
-Ο Leonardo da Vinci, o Pieter Bruegel, o Φλαμανδός Robert Campin,o George de la Tour και αρκετοί ιμπρεσιονιστές που κυριολεκτικά τους λάτρεψα.
– Αγαπημένος σας πίνακας;
-«Ανάσταση», στη Μονή Χώρας στην Κωνσταντίνου Πόλη.
– Επέτειος μνήμης (27 Ιουνίου 1907) του Μ. Βολανάκη. Η άποψη σας για το έργο του;
-Ο Βολανάκης κατόρθωσε να προσεγγίσει επιτυχώς, με φινέτσα και υψηλό επίπεδο τους Άγγλους ομοτέχνους του του 19ου αι. Τον θαυμάζω.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1987 και τη μόνιμη εγκατάσταση του στην Αθήνα ο Γ.Ζ., συνέχισε την καριέρα του στη ζωγραφική ενώ συγχρόνως και με τη συνεργασία της συζύγου του Καλλιόπης το 1989 και για 25 χρόνια εξέδιδε το περιοδικό Καλών Τεχνών Gallery Guide.Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη γενέτειρα του τη Χίο και στο σπίτι του-στο κέντρο της πόλης, Δημοκρατίας 20-, λειτουργεί μόνιμη έκθεση των έργων του. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα, στο Μουσείο Πόλεως των Αθηνών και σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
« Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, Μεγαλώνοντας στη Χίο», ο τίτλος του πρώτου του βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα και, «INSPIRATION CHIOS- Με έμπνευση τη Χίο» ο τίτλος της 2μηνης διάρκειας έκθεσης έργων του που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαστίχας Χίου , από το ίδρυμα Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς με έργων του καλλιτέχνη, όλα με θέμα τη Χίο.
Γιώργος Ζυμαράκης ζωγράφος από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση που στην ερώτηση μας:
– Τελικά κ. Ζυμαράκη, τι σημαίνει η λέξη ζωγραφική ;
-Ζωγραφική κ. Γαΐλα, λέξη ελληνική , Ζωή και γράφω, ίσον, καταγράφω τη ζωή. Ο ζωγράφος καταγράφει τη δική του ζωή και τη ζωή των άλλων. Δεν δέχομαι τον όρο painting που σημαίνει μπογιατίζω…
Σημείωση: Ο Κωνσταντίνος Ζυμαράκης, αδελφός του Γ. Ζ., απεβίωσε πρί ένα χρόνο, εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης από τους πλέον πετυχημένους και δημοφιλείς στην ελληνική ομογένεια των Η.Π.Α.
Το περιοδικό τέχνης Gallery Guide συνεχίζει την κυκλοφορία του μέσω face book.
Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί η εξαίρετης αισθητικής τελειότητας δημιουργία του καλλιτέχνη «Κάστρο» που ο Γ. Ζ., ξεκίνησε να φιλοτεχνεί το 2002 και ολοκλήρωσε δουλεύοντας το σταδιακά το 2007.