Μια ακόμη “διαστημική” πτήση του αερόστατου της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας
Το ημερολόγιο ενός απορημένου
Απορία ημέρας: Τελικά ποιον προστατεύει η αστυνομία;
Έξω η αστυνομία από τις γειτονιές μας!
Σοβαρά τώρα;
Οι αστυνομικοί κάνουν πέρα-δώθε μαζεμένοι σε ομάδες άνω των 9 ατόμων κι εγώ δεν μπορώ να βγω να παίξω μπάλα με τους φίλους μου;
Απορία ημέρας
Αν η μέρα της Γυναίκας είχε χρώμα, θα ήταν κόκκινο ή ροζ;
Για πού ταξιδεύουν τα όνειρα;
Σήμερα είναι γιορτή! Είναι σπουδαία μέρα! Είναι μέρα αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών για ζωή με δικαιώματα, για ισοτιμία.
Διάβασα στο «κόκκινο Αερόστατο» για την αδικία που υπάρχει στην εργασία για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, αλλά κατάλαβα επίσης ότι ούτε και οι γυναίκες είναι όλες ίσες.
Λοιπόν, αν δε θέλουμε οι γυναίκες να είναι κάπως σαν τη θεά Κάλι με τα πολλά χέρια και με το καθένα να κάνουν μια διαφορετική δουλειά, πρέπει να ξεσηκωθούμε!
Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας
Σε κάποιο βιβλίο το διάβασα αυτό και μου άρεσε… 0 Μαρξ νομίζω το είχε πει.
Σήμερα είχαμε διαδικτυακή γιορτή στο σχολείο για τα 200 χιόνια από την ελληνική Επανάσταση. Ευτυχώς, βέβαια, είχα διαβάσει και ήξερα ποιος και γιατί επαναστάτησε. Ποιος ήθελε και ποιος δεν ήθελε την Επανάσταση. Και πιστέψτε με δεν είναι τόσο απλό «Τούρκοι και ΕΛΛΗΝΕΣ» όπως λένε. Έχω τόσες απορίες… Τι απορημένος θα ήμουν αλλιώς: Εγώ πάντως είμαι με τους επαναστάτες!
Πότε θα γίνει η επόμενη επανάσταση για έναν κόσμο όμορφο και δίκαιο για όλα τα παιδιά;
Η ελευθερία οδηγεί τον λαό. Ευγένιος Ντελακρουά, 1830. Ένας πίνακας σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και των εξεγέρσεων που ακολούθησαν.
Γκουέρνικα. Πάμηλο Πικάσο, 1937 Ένα από τα πιο δυνατά μηνύματα της τέχνης ενάντια στον πόλεμο.
Ειρήνη. Αριστοφάνης, 421 π.Χ.
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, ο Αριστοφάνης ελευθερώνει τη «φυλακισμένη» Ειρήνη με τη βοήθεια κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο.
Επιτάφιος. Γιάννης Ρίτσος, 1936 Ένα ποίημα για τον δολοφονημένο εργάτη στον ξεσηκωμό της Θεσσαλονίκης-Ένας ύμνος για την ακατανίκητη δύναμη των καταπιεσμένων.
Αll you fascists bound to lose (Όλοι εσείς οι φασίστες σίγουρα θα χάσετε) Γούντι Γκάθρι, 1940
Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο σπουδαίος μουσικός τραγουδά για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Ενώ λίγο αργότερα κόλλησε στην κιθάρα του το μήνυμα: «This Machine Kills Fascists» (αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες).
Κι αν τα παραπάνω έργα τέχνης δεν είχαν καταφέρει να δημιουργηθούν;
Αν οι καλλιτέχνες είχαν σιωπήσει από τις διώξεις και τη λογοκρισία; Πώς θα μαθαίναμε εμείς; Πώς θα εμπνεόμασταν;
Ξεφυλλίστε το!
Η φίλη μας η Μυρτώ μας έστειλε ένα ηλεκτρονικό γράμμα και το μοιραζόμαστε μαζί σας:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Καθιερώθηκε πριν από 55 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί και να διαδοθεί η παιδική λογοτεχνία.
Θα μπορούσε το «κόκκινο Αερόστατο» να ξεκινήσει ένα project; με θέμα: «Το αγαπημένο μου Βιβλίο»!
Παρουσίαση του αγαπημένου σου βιβλίου…
▪️ Πώς ονομάζεται;
▪️ Δύο λόγια για τον συγγραφέα.
▪️ Πού συνέβη το γεγονός;
▪️ Πότε συνέβη;
▪️ Ποιοι έχουν σχέση με αυτό;
▪️ Ποια ήταν η αιτία;
▪️ Τι ακριβώς έγινε (με χρονική σειρά);
▪️ Ποια είναι η σημασία και ποιες οι συνέπειες του γεγονότος;
▪️ Ποια είναι τα μέσα, οι τρόπο! αντιμετώπισης των συνεπειών;
▪️ Τι γίνεται στο τέλος;
▪️ Ζωγράφισε κάτι με θέμα την ημέρα παιδικού βιβλίου ή το αγαπημένο σου βιβλίο.
▪️ Ο,τι φτιάξετε μπορείτε να μας το στείλετε στο
Εργατική Πρωτομαγιά
Το «κόκκινο Αερόστατο» ταξίδεψε και μίλησε με την Άρτεμη, τον Γιώργο, τη Δέσποινα, την Ελένη, τη Μαρίζα, τον Νίκο και τον Ορέστη από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ακούστε τι μας είπαν!
Θες να πάρεις κι εσύ μέρος;
Βρες τις ερωτήσεις εδώ ηχογράφησε και στείλε μας τα δικά σου μηνύματα
Παίξε το παρακάτω παιχνίδι για να ανακαλύψεις πόσο μακριά φτάνει “η κόκκινη γραμμή”!
Ψάξε να βρεις τι συνέβη την Πρωτομαγιά αυτών των χρονολογιών.
Μέρα που ανθίζει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος άνθρωπος!
Η 1η του Μάη είναι γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ζωή με δικαιώματα.
Τι σημαίνει αυτή η μέρα;
Ψαξ’ το παραπάνω στις σελίδες του περιοδικού παρακάτω.
Παίξε το παιχνίδι μας στο και ανακάλυψε το τραγούδι των εργατών που το 1886 στο Σικάγο κατέβηκαν σε απεργία για το 8ωρο.
Μετά από σκληρούς αγώνες οι εργάτες κατέκτησαν τα τρία 8:
- 8 ώρες εργασία,
- 8 ώρες ανάπαυση και
- 8 ώρες ελεύθερο χρόνο
Στο παιχνίδι μας αυτό δοκίμασε να μοιράσεις εσύ τις ώρες της ημέρας!
Σίγουρα βέβαια οι ανθρώπινες ασχολίες είναι πολύ περισσότερες!!!
Φτιάξε σε ένα χαρτόνι 3 δικά σου 8αρια και γέμισέ τα με όσες ασχολίες εσύ θέλεις, είτε με λέξεις είτε με ζωγραφιές. Στείλε μας μία φωτογραφία από τη δημιουργία σου στο
Μια ταινία για τον δίκαιο αγώνα των εργατών!
Στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Αμερική χιλιάδες μικρά και νεαρά αγόρια δουλεύουν ως εφημεριδοπώλες.
Μόλις ακούσουν για τη μείωση της αμοιβής τους… δεν ξέρουν τι να κάνουν, σαστίζουν. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο θαρραλέος Τζακ κι ο διαβασμένος Ντέιβιντ. Οι δυο τους θα δείξουν και στα υπόλοιπα παιδιά τον δρόμο που πρέπει να τραβήξουν. Να τους ακολουθήσουμε κι εμείς; Ξεκινάμε!
🔻 Στις σελίδες του περιοδικού παρακάτω μπορείς να διαβάσεις για τη διαρκή σύγκρουση εργατών και αφεντικών. Από τη μία μεριά, οι εργάτες με ένα σκοινί τραβούν τους δείκτες του ρολογιού προς τα πίσω για να μειώσουν τις ώρες που εργάζονται και από την άλλη τα αφεντικά τραβούν τους δείκτες του ρολογιού προς τα μπροστά για να αυξήσουν τις εργάσιμες ώρες.
🔻 Στείλε μας τις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό με κόκκινα γράμματα για όσα σκέφτονται, έχουν ανάγκη και κάνουν οι εργάτες και με μπλε γράμματα για όσα σκέφτονται, θέλουν και κάνουν τα αφεντικά.
🔻 Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς ενέπνευσαν τους φίλους του κόκκινου Αερόστατου… Πρωτομαγιά 2020 … Το δικό τους όμορφο και αγωνιστικό μήνυμα από λουλούδια μας έστειλαν παιδιά από την Ηλιούπολη.
Οι φίλοι μας έφτιαξαν το δικό τους πανό πλάι σε αυτά της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης των γονιών τους και όλων των εργαζομένων. Το πανό γράφει: “Μένουμε δυνατοί, 1 Μάη, θα τα πούμε σύντομα”.
Αποστολή Perseverance, στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη
Στις 22:45 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Πέμπτης 18-Φεβ, μετά από ένα ταξίδι περίπου 7 μηνών (!!!) ένα νέο rover της NASA …
Το «Perseverance» μπήκε με ταχύτητα 20.000 χιλιομέτρων την ώρα στην αραιή ατμόσφαιρα του Αρη. Σιγά – σιγά, μείωσε την ταχύτητά του μέσω της τριβής με την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, προστατευμένο πίσω από μια θερμοασπίδα.
Στη συνέχεια, κι ενώ η διαστημοσυσκευή έτρεχε ακόμη με υπερηχητική ταχύτητα, άνοιξε ένα αλεξίπτωτο, που επιβράδυνε την ταχύτητά του ακόμα περισσότερο. Τελικά, ο υπολογιστής του σκάφους πυροδότησε τους πυραυλοκινητήρες ανάσχεσης και σαν ουράνιος γερανός κατέβασε το ρόβερ με συρματόσχοινα στην επιφάνεια.
Τεχνητοί δορυφόροι του Αρη από προηγούμενες αποστολές παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία και επιβεβαίωσαν την προσεδάφιση, στέλνοντας το μήνυμα της επιτυχίας στο κέντρο ελέγχου της ΝΑSΑ στη Γη. Το μήνυμά αυτό έφτασε 11 λεπτά αργότερα, τρέχοντος με την ταχύτητα του φωτός… Το ρομποτικό ρόβερ είναι πυρηνοκίνητο και χρησιμοποιεί 4,8 κιλά πλουτωνίου ως πηγή ενέργειας, λέιζερ που μπορεί να αεριοποιήσει πετρώματα και ραντάρ που μπορεί να δει αρκετά βαθιά μέσα στο έδαφος.
Ένα μικρό ελικοπτεράκι τύπου άτοπο, που θα εξερευνήσει τα δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη, εκεί όπου το ρόβερ δεν μπορεί
Κάμερες, μικρόφωνα κι άλλα όργανα για την παρακολούθηση των ήχων του πλανήτη, των καιρικών φαινομένων (π.χ. ανεμοστρόβιλοι) κά.
Πειραματική συσκευή για την παραγωγή οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας. Η συσκευή αυτή, εφόσον έχει θετικά αποτελέσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει στον απαραίτητο εξοπλισμό για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Η αποστολή «Perseverance» είναι ένας ρομποτικός γεωλόγος και κινητός αστροβιολόγος. Θα συλλέξει μικροσκοπικά δείγματα πετρωμάτων, τα οποία θα επιστραφούν στη Γη με άλλες αποστολές, μέχρι το 2031 και θα εξεταστούν για τυχόν ίχνη ζωής στο μακρινό γεωλογικό παρελθόν του κόκκινου πλανήτη. Ο Αρης είναι ο κοντινότερος, αλλά ίσως και ο πιο παρόμοιος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Τώρα πια είναι μια παγωμένη και αφιλόξενη έρημος. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όμως, ήταν πιο θερμός και υγρός και ενδεχομένως κατάλληλος για την εμφάνιση ζωής. Αν βρεθούν απολιθώματα κάποιου είδους μικροβίων, θα αποδείξουν πως η ζωή εμφανίζεται όπου τύχει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και αυτό μπορεί να συμβαίνει σε εκατομ-μύρια πλανήτες μέσα στον Γαλαξία και σε κάθε γαλαξία.
Ψάχνοντας πίσω από το σύνθημα
Τι έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα για να ζήσουμε;
μόρφωση ζέστη | κρύο
επικοινωνία
φαγητό
πολιτισμό | διασκέδαση
αθλητισμό
ρούχα
φάρμακα | γιατρούς
σπίτι
κι άλλα πολλά…
Πού τα βρίσκουμε όλ αυτά; Υπάρχουν κάπου έτοιμα;
Κάποια, ναι! Υπάρχουν! Όπως, για παράδειγμα, τα φρούτα ή άλλοι καρποί των δέντρων.
Ή όπως το βουνό και η θάλασσα που μπορούμε να πάμε βόλτα και να κάνουμε βουτιές.
Τα περισσότερα, όμως, από αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε τα ΦΤΙΑΧΝΕΙ ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ με την ΕΡΓΑΣΙΑ του.
Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο μας τον Βαγγέλη για τη φωτογραφία που μας έστειλε και μας έδωσε έμπνευση για το φετινό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά.
- Πού έχεις ακούσει αυτό το σύνθημα;
- Ποιοι το φώναζαν;
- Τι σκέφτηκες όταν το άκουσες;
- Τι είναι το γρανάζι; Ποιος και πώς το γυρνά;
- Ο σερβιτόρος, η καθαρίστρια, ο υπάλληλος στο supermarket, η τηλεφωνήτρια, ο σκουπιδιάρης, η νοσοκόμα, ο προγραμματιστής και διάφοροι άλλοι εργαζόμενοι «γυρνούν κάποιο γρανάζι»;
Γράψε στα κενά παρακάτω ότι σου έρχεται στο μυαλό για τη λέξη:
🔻 Εργάτης Αφεντικό 🔻
Ο άνθρωπος, κατά ομάδες, εργάζεται, δηλαδή παρεμβαίνει στη φύση γύρω τους συνειδητά, με σκέψη και σχέδιο και με στόχο την επιβίωση και βελτίωση της ζωής του.
Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργεί νέα εργαλεία, πιο αποτελεσματικά. Δοκιμάζει νέους τρόπους παρέμβασης στη φύση.
Καταφέρνει να παράγει περισσότερα αγαθά.
🔻 Κάποτε ήταν απλά συλλέκτης και μάζευε τους καρπούς των δέντρων. Αργότερα έμαθε να οργώνει τη γη και να κάνει διάφορες αγροτικές εργασίες. Ή εξημέρωσε κάποια ζώα και ξεκίνησε τις κτηνοτροφικές εργασίες. Σήμερα, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να βάλει μπροστά τεράστιες μηχανές.
Με τις ενέργειες, λοιπόν, που κάνει ο άνθρωπος σε ό, τι υπάρχει γύρω του, προσαρμόζει τα αντικείμενα της φύσης στις δικές του ανάγκες.
Έτσι, αλλάζει και τη φύση και τον εαυτό του.
Ψαξ’ τα παραπάνω:
Στο βιβλίο «Κι όμως, κινείται…», εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
Ποια η σχέση της εργασίας με τον άνθρωπο; Πώς βοήθησε η εργασία στην εξέλιξη του ανθρώπου; Πώς εργάζεται ο άνθρωπος στις διαφορετικές εποχές και πώς μοιράζεται ο πλούτος που παράγει;
Α» δούμε μερικά παραδείγματα σύγχρονων εργασιών
(…)
Πρώτες ύλες
Πού τις βρήκαμε; Κάποιες τις βρήκαμε έτοιμες στη φύση (π.χ. φυτά) και κάποιες (π.χ. κρεβάτια) είναι το αποτέλεσμα της εργασίας σε άλλο χώρο, όπου άλλοι εργαζόμενοι επεξεργάστηκαν πρώτες ύλες που βρήκαμε στη φύση (π.χ. ξύλο). .
Σε ποιον ανήκει; Στους εργαζόμενους ανθρώπους που κουράστηκαν για να το φτιάξουν; Δυστυχώς, ΟΧΙ.
Έχεις παρατηρήσει ότι καθετί που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου έχει μία μάρκα; Η μάρκα αυτή συνήθως είναι το όνομα του ιδιοκτήτη αυτού του προϊόντος.
Αλλά ακόμα κι αν έχουν δώσει ένα άλλο, πιο όμορφο όνομα, τότε σίγουρα υπάρχει ένα καρτελάκι που γράφει το όνομα του ιδιοκτήτη…
Ήξερες ότι … 2.153 άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη;
Ότι η περιουσία του 1% των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου είναι υπερδιπλάσια από αυτή των 6,9 δισεκατομμυρίων φτωχότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο;
Ο ιδιοκτήτης αγοράζει πρώτες ύλες και μηχανήματα –μισθώνει εργαζόμενους –πουλάει το «αποτέλεσμα» και βγάζει πάντα τεράστια κέρδη
Πώς; Κατ’ αρχήν, επιδιώκει να αγοράζει πρώτες ύλες και μηχανήματα φθηνά.
Όμως το πόσο φθηνά δεν εξαρτάται πάντα από τον ίδιο. Κυρίως προσπαθεί να δίνει συνεχώς στους εργαζόμενους όλο και μικρότερο μισθό για όλο και περισσότερη εργασία. Κι αυτό το καταφέρνει με διάφορους τρόπους.
Μειώνει τους μισθούς, απολύει κάποιους εργαζόμενους και φορτώνει στους υπόλοιπους τη δουλειά τους, τους βάζει να δουλεύουν για περισσότερες ώρες με τον ίδιο μισθό κ.ά.
Τέλος, πουλάει όσο πιο ακριβά μπορεί το «αποτέλεσμα» στους εργαζόμενους που το έχουν ανάγκη για να ζήσουν.
Αρα και πάλι τους παίρνει ή καλύτερα τους κλέβει ένα κομμάτι από τον μισθό που τους έχει δώσει.
Κόκκινη σημαία … το χρώμα που θυμίζει επανάσταση
Έχεις πάει ποτέ οε πορεία; Μήπως έχεις κατέβει στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς; Έχεις επισκεφτεί ποτέ το Φεστιβάλ της ΚΝΕ;
Σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι, στα συνθήματα, τα χαμόγελα, τις υψωμένες γροθιές και τα τραγούδια κυριαρχεί ένα χρώμα: το κόκκινο!
Γιατί όμως;
Κάθε χρώμα μπορεί να σου προκαλέσει διάφορα συναισθήματα. Θα το έχεις παρατη ρήσει κι εσύ όταν ζωγραφίζεις.
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή, την αγάπη, τη μάχη. Είναι χρώμα… «εκρηκτικό»! ήξερες ότι…
στην Ελλάδα η πρώτη κόκκινη σημαία εμφανίστηκε σε οδόφραγμα στην περιοχή της Καπνικαρέας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον βασιλιά Όθωνα, τον Οκτώβριο του 1862; Την ύψωσε ο Ιταλός Αμιλχάρε Τσιπριάνι, που κρυβόταν και δρούσε παράνομα στην Ελλάδα.
Οι πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες έφταναν και στη χώρα μας.
Έχεις ακούσει το τραγούδι Bandiera Rossa; Ψάξε τους στίχους και την ιστορία του!
Και φυσικά το σφυροδρέπανο, το σύμβολο τον κομμουνισμού, δε θα μπορούσε να ταιριάξει πάνω σε άλλο χρώμα, εκτός από το κόκκινο. Αυτή ήταν και η σημαία που κυμάτιζαν οι Ρώσοι επαναστάτες, στη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917. Από τότε το κόκκινο έγινε τιμητικό χρώμα.
Ο στρατός των εργατών ονομάστηκε «Κόκκινος Στρατός» και η κεντρική πλατεία της Μόσχας «Κόκκινη Πλατεία».
Η κόκκινη σημαία έγινε τιμητικό βραβείο στη Σοβιετική Ένωση!
Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων εμείς καθόμασταν τα βράδια και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου.
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.
Τάσος Λειβαδπης
Πολύ πονέσαμε, σύντροφοι πολύ ξαγρυπνήσαμε πολύ μακριά κοιτάξαμε από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο δικό μας αίμα.
Γάννης Ρίτσος
Όμως το κόκκινο μας θυμίζει και μια άλλη αρετή των τίμιων αγωνιστών. Τη θυσία που κάνουν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, για έναν καλύτερο κόσμο.
Ποιοι τρέμουν το κόκκινο;
Εκείνοι που θέλουν έναν κόσμο άδικο κι έναν λαό φοβισμένο. Τι πιο φοβερό θέαμα για τους καταπιεστές όλου του κόσμου από την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ μετά τη συντριβή του Ναζισμού από τον Κόκκινο Στρατό;
Ποιοι τιμούν το κόκκινο;
Αυτοί που δε σταματούν ποτέ να αγωνίζονται για έναν κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλους, χωρίς πολέμους και φτώχεια.
Αυτοί που δε δειλιάζουν και δεν υποτάσσονται.
Αυτοί που κουβαλούν το κόκκινο στη σημαία και στην καρδιά τους.
Ήξερες ότι ήδη από τον Μεσαίωνα (το μακρινό 778) εξεγερμένοι αγρότες στην Περσία κρατούσαν κόκκινες σημαίες; κόκκινη σημαία κρατούσαν και οι εξεγερμένοι χωρικοί στη Γερμανία το 1524; οι Γάλλοι επαναστάτες κατάφεραν το 1871 να ιδρύσουν την Παρισινή Κομμούνα; Στο Παρίσι, έστω και για λίγο, κουμάντο έχαναν οι ίδιοι οι εργάτες. Σύμβολό τους ήταν μια κόκκινη σημαία. Κόκκινες σημαίες ανέμιζαν σε συλλαλητήρια εργατών όλο τον 19ο αιώνα;
Η άνοιξη επιτέλους έφτασε! Ο ήλιος έχει ανέβει για τα καλά στον ουρανό και η μέρα μεγάλωσε! Τι καλύτερη ευκαιρία από το να ΒΓΟΥΜΕ ΕΞΩ;!
Φτάνει πια η κλεισούρα στο σπίτι και η οθόνη. Μπουχτίσαμε!
Ώρα να ξεκουνηθούμε. Ψάχνουμε ανοιχτά πάρκα, αλάνες και πλατείες και στήνουμε τα πιο ωραία παιχνίδια με τους φίλους μας!
Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού …1°βήμα – 2° βήμα:
Επιλέξτε το θέμα. Μπορείτε να εμπνευστείτε από ένα ιστορικό γεγονός, μία διήγηση – μαρτυρία κάποιου, ένα παραμύθι ή οποιοδήποτε άλλο θέμα σας ενδιαφέρει.
Επιλέξτε το μέρος. Φτιάξτε τον χάρτη και τα σημεία προσανατολισμού. Επισκεφτείτε το μέρος αυτό και σχεδιάστε τη διαδρομή με τους ενδιάμεσους σταθμούς και τον τελευταίο, όπου θα βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός. Εναλλακτικά μπορείτε από κάθε σταθμό να παίρνετε κι από ένα στοιχείο και περνώντας απ’ όλους τους σταθμούς να συμπληρώνετε τον θησαυρό. Χωρίς δηλαδή να υπάρχει μία και μόνο σωστή διαδρομή.
3″ βήμα:
Φτιάξτε τα στοιχεία, δηλαδή τις πληροφορίες που θα οδηγούν τους φίλους σας – παίκτες σε κάθε σταθμό.
4° βήμα:
Ετοιμάστε τον θησαυρό!
Είστε έτοιμοι! Όποιος ή όποιοι σχεδίασαν τα προηγούμενα βήματα θα δώσουν στους υπόλοιπους το πρώτο στοιχείο και στη συνέχεια θα βοηθήσουν, αν χρειαστεί.
Οι υπόλοιποι …φύγαμε!
Η Δανάη – Αναστασία, μία 10χρονη φίλη μας από χην Καβάλα, μας έστειλε ένα γράμμα και μας ζήτησε να το μοιραστούμε με όλους τους φίλους μας.
«Στη ζωή μας υπάρχουν δύο τρόποι για να ενημερωνόμαστε και να μορφωνόμαστε. Ο πρώτος είναι των βιβλίων και ο δεύτερος είναι ο σύγχρονος του διαδικτύου με Η/Υ, τάμπλετ και κινητά. Μέσα στον 20ο αιώνα, ο σύγχρονος τρόπος άρχισε να τρώει τα βιβλία και να τα εξαφανίζει.
Οι συσκευές και το διαδίκτυο μας βοηθάνε να μιλάμε με τους φίλους μας και τους μακρινούς συγγενείς μας. Επίσης, να κάνουμε μάθημα στον καιρό της καραντίνας και να βρίσκουμε πληροφορίες για ό,τι θέλουμε. Αλλά υπάρχουν και πολλά αρνητικά σε όλο αυτό. Πρώτα απ’ όλα είναι το κακό που κάνει στο σώμα μας και πιο συγκεκριμένα στα μάτια, στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο που τον αποβλακώνει μπροστά στις οθόνες. Γινόμαστε αντικοινωνικοί και απομονωνόμαστε από τους άλλους. Εκτός από αυτά, οι συσκευές χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και όλο αυτό κάνει κακό στη φύση.
Από την άλλη, τα βιβλία έχουν μόνο θετικά. Κάνουν τον άνθρωπο μυαλωμένο, έξυπνο και βοηθούν στη μνήμη του. Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη και μας κάνει να νοιώθουμε έντονα συναισθήματα. Είναι γεύση εμπειρίας και αδρεναλίνης. Για να διαβάσουμε ένα βιβλίο δε χρειαζόμαστε τίποτα παρά μόνο το βιβλίο χωρίς φορτιστές και ρεύμα.
Εμένα, προσωπικά, μου αρέσουν τα βιβλία. Με απορροφάνε και με ταξιδεύουν νοσταλγικά σε άλλους κόσμους. Λατρεύω τη μυρωδιά του χαρτιού και τις μυρωδιές που δημιουργώ με τη φαντασία μου.
Θα ήθελα όλος ο κόσμος να πλημμυρίσει από βιβλία».
Θέλω ένα πραγματικό σπίτι
Το όνομά μου είναι Φάχεμε, είμαι 18 ετών
«….Αυτές τις μέρες έμαθα να υπολογίζω τη στιγμή, επειδή χάνεται…
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να πάνε κάπου, όπου θα είναι ασφαλείς. Κάποιοι διάσημοι λένε στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι, όμως τα δικά τους σπίτια μοιάζουν με παλάτια και δεν βαριούνται εκεί. Πολλές οικογένειες όμως θα πεθάνουν, αν δεν πάνε να δουλέψουν, γιατί δεν έχουν χρήματα για να μείνουν στο σπίτι.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν πολύ χρήσιμη σε πολλές χώρες και η καλύτερη απόφαση κατά τη διάρκεια του Covid-19, αλλά για μερικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν που είναι φτωχή χώρα, δεν ήταν καλό όσον αφορά την οικονομία. Εννοώ ότι όταν μένεις στο σπίτι, δεν μπορείς να πας στη δουλειά και όταν δεν πας στη δουλειά, δεν έχεις χρήματα και όταν δεν έχεις χρήματα, πώς μπορείς να συντηρήσεις την οικογένειά σου;
Σκεφτόμαστε τους άλλους; Σκεφτόμαστε τα παιδιά που δουλεύουν στο Αφγανιστάν; Πού είναι τώρα; Τι κάνουν; Κανένας δεν νοιάζεται για αυτά… Κανένας δεν θα τα βοηθήσει. Αν δεν τα σκοτώσει ο κορωνοϊός, θα τα σκοτώσει σίγουρα η πείνα.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον κορωνοϊό και προσπαθούν πολύ να προφυλάσ- σουν τους εαυτούς τους όσο περισσότερο μπορούν, όμως κάποιοι άλλοι δεν νοιάζονται καθόλου.
Σήμερα ξύπνησα νωρίτερα, γιατί αποφασίσαμε να πάμε στη λαϊκή εγώ, οι αδερφές μου και η μητέρα μου. Αυτή η λαϊκή είναι πολύ κοντά στο οθππρ, έτσι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για ψώνια. Η στάση του λεωφορείου είναι ακριβώς μπροστά από το ε3Γηρ, έτσι όταν πηγαίνουμε εκεί περιμένουν το λεωφορείο πολλοί άνθρωποι. Είμαστε πολλοί σκέφτομαι, ίσως το λεωφορείο να μην σταματήσει για εμάς.
Τελικά το λεωφορείο έρχεται και ο οδηγός φωνάζει ότι μόνο δεκαπέντε άτομα μπορούν να μπουν, αλλά κανένας δεν θέλει να περπατήσει μέχρι τη λαϊκή μέσα στον ήλιο. Έτσι όλοι σπρώχνουν ο ένας τον άλλον για να μπουν μέσα. Μπαίνω μέσα με μεγάλη δυσκολία και βρωμίζουν τα παπούτσια μου. Μισώ τα βρώμικα παπούτσια! Μετά από λίγο φτάνουμε και, επειδή το λεωφορείο είναι γεμάτο, πρέπει να κατέβουμε αργά αργά. Όταν βγαίνω έξω ακούω τον οδηγό να μιλάει με κάποιον για εμάς. Ο οδηγός είναι πολύ θυμωμένος, νομίζω ότι έχει δίκιο, γιατί ανησυχεί για τον κορωνοϊό, αλλά δεν μπορεί να μας μιλήσει άγρια.
Είμαστε στη λαϊκή και η μητέρα μου αγοράζει λαχανικά για να μαγειρέψει το βράδυ. Μετά πάλι πρέπει να περιμένουμε στη στάση για το λεωφορείο. Είμαι πολύ κουρασμένη και διψασμένη, είναι μια πολύ ζεστή μέρα. Μετά από πέντε λεπτά έρχεται το λεωφορείο, αλλά δεν σταματά για εμάς. Παράξενο, γιατί; Αλλάζουμε στάση, ίσως είμαστε σε λάθος στάση… Το λεωφορείο δεν σταμάτησε για εμάς ούτε στην άλλη στάση. Είμαι πολύ θυμωμένη. Γιατί; Επειδή είμαστε πρόσφυγες και ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε κορωνοϊό; Μα φοράμε μάσκα και γάντια. Έτσι πρέπει να περπατήσουμε είκοσι λεπτά μέχρι την προηγούμενη στάση. Είμαστε στο σπίτι τώρα, πολύ κουρασμένες και θυμωμένες και όταν θέλω να πλύνω τα χέρια μου βλέπω πολλά βρώμικα πιάτα.Όχι… πρέπει να τα πλύνω τώρα. Ξεκουράζομαι λίγο και κοιτάζω τα μηνύματα στο τηλέφωνό μου. (…)
Δεν θέλω να συνεχίσω να μένω στο camp. Θέλω να φύγω από εκεί και να έχω ένα πραγματικό σπίτι. Είμαι πολύ κουρασμένη και στο camp η ζωή μου είναι αγχωτική. Αυτό με κάνει πολύ λυπημένη και μου προκαλεί θλίψη. Θέλω να χαλαρώσω λίγο.
Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι εγώ και η οικογένειά μου…»
H συνέχεια στο Κόκκινο Αερόστατο
- Μια κινηματογραφική τεχνική που κάνει τα άψυχα αντικείμενα να κινούνται και να «ζωντανεύουν».
- Σκέψου ένα μικρό σενάριο για την ταινία σου.
- Διάλεξε τα αντικείμενα που θα κινούνται και φτιάξε μια ιστορία.
- Για την πρώτη σου προσπάθεια φτιάξε μια απλή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος.
- Κατασκεύασε το σκηνικό.
Το «κόκκινο Αερόστατο» ετοιμάζεται να γεμίσει με νέες ιστορίες τις σελίδες του! - Η αρμονική συνεργασία φέρνει το πιο γλυκό αποτέλεσμα!
- Η άνοιξη ήρθε κι ο κόσμος ίων ζουζουνιών έχει ξυπνήσει για τα καλά! Από λουλούδι σε λουλούδι κι από δέντρο σε δέντρο ακούγεται ένα βουητό. Τα ζουζούνια πετούν για να γευτούν την πλούσια γύρη των ανθών. Κάπου ανάμεσά τους βρίσκονται και οι μέλισσες.
Ότι θα θέλατε να ξέρετε για τις μέλισσες!
Η βασίλισσα γεννά τα αυγά και παρά το όνομά της, ούτε διοικεί, ούτε επιβάλλεται στα υπόλοιπα μέλη.
Οι θηλυκές εργάτριες ταΐζουν τη βασίλισσα κατευθείαν στο στόμα και κάνουν όλες τις εργασίες
Για τη συλλογή 1 κιλού νέκταρ δουλεύουν 3.300 μέλισσες! - Αιολόσφαιρα, η πρώτη γνωστή ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.
Εφευρέτης της ήταν οΉρων ο Αλεξανδρινός (10 μ.Χ. – 75μ.Χ.), ένας σπουδαίος μηχανικός και γεωμέτρης που υπήρξε και διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας. - Οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις της ανθρωπότητας δεν έχουν τελειωμό
Ατμομηχανή κι ο πρώτος σιδηρόδρομος - Φαντάζεσαι ιη ζωή μας χωρίς αυτοκίνητο; Κι όμως μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι άνθρωποι διένυαν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, με ζώα, με κάρα και άμαξες ή και καθόλου
- Το τηλέφωνο εφευρέθηκε το 1876 από τον Αμερικανό εφευρέτη και μηχανικό Γκράχαμ Μπελ
- Η γέννηση του κινηματογράφου!
Στις 28–Δεκ–1895 σε μια καφετερία της λεωφόρου των Καπουτσίνων στο Παρίσι προβάλλεται για πρώτη φορά το φιλμ «Η άφιξη του τρένου στο σταθμό La Ciotat».
Πρόκειται για μια ταινία χωρίς ήχο, διάρκειας μόλις 50 δευτερολέπτων, που δείχνει ένα τρένο να φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Η κίνηση του τρένου γίνεται από την οπτική γωνία των θεατών με αποτέλεσμα οι θεατές να το βλέπουν… όλο και μεγαλύτερο! Βασικά, ερχόταν κατά πάνω τους!
Κάποιοι νόμισαν ότι θα τους παρασύρει κι απ’ τον φόβο τους βγήκαν τρέχοντας στον δρόμο! - Ήξερες ότι… ο κινηματογράφος ονομάζεται και 7η Τέχνη; Ποιες μπορεί να είναι οι υπόλοιπες έξι;
Το σκακιστικό σουβλάκι ή σούβλισμα
«Ναι, φίλοι μου, σωστά διαβάσατε» χοροπήδησε ο Σάκης Σκάκης! «Υπάρχει μία κίνηση στο σκάκι που λέγεται σουβλάκι ή σούβλισμα»!
Το σκακιστικό σουβλάκι συγκαταλέγεται στα τακτικά κτυπήματα, όπως το πιρούνι και το κάρφωμα που έχουμε ήδη δει!
- Γρίφοι
Γεννιέται ψηλό και πεθαίνει χαμηλό,
Είναι κυνηγός, αλλά δεν κρατάει τουφέκι…
Απλώνει δίχτυα, αλλά δεν είναι ψαράς…
Υπάρχει χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν είναι ποτέ πάνω από ενός μήνα…
Αρχίζει από «Τ», τελειώνει σε «Ο» και έχει εκατομμύρια γράμματα…
Όποιοι έρχονται και πάνε απ’ το χέρι την κρατάνε…
Έχει λαιμό, αλλά δεν έχει κεφάλι…