Ο συνεργάτης μας Αλέκος Χατζηκώστας μίλησε στην εκπομπή του «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ Βέροια) με εκπρόσωπους του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας και Πέλλας οι οποίοι επισήμαναν ότι «σε μια σειρά επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε»
***
Καλεσμένοι στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα ήταν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας-Πέλλας Γιάννης Διάκογλου (πρόεδρος) και Κυριακή (Κούλα) Χατζηθεοδωρίδου (αντιπρόεδρος) την Δευτέρα 5/10. Αφορμή τα πρόσφατα δεκάδες κρούσματα COVID -19 σε επιχειρήσεις των δύο νομών.
Απαντώντας σχετικά τόνισαν: «Όταν ξέσπασε η πανδημία το συνδικάτο μας ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ο νομός Πέλλας μαζί με τον νομό Ημαθίας απασχολούν την καλοκαιρινή περίοδο χιλιάδες εργαζόμενους στα κονσερβοποιεία και τα διαλογητήρια που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Από την αρχή της πανδημίας και πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αυτές οι επιχειρήσεις ζητήσαμε με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να μη μείνει κανένας χώρος εκτεθειμένος στην πανδημία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς γιατρούς, τεστ, ατομικά μέσα προστασίας, τήρηση αποστάσεων κλπ. Κάναμε παραστάσεις σε ΣΕΠΕ, Τεχνική Επιθεώρηση, και ΕΟΔΥ.»
Και συνεχίζοντας σημείωσαν: «Δυστυχώς σε μια σειρά επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε. Οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις, τα λεωφορεία μεταφοράς γεμάτα κλπ. Επομένως τα όσα στη συνέχεια συνέβησαν ήταν αναμενόμενα». Αναφερόμενοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τόνισαν ότι μπορεί να έκαναν προσπάθειες αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί π.χ ΣΕΠΕ είναι υποστελεχωμένοι». Μετέφεραν μάλιστα εικόνες κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους σε μια σειρά εργοστάσια όπου «δεν υπήρχε θερμομέτρηση, με τους εργοδότες να ψάχνουν θερμόμετρα λόγω της παρουσίας μας, ή να υπάρχει διάλεγμα των εργαζομένων στο σχόλασμα σχετικά με το σε ποια λεωφορεία θα πήγαιναν». Επίσης ότι «έρχονται καθημερινά καταγγελίες από εργαζόμενους για κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια του νομού και για εξαναγκασμό από την εργοδοσία να κρατηθούν αυτά κρυφά, για να μην εκτεθεί η επιχείρηση, για να μην χρειαστεί να σταματήσει η παραγωγή, απειλούνται και απολύονται εργαζόμενοι…»
Σε σχετική ερώτηση επανέφεραν τις προτάσεις τους για την λήψη άμεσων μέτρων όπως:
«Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους των εργοστασίων και στις οικογένειες τους «υπήρχαν περιπτώσεις που το έκαναν με δικά τους έξοδα»). Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις περιοχές από όπου έρχονται οι εργαζόμενοι.
Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.
Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.
Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης. Να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Πλήρης ενίσχυση των νοσοκομείων των δύο νομών (Ημαθίας – Πέλλας), όλων των μονάδων υγείας, λειτουργία όλων των ειδικοτήτων για δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. \
Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών οικογενειών.»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο χάσιμο μεροκάματων από τους εργαζόμενους λόγω καραντίνας και τις επιπτώσεις που θα έχει στη συνέχεια για την (μη ουσιαστικά) δυνατότητα να βγουν στο ταμείο ανεργίας. Επανέλαβαν την απαίτηση «να μην χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο όνομα της ατομικής ευθύνης», ενώ επανέλαβαν το αίτημα ειδικά για φέτος να μπορούν να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα.
Δεν παρέλειψαν να στιγματίσουν τη στάση ΜΜΕ (τοπικών και πανελλαδικών) απέναντι στα αιτήματα τους και τη συνεχή δράση λέγοντας «ότι δεν μας παίζουν εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», ενώ στην κατηγορία ότι είναι «επαγγελματίες συνδικαλιστές» σημείωσαν ότι και αυτοί είναι εποχικοί εργάτες και πως οι εργαζόμενοι τους βλέπουν σταθερά στο πλευρό τους σε αντίθεση με τα εργοδοτικά-κυβερνητικά συνδικάτα που δεν έβγαλαν άχνα για τα προβλήματα στα εργοστάσια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στα διαχρονικά προβλήματα των εποχικά εργαζόμενων: «Χαρακτηρίστηκαν επιχειρήσεις του κλάδου μη εποχικές, ενώ οι εργαζόμενοι- κυρίως γυναίκες- εργάζονται εποχικά. Έτσι απαιτούνται 125 μέρες εργασίας και δύο μήνες που αφαιρούνται. Και όχι 100 μέρες ασφάλισης που ίσχυε παλιά για να βγουν στο ταμείο ανεργίας. Το ταμείο ανεργίας έχει κουτσουρευτεί, ενώ όταν συμπληρώσουν 400 μέρες επιδοτούμενης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια δεν το δικαιούνται. Εμείς ζητάμε να εντάσσονται στο ταμείο της ανεργίας με 80 ένσημα χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι εργάσιμοι μήνες. Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας για όσους πραγματοποιούν 30 ημερομίσθια τον χρόνο. Κατοχύρωση πλήρους σύνταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες».
Αναφερόμενοι στη λειτουργία του Συνδικάτου σημείωσαν ότι δημιουργήθηκε το 2018 ή έδρα του είναι στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας (Χρ. Λαναρά 56- τηλ. 6973312771, 6936409111, 6936116086) και αριθμεί πάνω από 500 μέλη, καλύπτοντας τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.
Καταλήγοντας υπογράμμισαν: «Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν! Να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Η υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας δεν μπαίνουν στο ζύγι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Θα συνεχίσουμε στον αγωνιστικό μας δρόμο. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε το πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων οι οποίοι να σπάσουν το κλίμα του φόβου και της τρομοκρατίας και να έλθουν σε επαφή μαζί μας, δυναμώνοντας τη φωνή μας, τη φωνή της φωνής τους»