Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες με βαρύ εξοπλισμό συνέχισαν την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που συμπληρώνει σήμερα μια βδομάδα από την έναρξή της, ενώ επιθέσεις σημειώνονται και στη γειτονική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις και επέβαλε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σε τρεις περιφέρειες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, το Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ και το Μπριάνσκ.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι «σταμάτησε» την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλ. Σμιρνόφ, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προχωρήσει σε βάθος 12 χλμ. και ελέγχουν 28 οικισμούς. Ο Σμιρνόφ κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βλήματα που περιείχαν χημικά όπλα.
Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι εμπόδισε «απόπειρες διάτρησης» των ρωσικών αμυντικών γραμμών από ουκρανικές μονάδες με «τεθωρακισμένα» κοντά σε κοινότητες περίπου 30 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το υπουργείο εξήγησε ότι έφοδοι των ουκρανικών δυνάμεων ανακόπηκαν με βομβαρδισμούς αεροσκαφών, drones και πυροβολικού, καθώς και την ανάπτυξη εφεδρειών του «βόρειου σχηματισμού», που δρα στην ουκρανική περιφέρεια Χάρκοβο.
Ουκρανοί στρατιώτες έφθασαν στη Σούντζα, όπου βρίσκεται το κέντρο διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη – Ουγγαρία, Σλοβακία – μέσω της Ουκρανίας.
Ενδεικτικό της έκτασης και της έντασης της ουκρανικής εισβολής είναι το ότι μέσα σε μια βδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άμαχοι και πάνω από 230 έχουν τραυματιστεί στις ρωσικές περιφέρειες, ενώ μέχρι χτες είχαν απομακρυνθεί από το Κουρσκ τουλάχιστον 76.000 κάτοικοι και αναμένεται να απομακρυνθούν άλλοι 60.000. Χιλιάδες απομακρύνθηκαν και από το Μπέλγκοροντ. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διέταξε να απομακρυνθούν τουλάχιστον 20.000 άμαχοι από την περιφέρεια Σούμι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η Ουκρανία έχει χάσει έως και 1.350 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι), 29 άρματα μάχης και 23 τεθωρακισμένα από την έναρξη των εχθροπραξιών στο Κουρσκ.
Το Κίεβο θέλει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση
«Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε ανώνυμα Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), διαβεβαιώνοντας ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν χιλιάδες στρατιωτικοί.
Το Κίεβο επιδιώκει να «μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου», σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι. Οπως είπε, η Ρωσία έχει εξαπολύσει από την αρχή του καλοκαιρού σχεδόν 2.000 διασυνοριακούς βομβαρδισμούς από την περιφέρεια Κουρσκ προς την ουκρανική επαρχία Σούμι, κάτι που άξιζε μια «δίκαιη» απάντηση.
Οπως τόνισε ο αξιωματούχος στο AFP, «έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο», αυτή η επιχείρηση «έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».
Η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονμπάς προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, ωστόσο η εισβολή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο, παραδέχθηκε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
«Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», αν και «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων έχει μειωθεί λίγο», τόνισε.
Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα «σταματήσει» τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ, όμως εάν «έπειτα από κάποιο χρόνο δεν καταφέρει να ανακτήσει αυτά τα εδάφη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση προσάρτησης αυτών των εδαφών.
«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής για την ειρήνη που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», ανακοίνωσε χτες ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Ιγν. Κάσις, μετά από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντ. Ταγιάνι.
«Είναι πλέον σαφές γιατί το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε τις προτάσεις μας για επιστροφή στο σχέδιο για ειρηνική διευθέτηση», τον περασμένο Ιούλη, δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.
«Ο εχθρός, με τη βοήθεια της Δύσης», που «διεξάγει πόλεμο εναντίον μας χρησιμοποιώντας Ουκρανούς», επιδιώκει «να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση στο μέλλον», αλλά οι συνομιλίες με μια κυβέρνηση που επιτίθεται σε αμάχους δεν έχουν νόημα, επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται δραματικά, ανάμεσά τους οι πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορά μας», συνέχισε ο Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι το Κίεβο «θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν».
Επίθεση με όπλα και έγκριση από τη «Δύση»
Εξάλλου, και ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή. «Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» στην επιχείρηση, «οι Δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της».
Η ευρωπαϊκή έκδοση του «Politico» ανέφερε ότι η επίθεση στο Κουρσκ έγινε με την έγκριση της «Δύσης». Η γερμανική εφημερίδα «Bild» μετέδωσε ότι στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τρία γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου «Marder», γεγονός που φέρεται να έχει εξοργίσει τον Ρώσο Πρόεδρο.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πιθανώς οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα «Marder» χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Γερμανία, αλλά «από ουκρανικής σκοπιάς, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτή ήταν η συμφωνία με τους ΝΑΤΟικούς εταίρους».
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας απάντησε ότι «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να στηρίξει την Ουκρανία στον αμυντικό αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», ενώ Γερμανοί πολιτικοί έκριναν την παράδοση γερμανικών όπλων «νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου» και τόνισαν πως αυτά αυτομάτως γίνονται ουκρανικά.