Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ανεπαρκείς και ασυντόνιστες, τα πύρινα μέτωπα έφτασαν μέσα στον οικιστικό ιστό, με σπίτια να καίγονται στο Χαλάνδρι και να απειλούνται όλα τα βόρεια προάστια
Και πάλι αποδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος που έχει απομείνει σε μια περιοχή που έχει κατακαεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται στο έλεος της εγκληματικής αντιδασικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Παρά τα πολλά παθήματα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προστασία της περιοχής, στα μέτρα πρόληψης. Και όχι μόνο αυτό καθώς είναι χαρακτηριστική η έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού από τον κρατικό μηχανισμό.
Τα δάση, κυρίως με πεύκο, από τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και τον Μαραθώνα ως την Ραπεντώσα και το Πεντελικό Ορος ήταν απροστάτευτα, ακαθάριστα, με τεράστια καύσιμη ύλη. Ακόμα και καθαρισμοί, όπου έγιναν, οικοπέδων ή στις παρυφές του δάσους, σε πολλές περιπτώσεις ήταν επιπρόσθετη καύσιμη ύλη αφού δεν είχαν απομακρυνθεί από καμία κρατική υπηρεσία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων σε δήμους, Αστυνομία, Πυροσβεστική.
Αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση επικαλούμενη και πάλι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική κρίση», το «μικροκλίμα της φωτιάς», πράγματα γνωστά και προβλέψιμα για τα οποία όμως δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Αντίθετα συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, που οδηγεί σε ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης, που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ το μόνο «μέσο προστασίας» της κυβέρνησης είναι το μήνυμα του 112, του …«ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς χτυπάει συναγερμός που σπέρνει τον πανικό και σε περιοχές άσχετες με τα μέτωπα.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά γιατί για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητες αλλά «κόστος δίχως όφελος» τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης – προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, γι’ αυτό και δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την ΕΕ.
Αυτό που επιλέγεται είναι το απαράδεκτο δόγμα να δίνονται κάποια ψίχουλα αποζημιώσεων σε φτωχά νοικοκυριά με πολλές προϋποθέσεις και «κόσκινα» που δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών. Οπως δείχνουν και άλλες καταστροφές, ό,τι καταφέρνουν να πάρουν οι πυρόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.ά. έρχεται μετά την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει και τώρα από τους πληγέντες της Βορειοανατολικής Αττικής.
Επέκταση της φωτιάς στην Πεντέλη
Η φωτιά, από τη βόρεια περιοχή του Μαραθώνα, στον Βαρνάβα και το Γραμματικό, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Νωρίς χτες τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του Διονύσου, καίγοντας δάσος στο Διονυσοβούνι. Ανεξέλεγκτο παρέμενε και το μέτωπο στον Μαραθώνα, με τις φλόγες να καίνε το βουνό, καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Το μέτωπο που κατέβαινε από το Καλέτζι και τη Λίμνη Μαραθώνα, ήταν πάνω από τον Βρανά, κατευθυνόμενο προς Νέα Μάκρη. Ο Μαραθώνας είχε εκκενωθεί, αν και υπήρχαν κάτοικοι που αρνούνταν να εγκαταλείψουν προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους, αφού έβλεπαν ότι οι πυροσβέστες και τα μέσα δεν αρκούσαν. Στο Καλέτζι και τον Μαραθώνα υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα και έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια. Ο πυροσβέστης έφερε εγκαύματα δευτέρου βαθμού και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Επίσης χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 2 οχήματα της Πυροσβεστικής τυλίχτηκαν στις φλόγες και κάηκαν ολοσχερώς και ένας από τους 4 πυροσβέστες τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά.
Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ασταμάτητο στον Διόνυσο, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την Πεντέλη. Αποφασίστηκαν εκκενώσεις των Νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης και 414 του Στρατού. Επίσης η φωτιά έφτασε και στον λόφο που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο και εκφραζόταν η ανησυχία και των επιστημόνων ότι μπορεί να καεί ο πολύτιμος εξοπλισμός του, κάτι που ευτυχώς αποτράπηκε.
Η επέκταση της φωτιάς ήταν ραγδαία και έφτασε στον οικισμό Διώνη και σε Δασαμάρι και Καλλιτεχνούπολη. Περισσότερες από 40 ήταν οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της μέρας εντός της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς, ενώ επιχειρούνταν την τελευταία στιγμή να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες από τους ίδιους τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής είτε να απειλούνται είτε να γίνονται στάχτη.
Με δεδομένο ότι οι ανεπαρκείς δυνάμεις πυρόσβεσης έτρεχαν πανικόβλητες από μέτωπο σε μέτωπο και εστία σε εστία, η φωτιά μετά το μεσημέρι χτες πέρασε και σε αμιγώς οικιστικό ιστό, στο Πάτημα Χαλανδρίου και σε γειτονιές στο βόρειο τμήμα των Βριλησσίων, ενώ μεγάλες φαίνεται να είναι και οι καταστροφές σε δίκτυα και δημόσιες υποδομές. Σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες είχαν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την ανυπαρξία σχεδιασμού και να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.
Επίσης αργά το βράδυ σε περιοχή στον Γέρακα πήρε φωτιά μια ξυλαποθήκη με τον κίνδυνο επέκτασής της να είναι μεγάλος. Νέα εστία επίσης δημιουργήθηκε το βράδυ και στο Ανω Σούλι Μαραθώνα, με τη νύχτα να προβλεπόταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους πολλών περιοχών.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα και διακοπές ρεύματος
Η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής ήταν αποπνικτική, καθώς οι πυκνοί καπνοί έφταναν πολλά χιλιόμετρα μακριά, στα νότια προάστια της Αττικής ως και την Πελοπόννησο.
Την ίδια ώρα γίνονταν διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί πολλά φανάρια στην Κηφισίας λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Πρόβλημα υπήρχε και σε φανάρια στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.
Φωτιά και στην Τερψιθέα Γλυφάδας
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες νωρίς το βράδυ και σε δασική έκταση στην Τερψιθέα της Γλυφάδας, ανησυχώντας τους κατοίκους της περιοχής. Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής με την συνδρομή και των κατοίκων, ανάμεσά τους και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απέτρεψε τα χειρότερα αφού γρήγορα ελέγχθηκε η συγκεκριμένη εστία.
Ξεδιάντροπες δικαιολογίες από την κυβέρνηση
Για άλλη μια φορά φταίνε η «ξηρασία» και ο «άνεμος»…
Ο Β. Κικίλιας, κατά την πεπατημένη, χαρακτήρισε την πυρκαγιά «επικίνδυνη» και ως προσχήματα για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ανέφερε τους σφοδρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία, την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο «πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος του Βαρνάβα», όπως το χαρακτήρισε, λες και είναι κανένα δάσος απομακρυσμένο και όχι μέσα στο Λεκανοπέδιο (!)
Σύμφωνα με τον υπουργό, την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις, υπήρχαν δύο μέτωπα, στην Καλλιτεχνούπολη και στο Γραμματικό, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι βελτιωμένη η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.
Μίλησε για 600 πυροσβέστες και πάνω από 30 εναέρια μέσα, που όμως για το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς – πάνω από 40 χιλιόμετρα – δεν επαρκούν, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί, και δεν βλέπουν ούτε για δείγμα ούτε πυροσβεστικά οχήματα ούτε και εναέρια μέσα.
Αυτή η κατάσταση διαψεύδει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής αρχής περί καλύτερης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού. Η γύμνια στις πυροσβεστικές δυνάμεις σε προσωπικό και μέσα, η έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης και σχεδιασμού, το μπάχαλο και η έλλειψη συντονισμού …βγάζουν μάτι και δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις διακοπές του, για να συντονίζει υποτίθεται το έργο, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή και χωρών της ΕΕ, και αποστέλλονται δυνάμεις και μέσα από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, που αναμένονται να φτάσουν σήμερα.
Κι ενώ η φωτιά έκαιγε για ώρες μέσα στον αστικό ιστό, έπρεπε να πέσει το σκοτάδι για να κάνει το υπουργείο Εργασίας το αυτονόητο και να εκδώσει εγκύκλιο για την παύση των χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Για όσους δεν εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, η εγκύκλιος αρκείται στην υποχρέωση των εργοδοτών επιχειρήσεων «σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με εστίες πυρκαγιάς» να …μεριμνούν για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Προδιαγεγραμμένο χάος και στην Υγεία
Προδιαγεγραμμένο το χάος, τύπου «πάμε και όπου βγει», και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που οι ελλείψεις τους γίνονται ακόμα πιο ορατές και τραγικές σε τέτοιες ώρες μεγάλων καταστροφών, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες.
Επανέρχεται έτσι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το διαχρονικό, δίκαιο αίτημα για την άμεση δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε από την Κυριακή η κυβέρνηση περιορίστηκε στα «μέτρα» εκκένωσης, χωρίς σχεδιασμό και προορισμό, δίχως μέσα, με το αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό να βάζει πλάτη για να σώσει ό,τι σώζεται.
Στα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική, παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έσπευσαν εκεί, δεν υπήρχε πνευμονολόγος. Από νωρίς χτες δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το μεσημέρι εκκενώθηκε το ΚΥ Ν. Μάκρης. Πίσω έμεναν γιατροί και νοσηλευτές επιχειρώντας μόνοι τους να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.
Επισφαλής ήταν και η μεταφορά ασθενών από το ένα – άδειο από προσωπικό – νοσοκομείο στο άλλο, ενώ απροετοίμαστα, χωρίς σχεδιασμό ήταν και τα εξίσου αποδεκατισμένα νοσοκομεία υποδοχής και εφημέρευσης, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει εφεδρείες αλλά δεν έχει καν έχει αναπληρώσει τα κενά των αποχωρήσεων.
Από το Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν με …λεωφορείο (!) συνολικά 21 παιδιά ασθενείς στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» και 5 στο «Αγία Σοφία», ενώ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν μόνο τα βαριά περιστατικά, αναδεικνύοντας και πάλι την ένδεια στον στόλο και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα, φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Επίσης εκκενώθηκε το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου φέρεται να νοσηλεύονται περίπου 35 ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά από την πυρκαγιά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας προσήλθαν 38 άνθρωποι: 12 στο Σισμανόγλειο με ελαφριά αναπνευστικά προβλήματα που νοσηλεύονται προληπτικά. Ενας πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου προσήλθαν 10 πολίτες και 2 πυροσβέστες, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να παραμείνουν. Στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης 9 πολίτες και 4 πυροσβέστες, εκ των οποίων κανένας δεν παρέμεινε, πλην του ενός πυροσβέστη που είχε εγκαύματα στα χέρια και διακομίστηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θριαμβολογεί για την «επιτυχή διαχείριση της κατάστασης» και την εφημέρευση νοσοκομείων, όπως του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, του οποίου η Πνευμονολογική κλινική οδηγείται σε κλείσιμο, καθώς οι δύο εναπομείνασες πνευμονολόγοι έχουν ανακοινώσει την υποβολή της παραίτησής τους. Και του «Αττικόν», όπου χτες δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές, εξετάσεις κ.ά. λόγω των διακοπών ρεύματος, που προκάλεσαν τεχνικές βλάβες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε όλη την Αττική και την ανάγκη αυξημένης φροντίδας για όσους έχουν ή εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκαν ξανά σε «συστάσεις» και σε οδηγίες που επαφίενται στην ατομική ευθύνη του καθενός, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμιά ουσιαστική πρόνοια για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα στάχτη
Το πύρινο μέτωπο ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα,
με φλόγες που έφταναν σε ορισμένα σημεία τα 25 μέτρα ύψος.
Από τον Απρίλη χτυπούσε την “καμπάνα” το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε τον λαό ότι η φετινή χρονιά, σε αντίθεση με τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, είναι μια από τα ίδια και χειρότερα! Με Ερώτηση που κατέθεσαν τον Απρίλη οι βουλευτές του Κόμματος προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζητούσαν έστω και την ύστατη στιγμή να παρθούν μέτρα για αναβάθμιση της πρόληψης και της πυρόσβεσης.
Η Ερώτηση είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βουλή την Παρασκευή 19 Απρίλη, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παρεμβάσεις είχαν γίνει από απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες και εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Το ζήτημα ανέδειξε το ΚΚΕ και στην ΕΕ με την Ερώτηση για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης τον Απρίλη.
«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική», σημείωναν μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ερώτησης στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτώντας μέτρα για:
- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
- Το πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, ώστε οι εργαζόμενοι όπως και τα φυσικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωπα με νέες τραγωδίες όπως αυτές των προηγούμενων καταστροφών.
- Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
- Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ώστε μεταξύ άλλων να επαρκεί για την εφαρμογή της πρόβλεψης του «νέου δόγματος» για την τριμελή επάνδρωση στα δασικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να εξουθενώνεται περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό.
- Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Θα καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
- Την κατάργηση από την κυβέρνηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.
- Ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
- Την χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό στους πυροσβέστες.
- Την ενίσχυση από την κυβέρνηση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
- Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιον πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών-ημιορεινών περιοχών.
- Γενικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Να σταματήσουν να διώκονται οι πυροσβέστες που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για προβλήματα και ελλείψεις στην υπηρεσία τους.
– Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία.
Ταυτόχρονα, στην αντίστοιχη Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καλούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί στα εξής:
- – Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος-μέλος. Ο δε ανεπαρκέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα σε χώρα και ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές «κατόπιν εορτής» ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μεγάλες διαστάσεις;
- – Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους;
- – Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA, είναι απόλυτα «επιλέξιμες», χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.
«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική», σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην Ερώτηση του ΚΚΕ.
Ριζοσπάστης 902
ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για εκκένωση των επιχειρήσεων
και προστασία των εργαζομένων
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα εκκένωσης των επιχειρήσεων και προστασίας των εργαζομένων από την πυρκαγιά που μαίνεται, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. «Την ώρα που η πυρκαγιά έχει φτάσει στον αστικό ιστό στην περιοχή των Βριλησσίων τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που βρίσκονται στις γύρω επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν εγκληματική ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και το βιος των εργαζομένων», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Με την παρέμβασή του απαίτησε το υπουργείο «έστω και την τελευταία στιγμή να ανακοινώσει μέτρα εκκένωσης των επιχειρήσεων των γύρω περιοχών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων». Παράλληλα, καλεί «όλα τα μέλη των συνδικάτων, όλους τους εργαζόμενους οργανωμένα και συλλογικά με κάθε τρόπο να συμβάλουμε σε επικοινωνία με τα συνδικάτα σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς για να απαιτήσουμε να παρθούν επειγόντως άμεσα μέτρα».
Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον Τύπο που καλύπτουν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική και σε άλλες περιοχές, απαιτεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. «Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών. Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων κάθε ειδικότητας που εργάζονται κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες καλύπτοντας τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική και αλλού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Να παρθούν επειγόντως άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές
Στο ίδιο έργο θεατής ο λαός της περιοχής
Επαναλαμβανόμενο έγκλημα __
Συνειδητή αντιδασική πολιτική
Μια αναδρομή μόνο στις τελευταίες δεκαετίες αρκεί για να φανεί ότι το επαναλαμβανόμενο έγκλημα είναι η συνειδητή, συστηματική δασοκτόνα πολιτική, που εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις από όλες τις κυβερνήσεις.
- Το 1981 τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς. Κάηκαν πάνω από 6.000 στρέμματα πρασίνου, η βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από το κτήμα Συγγρού στην Κηφισιά.
- Το 1982 μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στον Διόνυσο που γρήγορα επεκτάθηκαν σε Πεντέλη, Πικέρμι, Γέρακα και Μαραθώνα. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου έγιναν κάρβουνο.
- Το 1992 πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα. Οι φλόγες έκαψαν τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο και τον Ωρωπό. Υπολογίζεται ότι τη χρονιά αυτή έγιναν στάχτη περισσότερα από 55.000 στρέμματα.
- Το 1993 φωτιά από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα ξεκινώντας από τον Αγιο Στέφανο και επεκτάθηκε σε Σταμάτα, Διόνυσο, φτάνοντας ως την Παλλήνη. Την ίδια χρονιά κατακάηκαν πάνω από 11.000 στρέμματα σε παλαιά Πεντέλη, Ντράφι και Παλλήνη. Τότε ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο έως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Περισσότερα από 150 ήταν τα καμένα σπίτια.
- Το 1998 η Πεντέλη πάλι καίγεται και καταστρέφεται και ό,τι είχε γλιτώσει το 1993.
- Τον Αύγουστο του 2000 και πάλι στην Πεντέλη ξανακάηκαν φυσικές αναδασώσεις από προηγούμενες φωτιές.
- Η ίδια περιοχή επλήγη ξανά το 2005 από φωτιά που ξεκίνησε από τη Ραφήνα και έφτασε μέχρι τον Νέο Βουτζά και την Καλλιτεχνούπολη.
- Το 2007, εκτός από τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, περισσότερα από 10.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και στην Πεντέλη.
- Το 2009 πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Γραμματικού. Είχε διάρκεια 4 ημερών και έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και τον Μαραθώνα μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, κατακαίγοντας στο ενδιάμεσο τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου.
- Το 2017, από τα τέλη του Ιούλη μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου, η Βορειοανατολική Αττική είχε 39.000 στρέμματα καμένης γης. Μόνο στα Καλύβια Θορικού κάηκαν στις 31 Ιούλη 3.300 στρέμματα. Στις 13 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής και μέχρι την επόμενη μέρα το μέτωπο είχε επεκταθεί και μετρούσε 25 χιλιόμετρα. Ολη η νύχτα της 14ης Αυγούστου ήταν κόλαση με συνεχείς αναζωπυρώσεις.
- Ακολούθησε το 2018, τον Ιούλη, η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης φτάνοντας να κάψει το Μάτι και αφαιρώντας τη ζωή από 104 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
- Επίσης, μέτωπα πυρκαγιών είχαμε στην ίδια ακριβώς περιοχή και το 2020 και το 2021, με τελευταία φωτιά σε περιαστικό δάσος στη Σταμάτα την 1 Ιούλη 2024.
Όλα αυτά με έμπρακτο τρόπο αποδεικνύουν το έγκλημα διαρκείας όλων των κυβερνήσεων και κάνουν θρύψαλα τους ισχυρισμούς των κρατικών αξιωματούχων περί πρωτόγνωρων συνθηκών. Δείχνουν ότι παρά την τεράστια επαναλαμβανόμενη καταστροφή δεν παίρνεται κανένα μέτρο, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό σχέδιο.
Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς
το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
Δίνουν μαζί με τους κατοίκους τη μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται
Από την πρώτη στιγμή, στα μέτωπα της καταστροφικής φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της περιοχής, για να δώσουν μαζί με όλους τους κατοίκους τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, να υπερασπιστούν το δάσος και το λαϊκό βιος.
Σε μια σειρά περιοχές, όπως στα Βριλήσσια και άλλου, μέλη του Κόμματος συνέδραμαν το πυροσβεστικό έργο, βοήθησαν να σωθούν σπίτια και να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που κινδύνευαν. Στη Ραπεντώσα Διονύσου συνέδραμαν και στις πρώτες εργασίες την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς που πέρασε από εκεί.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην οποία καλούσε: «Όλοι στη μάχη για τη ζωή του λαού»!
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονταν: «Η κατάσταση στην Αττική τις επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμη. Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις “ασκήσεις πανικού” προς τον λαό της πρωτεύουσας και την προκλητική επίκληση των “κλιματικών αλλαγών” για να δικαιολογήσει την εμπρηστική πολιτική της. Εστω την ύστατη ώρα να διαθέσει όλες τις δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και να εκπονήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που πλέον βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό.
Από την πρώτη ώρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν. Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την ΚΝΕ, να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να μην καούν άλλες λαϊκές περιουσίες, να περιοριστεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή. Ολοι στη μάχη για τη ζωή του λαού».
Στα μέτωπα της φωτιάς
Την Κυριακή, αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, στην περιοχή της Σταμάτας βρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, και ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
- Με παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους μετέφεραν τις πολλές εκκλήσεις των κατοίκων και ανέδειξαν την τεράστια ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά. Σχετική παρέμβαση έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κιλικία.
- Επίσης, χτες Δευτέρα, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκαν στη Διώνη και στη Νέα Μάκρη, όπου εξελισσόταν η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
- Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Χρ. Κατσώτης έκανε παρέμβαση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης για ενίσχυση με εναέρια μέσα στον οικισμό Σουφάνι Μαραθώνα, όπου η πυρκαγιά έφθασε δίπλα στα σπίτια και νωρίτερα οι κάτοικοί του είχαν κληθεί να το εγκαταλείψουν.
- Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διατεθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και να μην απειλήσει νέες περιοχές.
Ζήτησε επίσης να υπάρχει διαρκής ενημέρωση από την ηγεσία του Κέντρου, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρίσκονται στα μέτωπα της πυρκαγιάς, να συνδράμουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Ξεχειλίζουν η αγανάκτηση και η οργή
Με τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής να γίνονται για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές, δικαίως ξεχειλίζει η αγανάκτηση και οργή, ενώ καταγγελίες και μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ξανά την παντελή έλλειψη πρόληψης και συνολικότερα ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.
Έχοντας την εμπειρία της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν πως «η φωτιά θα σβήσει ή στη θάλασσα ή στα ήδη καμένα».
«Είμαστε αφημένοι στην τύχη μας», σημείωσε ένας συνταξιούχος από τον Βαρνάβα, περιγράφοντας πως έσωσε το σπίτι του με κλαριά στο χέρι. «Θα μπορούσαν να έχουν σωθεί σπίτια με περισσότερες δυνάμεις», επισήμανε ακόμη ένας κάτοικος και ενώ πολλές είναι οι αναφορές πως μετά το μεσημέρι της Κυριακής τα πυροσβεστικά οχήματα και τα εναέρια μέσα εξαφανιστήκαν από την περιοχή επιχειρώντας πιθανά κάπου άλλου.
«Μόνο τα μικρά αεροπλάνα φαίνονταν πού και πού, τα οποία κάνουν για ψεκασμό σε χωράφι, όχι για κατάσβεση», πρόσθεσε. Την έλλειψη σχεδιασμού και μέσων κατήγγειλαν και κάτοικοι σε άλλες κοινότητες και χωριά όπως του Γραμματικού, που ανέφεραν πως είναι ελάχιστα τόσο τα εναέρια μέσα όσο και οι επίγειες δυνάμεις.
Και μπορεί στην προσπάθεια ωραιοποίησης η κυβέρνηση να αραδιάζει νούμερα, όμως το αλαλούμ και οι τραγελαφικές εικόνες είναι αποκαλυπτικές για την έλλειψη οποιουδήποτε οργανωμένου σχεδίου, από ένα κράτος που σε όλη του την κλίμακα δεν μπορεί να προστατέψει τον λαό, επειδή «δουλεύει» για να προστατεύει τα συμφέροντα των ομίλων.
Τέτοιες ήταν για παράδειγμα οι εικόνες με τους μπλοκαρισμένους δρόμους, η έλλειψη νερού στα αντλιοστάσια που δεν λειτουργούσαν μετά και από τις διακοπές ρεύματος, ακυρώνοντας την υπερπροσπάθεια πυροσβεστών και κατοίκων, το προβληματικό υδρευτικό δίκτυο, μια ανάσα από την πρωτεύουσα, η έλλειψη γεννητριών, όπως επιμόνως ζητούσε η Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα και η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σε απόγνωση ήταν και οι κάτοικοι σε Βριλήσσια και Πεντέλη. Δίνοντας μάχη να σώσουν τις περιουσίες τους, κατήγγειλαν την έλλειψη βοήθειας από το κράτος και τα λίγα πτητικά μέσα.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι διαμαρτυρίες για την ανυπαρξία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, μια περιοχή που τα τελευταία 10 χρόνια έχει καεί 5 φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δασικές υπηρεσίες της χώρας λείπουν πάνω από 1.500 δασολόγοι και 10.000 δασεργάτες, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν προχωρούν οι απαραίτητοι καθαρισμοί της καύσιμης ύλης στα δάση.