Ομιλίες και χαιρετισμοί
Απόλυτα εναρμονισμένες στον αγωνιστικό παλμό, το περιεχόμενο και τις διεκδικήσεις ήταν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί που έγιναν στο συγκλονιστικό λαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Τα συνθήματα «εργατιά – αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Αγροτιά – φοιτητές, ενωμένοι νικητές!», η σημασία της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης, τα προβλήματα που είναι κοινά, πήραν σάρκα και οστά μέσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, στις οποία έγινε απόλυτα σαφές, το δίκιο των αιτημάτων και το γιατί οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα.
Είμαστε βέβαιοι ότι η σπορά του αγώνα φέρνει καρπούς. Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε, διεμήνυσαν με αποφασιστικότητα οι ομιλητές.
“Είμαστε εδώ με το δίκιο των αιτημάτων μας,
με τη δύναμη των μπλόκων και των τρακτέρ,
με τη συμπαράσταση του λαού”
«Είμαστε εδώ με το δίκιο των αιτημάτων μας, με τη δύναμη των μπλόκων και των τρακτέρ, με τη συμπαράσταση του λαού», διαμήνυσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Όπως κατήγγειλε, με την πολιτική τους ΕΕ και κυβερνήσεις φροντίζουν ώστε ο κόπος και ο ιδρώτας των αγροτών να γίνεται πλούτος και κέρδη για τις βιομηχανίες που αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.
«Είμαστε εδώ γιατί μας πνίγει το δίκιο. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά και τις περιοχές μας», τόνισε και έθεσε επί τάπητος τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αιτήματα που αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση στο όνομα των δημοσιονομικών συνθηκών και στόχων, πετώντας τους ψίχουλα ενώ εξασφαλίζει επιδοτήσεις και προνόμια για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
«Δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος άλλα βάρη», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες, χωρίς να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρότι ο εν λόγω φορέας χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους αγρότες.
«Δεν δεχόμαστε ότι το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και τον χειμώνα θα πνιγόμαστε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος.
«Είμαστε εδώ και διατρανώνουμε αυτό το δίκιο που κάνεις δεν μπορεί να μας το πάρει», σημείωσε και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα με την οποία οργανώθηκε το συλλαλητήριο, σε πείσμα των προσπαθειών να υπονομευτεί η κινητοποίηση. «Είμαστε κίνημα διεκδικητικό», εξήγησε και μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχουν τα αγροτικά μπλόκα και την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση.
«Υπάρχουν πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα που ζούμε. Αυτές τις πολιτικές θέλουμε να τις αντιπαλέψουμε στον δρόμο», ανέφερε. Σχολιάζοντας την προσπάθεια να καλλιεργηθεί ενάντια στον αγώνα τους κοινωνικός αυτοματισμός, κάλεσε να δοθεί απάντηση με ενότητα, όπως αυτή την ενότητα που σφυρηλατούν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις στα μπλόκα.
«Έχουμε στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Για να λυθούν προβλήματα, να ικανοποιηθούν αιτήματα», διαπίστωσε. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι με οι αγρότες και κτηνοτρόφοι «με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις μας σπέρνουμε και θερίζουμε».
Χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη και υποστήριξη των συνδικάτων, κάλεσε αγρότες και εργαζόμενους να συναντηθούν ξανά στον δρόμο στις 28 Φλεβάρη. «Θα στηρίξουμε την απεργία στις 28 Φλεβάρη γιατί οι ζωές μας μετράνε πιο πολύ από τα κέρδη, γιατί δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη», διαμήνυσε.
“Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ,
αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ”
«Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ»: Με το σύνθημα αυτό άνοιξε τη συγκέντρωση ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του Μπλόκου Ε65.
«Είμαστε εδώ σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, από την Κρήτη ως τον Έβρο», είπε και συνόψισε τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, επιδότηση σε ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια, τερματισμό της πρακτικής “ελληνοποιήσεων” προϊόντων. Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση και λύση στο στραγγαλισμό που επιφέρουν οι ρυθμίσεις της.
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ ξέρουμε ότι χάνουμε εισόδημα, ότι γινόμαστε φτωχότεροι, ότι μας αναγκάζουν να φεύγουμε από τα χωράφια και τα χωριά μας», τόνισε και εξήγησε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει «να μαζέψει τη γη σε χέρια λίγων».
Ιδιαίτερα στάθηκε στη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Δε σταματάμε τη διεκδίκηση για να δοθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Όλο τον χρόνο αγωνιζόμαστε, όπως αγωνιζόμαστε στα χωράφια και στα μαντριά μας», ξεκαθάρισε, απαντώντας στις συκοφαντίες της κυβέρνησης πως τάχα οι κινητοποιήσεις τους είναι εθιμοτυπικές. «Καλή συνέχεια, καλόν αγώνα. Θα νικήσουμε», τόνισε.
Η ελπίδα βρίσκεται στον κοινό αγώνα
εργατών – αγροτών για να μεγαλώσει το μπόι μας
«Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην πλατεία Συντάγματος τους αγρότες που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την επιβίωση τους. Να μείνουν νοικοκύρηδες στα χωράφια τους. Να μπορούν με τον ιδρώτα της δουλειάς τους να ζήσουν τις οικογένειες τους»: Τον δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρέτισε από το βήμα της συγκέντρωσης εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής που συνέβαλαν στην προετοιμασία της κινητοποίησης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
«Είμαστε στο πλευρό τους. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι αγώνας όλων μας. Για τους αγρότες, να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη και τα χωράφια τους, να παράγουν τα προϊόντα τους εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους. Για όλους εμάς, να μπορούμε να αγοράζουμε τα προϊόντα της δουλειάς τους και όχι να τα βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ σαν είδος πολυτελείας που θησαυρίζουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο εργάτης δίπλα στον αγρότη, ο αγρότης δίπλα στον εργάτη, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα. Γιατί στη δική μας καμπούρα πέφτουν οι συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ. Γιατί έχουμε απέναντί μας τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε που γεννιούνται και οξύνονται από τις ίδιες αιτίες. Για εμάς και τις ανάγκες μας υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί. Για τους λίγους και τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχει το ελεύθερο να τσαλαπατούν τη ζωή μας για τα κέρδη τους».
Όπως υπενθύμισε, εργαζόμενοι και αγρότες έχουν χτίσει «γέρους δεσμούς αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές». «Το φθινόπωρο ξελασπώναμε μαζί σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, που έμειναν και μένουν ανοχύρωτες από μια πολιτική που τη δική μας τη ζωή τη βλέπει κόστος, άσκοπο έξοδο, για να την προστατεύσει με απαραίτητες υποδομές και μέτρα. Με τα χέρια τα δικά σας και τα δικά μας λασπωμένα, είδαμε και στα δικά σας μάτια την αγωνία για το αύριο των παιδιών μας. Το ίδιο νωρίτερα στα αποκαίδια των πυρκαγιών», ανέφερε.
«Νιώθουμε την ίδια οργή για την εγκληματική πολιτική χρόνων ολόκληρων, με τους κάθε λογής κυβερνώντες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για να βγουν λάδι από τις ευθύνες τους και μεις να βρισκόμαστε πάλι “μια από τα ίδια” και ακόμη χειρότερα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Νιώθουμε την ίδια οργή γιατί διαπιστώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, όπως κι εσείς, ότι μια από τα ίδια έχουμε. Πρώτα οι οικοδόμοι είμασταν άνεργοι, κακοπληρωμένοι, με τον μπαμπούλα της κρίσης και ψάχναμε τρόπους να τα κουτσοβολέψουμε. Τώρα, δουλεύουμε με ξεχειλωμένα ωράρια και το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Γίνεται φύλλο και φτερό πριν μπούμε στο σούπερ μαρκετ, όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, στη θέρμανση των οικογενειών μας», κατήγγειλε.
«Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα, στη διεκδίκηση, στην αλληλεγγύη. Εκεί επιβεβαιώνεται στην πράξη η μεγάλη δύναμη που έχουμε», υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας. Κάλεσε εργαζόμενους και αγρότες να σταθούν “δίπλα δίπλα στον αγώνα, στα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις, στην απεργία που έχουμε μπροστά μας στις 28 του μήνα».
«Έτσι θα έχουμε αποτελέσματα, έτσι θα μετρήσουμε νίκες. Έτσι μεγαλώνει το μπόι μας απέναντι στην πολιτική που θέλει να στραγγίζει τον ιδρώτα της δουλειάς μας. Η νίκη της αγροτιάς θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων. Θα τροφοδοτήσει νέες προϋποθέσεις για νέα αποτελέσματα και κατακτήσεις. Γι’ αυτό βροντοφωνάζουμε από εδώ, από την καρδιά της Αθήνας, για να ακουστεί σε όλη τη χώρα: Εργατιά – αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», κατέληξε.
“Οι φοιτητές είμαστε εδώ
για να στηρίξουμε τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών,
είναι και δικός μας αγώνας”
«Οι φοιτητές δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από εδώ. Είμαστε μαζί σας», τόνισε μιλώντας στο Σύνταγμα η Ευγενία Κυριακουλάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικής Αθήνας. «Αγροτιά – Φοιτητές, ενωμένοι νικητές» πρόσθεσε, για να απαντήσουν με το ίδιο σύνθημα οι χιλιάδες διαδηλωτές.
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο και έντιμο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών γιατί είναι και δικός μας αγώνας», υπογράμμισε.
Σήμερα τα ρυάκια από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας
κατεβήκαμε και μαζί με εσάς γίναμε ένα μεγάλο ποτάμι
«Οι δουλειές μας είναι οι ζωές μας», είπε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Αταλάντης θέτοντας ανάμεσα στα άλλα αιτήματα την απαίτηση για καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες.
«Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι», είπαν οι αγρότες από το μπλόκο του Αιγινίου, που ταξίδεψαν 500 χιλιόμετρα για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. «Είμαστε 30 μέρες και νύχτες στον δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».
«Εμείς πουλάμε φθηνά τα προϊόντα μας κι εσείς τα αγοράζετε πανάκριβα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος από το μπλόκο της Ανθήλης. Την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στα βασικά αιτήματα των αγροτών κατήγγειλε ο ομιλητής από το Κάστρο Βοιωτίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής και για εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
«Είμαστε όλοι μαζί στα μπλόκα. Θα νικήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Μελισσοκόμων. «Όπως υπάρχει χώρος στην οικονομία για τους εφοπλιστές να υπάρξει και για εμάς», απαίτησε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Αμφίκλειας Ελάτειας.
«Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Σήμερα τα ρυάκια από όλα τα μπλόκα της Ελλάδας κατεβήκαμε και μαζί με εσάς γίναμε ένα μεγάλο ποτάμι», είπε ο αγρότης από την Κήρινθο Εύβοιας. «Μας κάψατε, μας πνίξατε. Θα σας πνίξει η οργή μας», τόνισε και έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας.
“Το βαρέλι δεν έχει πάτο, το ξύνουν συνέχεια από παντού”, κατήγγειλε ο αγρότης από την Καστοριά και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα.Τα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία μάλιστα συνεχώς επιδεινώνονται, συνόψισε ο αγρότης από το μπλόκο του Στρυμονικού Σερρών.
Το συλλαλητήριο «που ενώνει την αγροτιά και την εργατιά», χαιρέτισε ο εκπρόσωπος από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. «Τους αποδείξαμε ότι ο συντονισμός των αγροτών με την πανελλαδική Επιτροπή είναι δυνατός», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας που ήδη μέτρα 30 μέρες στα μπλόκα θα συνεχιστεί, ενώ κάλεσε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.
«Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα για να κάνουμε πόλεμο και να μη δίνουμε χρήματα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος από τον Αλμυρό.
«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να δικαιωθούν», διαμήνυσε ο αγρότης από το μπλόκο στα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Στο επείγον αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής εστίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών. Τις συντάξεις πείνας των αγροτών στηλίτευσε αγρότισσα από το Μεσολόγγι.
«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει ενότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αγρότης από τον Πλατύκαμπο. «Σήμερα σπέρνουμε την ελπίδα», πρόσθεσε. Χαιρετισμός έγινε επίσης από εκπρόσωπο του μπλόκου στο Χαλίκι.