Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει πλέον η κατάσταση στην Ουκρανία με τις διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Ρωσίας και χωρών του ευρωατλαντικού άξονα να έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει και τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται ολοένα και περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ διακινούν το σενάριο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι μέχρι τώρα συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης δεν παρήγαγαν «κανένα αποτέλεσμα». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «ανικανότητα» των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν «με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο», δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.
Ενδεικτικό του κακού κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης είναι το βαρύ κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν συνομιλίες Ρωσίας-Βρετανίας, με τις συναντήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και της Βρετανίδας ομολόγου του Λιζ Τρας, καθώς και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Σεργκέι Σοϊγκού και Μπεν Γουάλας.
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Σοϊγκού, οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. «Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει γιατί το Λονδίνο στέλνει ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Απόπειρες αποκλιμάκωσης
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, καλεί τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Μπορέλ εκφράζει την ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση και αναφέρει ότι «μαζί με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, εμείς στην ΕΕ είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο με τη Ρωσία για τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας όλων». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σημειώνει ότι «πιστεύουμε σθεναρά ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και «να αναιρέσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων μέσα και γύρω από την Ουκρανία και στη Λευκορωσία».
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής κάλεσε και αυτός τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Σολτς είπε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», και πρόσθεσε ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας «θα είχε πολύ σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές συνέπειες». Ταυτόχρονα, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες με τη Ρωσία».
Ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους οι ΗΠΑ
Πάντως, η ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό το πλαίσιο, αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώθηκαν σήμερα σε πολωνική αεροπορική βάση, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, ο οποίος όμως δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό. Τα μαχητικά έφτασαν καθώς περισσότερα αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Πολωνία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιεί επίσης επίσκεψη στη χώρα σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Αμερικανικά F-15 έχουν επίσης σταλεί στη Βαλτική. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο μπορεί να στείλει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσει στη στήριξη των συμμάχων του στην Ανατολική Ευρώπη αν χρειαστεί, αφού ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανάπτυξη 350 στρατιωτών στην Πολωνία.
Απειλές για κυρώσεις
Παράλληλα, η Βρετανία, με νέα νομοθεσία που τέθηκε σήμερα σε ισχύ, επεκτείνει το εύρος όσων συνδέονται με τη Ρωσία στους οποίους θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο νόμος περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση επιβολής κυρώσεων σε άτομα που είναι κοντά στο Κρεμλίνο και έχουν «εμπλακεί στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, την υπονόμευση, την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ή στην αποκόμιση οφελών, ή στηρίζουν την ρωσική κυβέρνηση».
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να λάβει σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε λιμάνια, ως απάντηση στα γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
«Τώρα περιμένουμε επίσης μια ενιαία αντίδραση: όταν ρωσικά πλοία δεν μπορούν να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, θα καταλάβουν το τίμημα της αναίδειας τους», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.
Σε μια σχετική ανακοίνωση, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ναυτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για οποιαδήποτε εξέλιξη ή πρόκληση από τη Μόσχα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr, Reuters.