Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε χτες Πέμπτη με την καγκελάριο της Γερμανίας μέσω βίντεο link, επικρίνοντας ως «απαράδεκτη» την «υποστήριξη ορισμένων χωρών στην εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με την Angela Merkel, ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και άλλες χώρες που υποστήριξαν το «δίδυμο», προκάλεσαν αδιέξοδο και κλιμάκωση των εντάσεων.
Χαιρέτισε τις προσπάθειες της Μέρκελ για επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκαν από την Ελλάδα και τους υποστηρικτές της.
Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο συζήτησαν επίσης άλλα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και διμερείς σχέσεις.
Η Ελλάδα προσπάθησε να περιορίσει παράνομα το θαλάσσιο έδαφος της Τουρκίας, προσπαθώντας να το καταφέρει στις ακτές της με βάση μικρά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.
Η Τουρκία υποστήριξε -και έγινε δεκτό από τη γερμανίδα καγκελάριο, ότι οι πλευρές θα πρέπει αντ’ αυτού να καθίσουν για διάλογο για να επιτύχουν μια win-win solution (αμοιβαία επωφελή λύση) βασισμένη σε δίκαιο διαμοιρασμό.
Η Ελλάδα έχει επίσης πραγματοποιήσει πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις – με συμμετοχή της Γαλλίας – με σκοπό να εκφοβίσει την Τουρκία για να σταματήσει την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων και έχει εξοπλίσει παράνομα τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση μακροχρόνιων ειρηνευτικών συνθηκών.
Η πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης της Αθήνας με την Αίγυπτο παραβιάζει επίσης την υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας, προκαλώντας περαιτέρω ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων.
Πηγή Anadolu
🆘 «Εφεδρείες» και «πυρομαχικά» στο κεφάλαιο για την επίθεση διαρκείας στο λαό
Nέα προνόμια για το κεφάλαιο, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, «ζεστό χρήμα» και έργα που στηρίζουν τις προτεραιότητες της αστικής τάξης στην περιοχή, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στις 12-13 Σεπτέμβρη, όπως προανήγγειλε ξανά χτες από τη Θεσσαλονίκη όπου και συναντήθηκε με επιχειρηματικούς και άλλους φορείς της πόλης.
Σε δηλώσεις του μίλησε για μια «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», ενώ θυμίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα» σε ό,τι αφορά το μπαράζ αντεργατικών μέτρων και προνομίων που έσπευσε να βάλει στα «πόδια» των επιχειρηματικών ομίλων, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχονται και για αυτά θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά στην ομιλία που θα κάνω», προαναγγέλλοντας και δεύτερο γύρο προνομίων στο κεφάλαιο, την ώρα που για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται η επέκταση και η μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της πανδημίας.
Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε διαδοχικά στο ΥΜΑΘ, με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές), εκπροσώπους οργανισμών όπως ο ΟΑΣΘ, η ELEXPO – ΔΕΘ, κ.λπ.
🆘 Η κυβέρνηση «προηγείται και των απόψεών μας», λένε οι βιομήχανοι!
Ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να κινείται με βάση τον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου έφυγαν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και συνολικότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Α. Σαββάκης επιβράβευσε την κυβέρνηση για την αντίδρασή της στις «απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας», τονίζοντας ότι «δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Α. Καπνοπώλης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας» (!) και προανήγγειλε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, οι προτάσεις που κατέθεσαν στη συνάντηση επιβεβαίωσαν πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν την κρίση ως «ευκαιρία» για την «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και τη θέσπιση νέων προνομίων που θα εξασφαλίζουν επιπλέον ζεστό χρήμα από τον αναπτυξιακό νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φθηνή Ενέργεια, αλλά και την επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων υποδομής ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, παράλληλα με τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΒΕ, ως «εθνικός κοινωνικός εταίρος», περιλαμβάνονται 7 άξονες με 28 προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν:
Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ, επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων, μείωση τιμολογίων Ενέργειας, θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαιο κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων, υπεραποσβέσεις στη βιομηχανία, αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος επιδότησης εξαγοράς υφιστάμενων παραγωγικών – κλειστών – μονάδων.
Παράλληλα, στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων καταγράφονται τα ειδικά κίνητρα για τη Θράκη και τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, η βελτίωση οδικών, λιμενικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και η διασύνδεση όλων των ΒΙΠΕ της περιφέρειας με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ζητείται να δοθεί «έμφαση στην πολιτική συνδυασμένων μεταφορών, για την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα logistics και την αύξηση της εξωστρέφειας των περιφερειακών μεταποιητικών επιχειρήσεων».