Ο Θίασος Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI παρουσιάζει την παράσταση «Η Σολομώντεια Λύση», του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη, στο Θέατρο Καλλιρρόης.
Ο θίασος λαϊκού θεάτρου MATICAPI ξεκινάει το ταξίδι του παρουσιάζοντας τη «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη. Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος μ.Χ. αι.) “Ο Κύκλος με την Κιμωλία”, απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.
Συζήτηση του Ριζοσπάστη με τον Γιώργο Τσαγκαράκη.
Ο Γ. Τσαγκαράκης έρχεται με φόρα μετά την παράσταση «Trio Lumpen – Η φράουλα», που αγαπήθηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις, ανεβάζοντας μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Με κέφι και όρεξη επανασυστήνει και στους νεότερους θεατές το έργο ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα αφοσιώθηκε και υπηρέτησε το παιδικό και εφηβικό θέατρο.
Οταν δύο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, τότε ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία… «Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε, προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει. Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί; Σε ποιον το γάλα που χρειάζεται για να μεγαλώσει; Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν; Ενας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση στον γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία».
Πρόκειται για το πρώτο σας εγχείρημα στο παιδικό θέατρο. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις ή δυσκολίες που συναντήσατε προετοιμάζοντας μια παράσταση για παιδικό κοινό;
Υπάρχουν δυσκολίες όταν κάνεις παιδικό θέατρο και επιχειρείς να μιλήσεις στην καρδιά και το νου του παιδιού. Πώς θα του απευθυνθείς; Πώς θα του μιλήσεις; Σαν ομάδα αποφασίσαμε ότι μακριά από εμάς οι διδακτισμοί και οι νουθεσίες. Τα παιδιά είναι παιδιά. Ο αυθορμητισμός και η αθωότητά τους, αλλά και η αποφασιστικότητα που τα διακρίνει είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη θεατρική σύμβαση.
Το θέατρο για παιδιά έχει σίγουρα τις δικές του ιδιαίτερες απαιτήσεις. Πώς θα καταφέρεις να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που μεγαλώνουν στην εποχή της εικόνας, του ψηφιακού κόσμου, των γρήγορων εναλλαγών που κάνουν τα παιδιά πιο απαιτητικά, πιο ανυπόμονα αλλά και πιο ενημερωμένα; Αυτό το στοιχείο μάς προβλημάτισε ιδιαίτερα. Και είναι και ένας λόγος που συνειδητά χρησιμοποιούμε εκπλήξεις, έντονες εικόνες, στοιχεία τσίρκου κ.λπ.
Επίσης, σε αυτές μας τις σκέψεις μας «απάντησε», αν θες, και η ίδια η δομή του έργου. Ο Γ. Καλατζόπουλος αντιμετώπισε με μεγάλη μαεστρία τον μύθο και τον τοποθέτησε ως μια ιστορία που λέει ένας παππούς στα εγγόνια του, που μαλώνουν για μια κούκλα και τους βάζει να υποδυθούν τους ήρωες της ιστορίας. Ετσι, κρατώντας τη σύμβαση του παιχνιδιού, το θέατρο μέσα στο θέατρο μπορέσαμε να μιλήσουμε για «σύνθετες» και «δύσκολες» έννοιες λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψιν τις ηλικίες που απευθυνόμαστε.
Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί συναντάμε απήχηση, τα παιδιά παρακολουθούν, συμμετέχουν, προβληματίζονται… Το συναντάμε… Τόσο όταν τα παρατηρούμε από τη σκηνή όσο και μετά στις συνομιλίες που έχουμε με τα παιδιά και τους γονείς τους.
Η παράσταση βασίζεται σε έναν παλιό κινέζικο μύθο. Τι μπορεί να πει στα παιδιά σήμερα;
Το έργο θίγει διαχρονικά ζητήματα. Μέσα από τον μύθο θίγονται ζητήματα όπως ο πόλεμος, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η στάση που οφείλει να κρατά ο άνθρωπος, αλλά και το ζήτημα της ιδιοκτησίας και και σε ποιον πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να ανήκουν τα πράγματα.
Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο του έργου είναι ότι αναφέρεται στη στάση που οφείλει να κρατήσει ο κάθε άνθρωπος μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή. Και κάτι ακόμα. Αυτή η δύσκολη στιγμή δεν είναι απαραίτητα και καταστροφική, δεν σημαίνει, μόνο, το τέλος της ζωής που γνώριζε ο άνθρωπος μέχρι τότε. Μπορεί να σημάνει και την αρχή μιας άλλης ζωής, μιας ζωής που δεν είχε φανταστεί ποτέ του ότι θα ζήσει. Γιατί οι μεγάλες αποφάσεις στη ζωή των ανθρώπων παίρνονται στις δύσκολες και οριακές στιγμές.
Στην παράσταση που δώσαμε στη ΛΑΡΚΟ για τα παιδιά των εργατών, μας είπαν μετά ότι η παράστασή μας κατάφερε και φώτισε το σημερινό σκοτάδι μοιράζοντας απλόχερα ελπίδα… Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας!
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και καθημερινές για σχολεία.
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6908.891.066 – 6934.654.289 Κάθε Κυριακή, 12:00 (Καθημερινές για σχολεία) | Θέατρο Καλλιρρόης, Καλλιρρόης 10, Αθήνα
Eισιτήρια: Γενική είσοδος: 8€ | Μειωμένο (Άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65): 6€
Πρόκειται για μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.
Συντελεστές
Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Σκηνικά / Κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας
Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη
Φωτογραφίες: Φιλιώ Σταμματοπούλου (Filio Magenta)
Γραφιστικά: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Υπεύθυνη Παραγωγής: Νατάσσα Μουσάδη
Οργάνωση παραστάσεων: Νίκη Κάβουρα
Παίζουν: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Ιωάννα Μπιλίρη, Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)