Σαν σήμερα ✨ 3η Αυγούστου__
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1342 Αρχίζει η πολιορκία της Αλχεθίρας κατά τη διάρκεια της χριστιανικής ανακατάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου.
1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Έφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.
1811 Γεννήθηκε ο εφευρέτης του ανελκυστήρα Αμερικανός Ελίσα Γκρέιβς Ότις
1826 Άλωση της Αθήνας από τον Κιουταχή.
1844 Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα επί Όθωνα
1861 Ο Κάρολος Ντίκενς δημοσιεύει το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του “Μεγάλες Προσδοκίες” στη λογοτεχνική εφημερίδα, που ο ίδιος επιμελείται.
1887 Γεννήθηκε ο Ρούπερτ Μπρουκ, άγγλος ποιητής. (Θαν. 23/4/1915)
1900 Γεννήθηκε ο κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Χρήστος Ευθυμίου. Ήταν διπλωματούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου, από την οποία και βγήκε αριστούχος _την ίδια χρονιά έκανε τη πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά από μια διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Θεάτρου, όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας εκ των πρωταγωνιστών του. Από τη θέση αυτή διέπρεψε ως κωμικός ιδίως σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ, αλλά και σε χαρακτηριστικούς ελληνικούς λαογραφικούς ρόλους ελληνικών έργων.
Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ρόλοι του στις ταινίες Ο γυναικάς και Ένας βλάκας και μισός είναι αυτοί για τους οποίους μνημονεύεται περισσότερο. Επίσης χαρακτηριστική υπήρξε η επί μακρόν συμμετοχή του σε καθημερινές απογευματινές ραδιοφωνικές πεντάλεπτες “παρλάτες” με την ατάκα “Αχ τι τραβάω!”
Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, το 1960, τέθηκε επικεφαλής του θιάσου του εκλιπόντος κωμικού.
1914 Η Γερμανία κηρύσσει πόλεμο στη Γαλλία και ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης
1923 Ιδρύεται στην Αθήνα το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών, μετέπειτα Ιπποκράτειο.
1924 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «πόλεμος κατά του πολέμου».
1930 Συλλαλητήρια πραγματοποιούν οι σταφιδοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο, καθώς αρνούνται να καταβάλουν φόρο.
1931 Στην Κίνα, 200.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των τεράστιων πλημμυρών, που πλήττουν τις περιοχές, που βρίσκονται κοντά τις όχθες του ποταμού Γιανγκ-τσε.
1936 Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.
1939 Βρετανία και Γαλλία, με διαφορά 6 ωρών, κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, που δύο ημέρες νωρίτερα είχε εισβάλει στην Πολωνία.
1940 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιταλικές δυνάμεις εισβάλουν στη βρετανική Σομαλία.
1940 Συνέρχεται η 7η Σύνοδος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Οι σοβιετικές σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μπαίνουν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ (9ο2.gr)
1940 Γεννήθηκε ο Αντώνης Καλογιάννης στην Καισαριανή όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης – έφυγε από τη ζωή 11-Φεβ-2021.
Η συνάντησή του το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη άλλαξε την πορεία της ζωής του, περνώντας από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της πρώην ΕΣΣΔ, της Ευρώπης και της Αμερικής ερμηνεύοντας Σικελιανό, Ρίτσο Σεφέρη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε συναυλίες με την Μαρία Φαραντούρη και μετά το 1970 περισσότερες από 500 σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία με τον Μίκη.
Αργότερα ερμήνευσε Μάριο Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη και Αργύρη Κουνάδη, ενώ συνεργάστηκε με τη Βίκυ Μοσχολιού («Συνοικισμός Α» του Δήμου Μούτση -1972), την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ( «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» του Ηλία Ανδριόπουλου -1979) κά.
1942 Οι ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου κηρύσσουν απεργία πείνας, για να ματαιώσουν την απόφαση των αρχών κατοχής να τους διώξουν από την Αθήνα.
1943 Οι Σοβιετικοί παρτιζάνοι καταφέρουν συγκεντρωτικά πλήγματα στις γραμμές συγκοινωνιών του γερμανικού στρατού (επιχείρηση «πόλεμος των σιδηροτροχιών»).
1946 Ιδρύεται στην Αμερική το NBA.
1951 Iδρύεται η “Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά” (ΕΔΑ) με πρωτοβουλία των Ι. Πασσαλίδη, Δ. Μαριόλη, Στ. Χατζήμπεη και Μ. Κύρκου, στην οποία προσχώρησε και το ακέφαλο κόμμα “Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών” του Ι. Σοφιανόπουλου.
1953 O Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο για κατασκοπεία και οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
1954 Πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί – Γκαμπριέλ Κολέτ.
1958 Tο αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο “Ναυτίλος” πραγματοποιεί το ταξίδι κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου.
1962 Στις 2 τα ξημερώματα κόβεται το τελευταίο στρώμα βράχου της σήραγγας Mont Blanc μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, που θα εγκαινιαστεί 3 χρόνια αργότερα
1963 Γεννήθηκε ο Αμερικανός Τζέιμς Χέτφιλντ κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Metallica.
1963 Στη Βρετανία, οι Beatles παίζουν για τελευταία φορά στο Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ, σχεδόν μετά από 300 εμφανίσεις στο ίδιο κλαμπ από το 1961.
1964 Η Κορίνα Τσοπέη εκλέγεται Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι.
1966 Γεννήθηκε ο συγγραφέας (πεζογράφος) Χρήστος Χωμενίδης. Είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ Χρήστου Χωμενίδη και του Βασίλη Νεφελούδη, μέλος του ΚΚΕ προπολεμικά. Αδελφός της εκ πατρός γιαγιάς του ήταν ο Δημήτρης Γληνός. Το 2021 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος. Συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Ρωσία, και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία. Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το σοφό παιδί, που έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Δύο μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ένα στα ιταλικά, δύο στα εβραϊκά, όπου Το Σοφό Παιδί βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων του Ισραήλ, ένα στα τούρκικά και μια συλλογή διηγημάτων στα λιθουανική. Ο Χωμενίδης έχει καταπιαστεί στα γραπτά του με ετερόκλιτα θέματα, από τη βιομηχανία του λαϊκού τραγουδιού στη Φωνή μέχρι την προομηρική Ελλάδα στο Λόγια-Φτερά.
Για το μυθιστόρημα Νίκη, ένα βιβλίο-χρονικό μιας οικογένειας και παράλληλα ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, του έχει απονεμηθεί το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας, το βραβείο του περιοδικού “Αναγνώστης” και το βραβείο αναγνωστών “Public”. Τον Δεκέμβριο του 2021, στη “Νίκη” απονεμήθηκε το Prix du livre Européen”, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος. Στο μυθιστόρημα Ο Φοίνικας έχει απονεμηθεί το βραβείο αναγνωστών “Public”.
Ο Χωμενίδης έχει αρθρογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, είχε εβδομαδιαία συνεργασία με την εφημερίδα Τα Νέα και τον ιστότοπο Capital. Από το 2002 μέχρι το 2010 διατηρούσε καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο. Από την άνοιξη του 2020, κάνει πόντκαστ στην πλατφόρμα pod.gr.
1967 Γεννήθηκε ο Ματιέ Κασσοβίτς (Mathieu Kassovitz), Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, με μεγαλύτερη επιτυχία του τη βραβευμένη ταινία του «Το Μίσος». Αμφιλεγόμενο φιλμ στη Γαλλία, το οποίο πραγματεύεται το ρατσισμό και το ταξικό μίσος. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και στον Κασσοβίτς δόθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών.
Κατόπιν σκηνοθέτησε την ταινία «Τα Πορφυρά Ποτάμια» το 2000, ένα αστυνομικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Ζαν Ρενό και τον Βενσάν Κασέλ, μια μεγάλη εμπορική επιτυχία εκτός Γαλλίας. Ακόμη, την ταινία «Γκόθικα» το 2003, ένα θρίλερ φαντασίας, το οποίο παρά το γεγονός ότι απέδωσε τα διπλάσια χρήματα από το μπάτζετ του, θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία. Το τελευταίο το σκηνοθέτησε προκειμένου να μαζέψει χρήματα για το προσωπικό του project με τίτλο «Babylon A.D.», την διασκευή ενός βιβλίου του Maurice Dantec με τίτλο «Babylon Babies».
Με την ιδιότητα του ηθοποιού είναι γνωστός για το ρόλο του Νινό Κουνκαμπουά στην ταινία του Ζαν – Πιερ Ζενέ «Αμελί». Είχε επίσης μικρότερους ρόλους στο «Μίσος», στο «Κορίτσι των Γενεθλίων», στο «Café Au Lait» και στο «Πέμπτο Στοιχείο». Είχε επίσης έναν από τους κεντρικούς ρόλους στην ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Αμήν.» το 2003. Πιο πρόσφατος ρόλος του είναι αυτός του Βέλγου ειδήμονα στα εκρηκτικά στην ταινία Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 2005, πλάι στον Έρικ Μπάνα και τον Τζέφρεϊ Ρας. Έχει εξηγήσει σε πολλές περιπτώσεις πως δέχεται ρόλους ηθοποιού περισσότερο για την εμπειρία, για να λειτουργεί καλύτερα ως σκηνοθέτης άλλων ηθοποιών στο μέλλον και για να συνεργαστεί με σκηνοθέτες που θαυμάζει.
1971 Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει το σχηματισμό του νέου του συγκροτήματος που ονομάζεται “The Wings”.
1972 Η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων με την ΕΣΣΔ.
1972 Πέθανε ο λαϊκο-ρεμπέτης Γιάννης Παπαϊωάννου
1973 Πέθανε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ηλίας Βενέζης
1975 Ιδιωτικό Μπόινγκ 707 συντρίβεται στο Μαρόκο με αποτέλεσμα 188 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.
1977 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ’ (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1979 πέθανε ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης
1981 Στις ΗΠΑ όλοι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν με αποτέλεσμα και οι 13.000 εργαζόμενοι να απολυθούν από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.
1982 Η ΥΕΝΕΔ μετονομάζεται σε ΕΡΤ-2.
1989 Αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας πέφτει στη Σάμο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 34 επιβαίνοντες.
1990 Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ.
1992 Στη Νότια Αφρική, εκατομμύρια μαύρων εργατών αρχίζουν εθνική αντικυβερνητική απεργία.
1993 Πέθανε ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι
1994 Πέθανε ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας
1994 Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνισέτ, εγκρίνει τη συμφωνία ειρήνης με την Ιορδανία.
1996 Αρχαία πόλη των πρώιμων κλασικών χρόνων εντοπίζεται στη Βόρεια Χαλκιδική, κοντά στην πόλη των αρχαίων Σταγίρων.
1996 Η Νίκη Μπακογιάννη σπάει το φράγμα των 2μ στο άλμα εις ύψος με 2.01 και 2.03, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Θα περάσει στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1.70) από το ύψος, που πήδηξε (2.03).
1997 Πέθανε ο γλύπτης Δημήτρης Καλαμάρας.
2000 Αρνούμενη να παραδεχτεί την εμπλοκή της στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία, η FIFA αποφασίζει σε έκτακτη συνεδρίασή της ότι μια ήπειρος ανά τετραετία θα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Μουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2010.
2000 Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral Νέων στο Κόρθι της Άνδρου. Ο Βύρων Κοκκαλάκης του ΝΟ Βάρης- Βάρκιζας κερδίζει δυο χρυσά μετάλλια και ο Αλέξης Πράπας έρχεται τρίτος στην γενική κατάταξη παίδων. Στην κατηγορία βετεράνων άνω των 40 ετών, ο Θάνος Σακκάς παίρνει το χρυσό μετάλλιο με 7 βαθμούς ποινής.
2002 Πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Η ομάδα 4×200μ ελεύθερο (Θανάσης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρη, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης) τερματίζει 3η πίσω από Ιταλία και Γερμανία.
2004 Η διαστημική κάψουλα Messenger εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ προς τον στον Ερμή, 30 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή που εστάλη στον πλανήτη. Η εκτόξευση, προγραμματισμένη για την προηγούμενη μέρα, αναβάλλεται την τελευταία στιγμή λόγω της τροπικής καταιγίδας Alex.
2019 Στο Τέξας (Ελ Πάσο) πυροβολισμοί “στο σωρό” σε σούπερ μάρκετ άφησαν 20 νεκρούς και 26 τραυματίες.
1919 Στο Σικάγο – στα πλαίσια του απαρτχάιντ που “καταργήθηκε” το 1965 τελειώνουν οι ταραχές, που είχαν ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα. 38 τουλάχιστον Αφροαμερικάνοι σκοτώθηκαν από λευκούς “τιμωρούς” πολίτες.
2020 Εγκαινιάζεται η γέφυρα του αυτοκινητόδρομου San Giorgio στη Γένοβα, αντικαθιστώντας την προηγούμενη οδογέφυρα Polcevera, η οποία κατέρρευσε στις 14 Αυγούστου 2018 προκαλώντας 43 θύματα.