Καταφύγιο στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε βρει ο πρώην στρατιώτης των SS Γιάροσλαβ Χούνκα, του οποίου το χειροκρότημα στο καναδικό κοινοβούλιο αυτή τη βδομάδα σκανδάλισε τον κόσμο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Morning Star.
Παρά το γεγονός ότι υπηρέτησε στη μεραρχία Waffen-SS της Γαλικίας, μια μονάδα που συνδέεται με σφαγές Εβραίων, Πολωνών και άλλων αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου, επετράπη στον Χούνκα να εγκατασταθεί στη Βρετανία.
Μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 και παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας ως ήρωας αυτή την εβδομάδα, λαμβάνοντας ενθουσιώδη υποδοχή, μεταξύ άλλων, από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα αυτή, ο Χούνκα εργάστηκε ως τεχνίτης αεροσκαφών, έζησε στο Northamptonshire και ήταν ενεργό μέλος της Ένωσης Ουκρανών στη Μεγάλη Βρετανία (AUGB).
Ήταν ένας από τους πολλούς Ουκρανούς βετεράνους των Waffen-SS στους οποίους επετράπη να ζήσουν στη Βρετανία μετά τον πόλεμο. Το Whitehall αποφάσισε να τους θεωρήσει «απάτριδες», πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στις χώρες στις οποίες είχαν διαπραχθεί οι θηριωδίες τους.
Υπήρχαν τόσοι πολλοί αντισοβιετικοί Ουκρανοί πρώην στρατιώτες που ζούσαν στη Βρετανία που μια ξεχωριστή οργάνωση, η Ένωση Ουκρανών Πρώην Μαχητών στη Μεγάλη Βρετανία (AUFC), ιδρύθηκε στο Λονδίνο στις 30 Ιουλίου 1949.
Στο αποκορύφωμά της, η AUFC είχε 5.800 μέλη, εκ των οποίων περίπου το 84% είχε υπηρετήσει στη μεραρχία Waffen-SS Γαλικίας. Η AUFC δεν φαίνεται πλέον να λειτουργεί.
Απαντώντας στην έρευνα του Morning Star, εκπρόσωπος της AUGB τόνισε ότι ο Χούνκα και οι όμοιοί του «είχαν τη δυνατότητα από τη βρετανική κυβέρνηση να έρθουν στη Βρετανία. Του επετράπη η είσοδος νόμιμα.
«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη “ναζί”», πρόσθεσε, ρωτώντας: «Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι στη δυτική Ουκρανία ήταν εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος».
Όταν ρωτήθηκε για το ιστορικό της μεραρχίας της Γαλικίας σχετικά με τη σφαγή αμάχων, η εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν σημαίνει ότι όλοι το έκαναν αυτό».
Άλλοι Ουκρανοί μαχητές των Ναζί μπορεί να είναι ακόμα ελεύθεροι στη Βρετανία.
Πέρυσι, η Manchester Evening News πήρε συνέντευξη από έναν 98χρονο Ουκρανό ονόματι Ιβάν Κλούκα, ο οποίος καυχιόταν ότι «πολέμησε εναντίον του Κόκκινου Στρατού του Στάλιν».
Η εφημερίδα διέγραψε το άρθρο στο διαδίκτυο αφού εξοργισμένοι αναγνώστες επεσήμαναν ότι ο Κλούκα είχε σαφώς πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί εισβολέων από τη Γερμανία.
Πηγή: morningstaronline.co.uk