Σαν σήμερα 17η 👀 Ιουνίου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1462 Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο Ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.
1631 Πέθανε η Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, ο οποίος προς τιμήν της δημιούργησε μεγαλόπρεπο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ
1771 Γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο, ο Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης), κρητικός αγωνιστής, αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων
1789 Γαλλική Επανάσταση: Στη Συνέλευση των Γενικών Τάξεων, οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης, που αντιπροσωπεύουν το 98% του λαού, αυτοανακηρύσσονται Εθνική Συνέλευση. Μαζί τους συμπαρατάσσονται ευγενείς και κληρικοί. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων στις Βερσαλίες.
1818 Γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης, Σαρλ Φρανσουά Γκουνό, που μετέφερε στην όπερα το “Φάουστ” του Γκαίτε (Charles-François Gounod, πέθανε – 18 Οκτωβρίου 1893) ήταν γνωστός και για τη μελοποίηση του Άβε Μαρία, για την όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα, καθώς και πλήθος άλλων θρησκευτικών έργων και τραγουδιών.Το Παπικό Εμβατήριο (“Marche Pontificale”) του 1869 αποτελεί από το 1949 τον επίσημο εθνικό ύμνο του Βατικανού, ενώ το 1887, κατόπιν προσκυνήματος στον «βράχο» της Ζαν ντ’ Αρκ, συνέθεσε και την περίφημη Λειτουργία εις μνήμην της Ζαν ντ’Αρκ.
1837 Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τσαρλς Γκουντγίαρ, λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουλκανισμό του ελαστικού.
1863 «Ιουνιακά»: Βίαιες συγκρούσεις με 200 νεκρούς στην Αθήνα. Πρόκειται για οπαδούς των παρατάξεων, που κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης, αποκαλούνται «Ορεινοί» και «Πεδινοί». Οι πρώτοι, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη, εκφράζουν το Γαλλικό και το Ρωσικό Κόμμα. Οι δεύτεροι, με το Δημήτριο Βούλγαρη, ακολουθούν το Αγγλικό Κόμμα.
1882 Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης, Ιγκόρ Στραβίνσκι
1885 Το Άγαλμα της Ελευθερίας (ή αλλιώς η Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο) φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι 92 μέτρα και εικονίζει γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776» (ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ). Το άγαλμα , είναι ένα δώρο από τη Γαλλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσπόζει στην νησίδα Liberty Island στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
Η ιδέα ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Για την ιστορία _να γελάσουμε και λίγο, ο Μπαρτολντί είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός αγάλματος στο πνεύμα του αρχαίου ελληνικού Κολοσσού της Ρόδου με αφορμή τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ, που θα αναπαριστούσε μια νεαρή Αιγύπτια χωρική με μαντήλα με έναν πυρσό, θα τοποθετούνταν στο Πορτ Σάιντ και θα είχε τίτλο «η Αίγυπτος διαφωτίζει την Ασία». Αλλά η Αίγυπτος που είχε ήδη επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και πολύ χρόνο για την κατασκευή της διώρυγας αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει και προτίμησε να χτίσει στη θέση του έναν φάρο ύψους 55 μέτρων. Όταν ο Λαμπουλέ πρότεινε στον Μπαρτολντί να κατασκευάσει ένα άγαλμα για την γαλλοαμερικανική φιλία, ο Μπαρτολντί βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σχέδιό του και η Αιγύπτια φελάχα μετατράπηκε σε κολοσσιαία θεά ενώ ο τίτλος του αγάλματος άλλαξε και έγινε «η Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο». Τη στατική δομή του αγάλματος μελέτησε ο μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ (γνωστός μας και από τον ομώνυμο πύργο), για την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού. Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου συναρμολογήθηκε ξανά και “την Άρτα φοβερίζει” μέχρι σήμερα…
1888 Γεννήθηκε ο Γερμανός θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου» -Blitzkrieg _(Heinz Wilhelm Guderian, πέθανε – 14 Μαΐου 1954). Γνωστός με το προσωνύμιο “Der Schnelle Heinz” (ο γρήγορος Χάιντς), ήταν θεωρητικός της στρατιωτικής τέχνης και στρατηγός της Βέρμαχτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στρατηγική του την εφάρμοσε στις εκστρατείες εναντίον της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Ε.Σ.Σ.Δ. Κατά της τελευταίας _ μετά από κάποιες επιτυχίες “οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!”.
Βίντεο του ΚΚΕ: «Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ..»
1920 Γεννιέται ο Γάλλος βιολόγος Φρανσουά Ζακόμπ, που το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
1922 Γεννήθηκε η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου.
Λιλή Ζωγράφου, η ασυμβίβαστη που όρθωσε το ανάστημά της σε πρέπει και επιταγές
1929 Γεννήθηκε στην Αρμενία ο Τιγκράν Πετροσιάν, Σοβιετικός σκακιστής (πέθανε 13-Αυγ-1984) ο ένατος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Τιφλίδα (Τμπίλισι) της Γεωργίας, ενώ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μόσχα. Η πρώτη του επαφή με το σκάκι έγινε όταν ήταν οκτώ ετών. Αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξή του ως σκακιστή ήταν η μετακίνησή του στη Μόσχα το 1949, οπότε και άρχισε να παίζει και να κερδίζει σε διάφορα σκακιστικά τουρνουά.
Το 1963 ο Πετροσιάν κέρδισε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ 12,5–9,5 και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Το υπομονετικό και αμυντικό του στυλ ήταν αρκετό για να καταβάλει τον Μποτβίνικ· μία και μοναδική παρακινδυνευμένη κίνηση του τελευταίου ήταν αρκετή να την εκμεταλλευτεί ο Πετροσιάν και να τον νικήσει. Ο Πετροσιάν υπερασπίστηκε τον τίτλο του το 1966 νικώντας τον Μπορίς Σπάσκι 12,5–11,5, αλλά το 1969 ο Σπάσκι “πήρε το αίμα του πίσω” νικώντας 12,5–10,5 και κερδίζοντας τον τίτλο.
1925 Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο με το οποίο απαγορεύονταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, τόσο η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935, κ.α. χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.
1937 Ο καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Συκουτρής κατηγορείται για αθεϊσμό για τον πρόλογό του στο Συμπόσιο του Πλάτωνα
1940 Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17-21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.
1942 Γεννήθηκε ο αιγύπτιος διπλωμάτης και νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA)
1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξορίστων του Άι Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μηνός στις ακτές της Χαλκιδικής και από κει έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.
1943 Γεννήθηκε ο Αμερικανός μουσικός, Barry Alan Pincus _Manilow _Μπάρι Μανίλοου
1944 Γεννήθηκε η ταλαντούχα ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη. Ο πατέρας της ήταν Ιταλός εκπαιδευτικός και η μητέρα της Ελληνίδα. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο, θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και όπερα στην Περούτζα. Το 1985 δημιούργησε το Θίασο “Ρακοσυλλέκτες”, του οποίου ήταν σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το παιδικό θέατρο. Από το 1995 έχει εκδώσει πάνω από 25 παιδικά βιβλία. Επιπλέον, σκηνοθετούσε, έγραψε και μετέφρασε για παραστάσεις, όπως: «Εκκλησιάζουσες… σαν παραμύθι» (1997, 2011), «Η Αγάπη και Τρία Πορτοκάλια» (1998, 1999), «Η Χιονάτη και οι Εφτά Ψηλοί Νάνοι» (2001, 2002, 2008), «Ο Μαγικός Αυλός» (2001, 2004, 2016) και άλλα.
1944 Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από τη Δανία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.
1944 Ολοκαύτωμα της Υπάτης: Ναζιστικά ττρατιωτικά τμήματα επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης και ιστορικά αρχοντικά.
1946 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ’ Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών.
1950 Στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Λέισλερ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού.
1952 Ιδρύονται στη Λάρισα δυο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο του Θεσσαλικού Κάμπου.
1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας στις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων, κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί, κ.α. αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και –ουσιαστικά- απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κοκ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.
1962 Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Προικοδοτείται από το κράτος όμως η διακήρυξη δεν υλοποιείται
1964 Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος).
1967 Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
1969 Πέθανε τραγουδίστρια Ρίτα Αμπατζή Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1914 και υπήρξε σημαντική μορφή του ρεμπέτικου . Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι στα πρώτα χρόνια του ’30. Τραγούδησε ρεμπέτικα, σμυρναίικα, και δημοτικά δεσπόζοντας στους δίσκους των 78 στροφών στα χρόνια 1930-1940. Συνεργάσθηκε με πολλούς επιτυχημένους συνθέτες και μουσικούς όπως τους Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρο Περιστέρη, Δημήτριο Σέμση, Μάρκο Βαμβακάρη, Ρόζα Εσκενάζι, και Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν τραγούδησε ξανά μετά τον Β´ παγκόσμιο πόλεμο.
1972 Στις ΗΠΑ, πέντε άντρες συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Γουοτεργκέιτ της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.
1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού»
1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950
1998 Θύματα άγριου ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης, σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση. Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη
2011 Πεθαίνει ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντορφ
2012 Ελληνικές εθνικές βουλευτικές εκλογές, οι δεύτερες στο ίδιο έτος.
2014 Πέθανε η ηθοποιός Σάσα Καστούρα (Γεν. 8/10/1940)
ΚΚΕ: Ο εθνικισμός της ΝΔ συνάντησε τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη των ΝΑΤΟϊκών
2018 Υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ
Βόρεια Μακεδονία: Άλλο ένα επίτευγμα της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στα Βαλκάνια