Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Είναι το βιβλίο του Χαουαρντ Φαστ με τίτλο «Σάιλας Τίμπερμαν» από τις Πολιτικές Λογοτεχνικές Εκδόσεις το 1956 και επανέκδοση, υπάρχει σε βιβλιοπωλεία, από τις «Ιστορικές εκδόσεις) .
Να θυμίσουμε ότι ο συγγραφέας (πέθανε στις 15/3/2002, γεννήθηκε στα 1914) ήταν ο συγγραφέας του «Σπάρτακου», του βιβλίου στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Κιούμπρικ. Μέλος του ΚΚ ΗΠΑ μέχρι το 1956, οπότε και διαφοροποιήθηκε και ασχολήθηκε μόνο με τη συγγραφή βιβλίων μπεστ σέλερ. Είχε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Στάλιν (1953) και στις καλύτερες στιγμές του ανέδειξε την ταξική ιστορία της χώρας του, μέσα από διάφορα λογοτεχνικά είδη και με δεκάδες βιβλία. Πολύ γνωστά ο «Ενεχυροδανειστής», οι «Μετανάστες», ενώ για τα βιβλία του «Ο Αμερικανός» και «Πολίτης Τομ Πέιν» υπέστη τις συνέπειες της φοβερής μακαρθικής επιτροπής στη δεκαετία του ’40.
Στη δεκαετία του 1940 έγινε διάσημος στις ΗΠΑ με δύο βιβλία του που απασχόλησαν την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δράσεων. Ήταν το «Πολίτης Τομ Πέιν» και το «O Αμερικανός». Το πρώτο απαγορεύτηκε τότε από τις σχολικές βιβλιοθήκες.
Το βιβλίο αναφέρεται στην ζοφερή περίοδο των διώξεων στο όνομα τότε της «κομουνιστικής συνωμοσίας» και καταπιάνεται με ζητήματα όπως: ρόλος ΜΜΕ, καλλιέργειας κλίματος φόβου, ρόλου εκπαίδευσης κλπ και από αυτή την άποψη τηρουμένων των αναλογιών χρήσιμο και για το σήμερα, περίοδο πολύμορφων απαγορεύσεων… Αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα
«..Και πάνω απ’ όλα ήταν η ακατονόμαστη, διάχυτη, απρόσωπη απειλή και ο υπαινιγμός για κομμουνισμό, μια λέξη δίχως νόημα ή ορισμό, μια απειλή, φριχτή, σατανική, επικίνδυνη, απερίγραφτη, ανεξιχνίαστη μέσα του, κι απ’ έξω κάτι που θα εξελίσσονταν γιατί δεν ήταν δυνατό να μην είναι τίποτα και να κάνει ότι έκανε μη όντας κάτι..»
«…Είναι μια τυρρανία που εύκολα ζεις μ’α αυτήν γιατί το μόνο αντάλλαγμα που σου ζητάει είναι ν’ απαρνηθείς την τιμή και τη λογική-και κατά πώς φαίνεται γρήγορα φτάνουμε σ’ένα σημείο όπου δεν έχουμε πια παρά μονάχα περιφρόνηση για τη λογική και μια πολύ πρωτόγονη αντίληψη για την τιμή»
«…Η σκέψη γίνεται επικίνδυνη και μια απ’ τις επικίνδυνες πηγές σκέψης είναι τα σχολειά. Πρέπει να ελέγχεις τα σχολεία κι αυτό σημαίνει να ελέγχεις τους δασκάλους κι αυτά που διδάσκουν. Είναι αλήθεια πώς μονάχα μια απειλή να ξεστομίσεις κι οι πιο πολλοί δάσκαλοι θα προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Μα πάντα είναι κάμποσοι αρκετοί ώστε ν’ αντιδράσουν στις μανούβρες τους και να προκαλέσουν περισσότερη φασαρία απ’ ότι θα επιθυμούσαν. Δε θέλουν ακόμα τέτοια φασαρία-όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι γκανγκστερικές συμμορίες. Θα θύμιζαν πάρα πολύ άλλα μέρη όπου γενήκαν αυτά. Θέλουν να το κάνουν πολιτισμένα και ήσυχα, μ’ όλες τις παγάνες του νόμου και της τάξης και της νόμιμης διαδικασίας-Κι έτσι να μπορούν να λένε στον κόσμο. Κοιτάχτε πως σας προστατεύουμε απ’ αυτά τα επικίνδυνα στοιχεί που θέλουν να μας καταστρέψουν!»
Όσο για τον τίτλο του σημειώματος, είναι από χαρακτηρισμό για τις εφημερίδες της εποχής του γνωστού συγγραφέα Μαρκ Τουαίν, εξαιρετικά πετυχημένος και για την εποχή μας, νομίζουμε! Δημιουργός και διαχειριστής του Ατέχνως. Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook