Γράφει ο Δον Τομασίνο //
Μία ιστορία χωρίς ίχνος δακρύων
Οι προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων, συνήθως είναι ένα πανηγυρικό κείμενο υποσχέσεων, δηλώσεων, «δεσμεύσεων προς τον Λαό».
Ο κος Τσίπρας όμως «πρωτοτύπησε».
Πέραν του πανηγυρικού του λόγου, όντως δεν υπεσχέθη τίποτα, προς τον «πεινώντα και διψώντα Λαό», ασχέτως αν ο λόγος πολλές φορές δημιουργεί συναισθηματική έξαρση.
Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα.
1. Ο κος Τσίπρας αναγνώρισε πλήρως το Χρέος και υποσχέθηκε την πληρωμή αυτού «κατά τους κανόνες της Ευρωζώνης», εγκαταλείποντας και τη σχετική προεκλογική ρητορεία περί ονομαστικής μείωσης του, δηλ. «κουρέματος».
Σε ποιον ανήκει όμως το Χρέος; Μήπως είναι εκείνων που αμείβονταν με 250.000 μισθό σε δραχμές και με 751 σε ευρώ ή εκείνων που λάμβαναν συντάξεις 100.000 δραχμών και 500 ευρώ;
Μήπως είναι εκείνων που στα «χρόνια της ευημερίας», χρεώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στις Τράπεζες για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα προκειμένου να στεγάσουν την οικογένειά τους; ΟΧΙ.
Οι χρηματοοικονομικές αναλύσεις καταδεικνύουν ότι το Χρέος – το οποίο ο Λαός το έχει πλήρωσει τα τελευταία 20 χρόνια τρεις (3) φορές, είναι κεφάλαια, που πήγαν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις», σε «συμπράξεις» Δημοσίου – Ιδιωτικου Φορέα και σε αγορές εξοπλισμών.
Ο κος Τσίπρας «υποσχέθηκε» λοιπόν στο Λαό, να πληρώσει ένα Χρέος, το οποίο δε δημιούργησε και ποτέ δεν «επωφελήθηκε» από αυτό.
2. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνησή του θα σεβασθεί τους δημοσιονομικούς στοχους, που τίθενται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά δεν θέλει «λιτότητα».
Πώς όμως, δεν θέλει λιτότητα, όταν δηλώνει «σεβασμό» σε ένα Σύμφωνο, όπου τίθενται συγκεκριμένοι αριθμοί ελλείματος και πρωτογενών πλεονασμάτων;
3. Ενώ παρουσίασε τους άξονες για τη «νέα φορολογική πολιτική», δεν ανέφερε λέξη για αύξηση της φορολογίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν υπερκέρδη.
4. Το σύνολο του εφοπλιστικού κεφαλαίου επίσης, που οι πληρωτέοι φόροι του αναλογούν στα παράβολα που πληρώνουν οι μετανάστες για τις ανανεώσεις των αδειών παραμονής τους, επίσης θα είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένο με τις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς δεν αναφέρθηκε καμία αύξηση της φορολογίας τους.
5. Υποσχέθηκε την πρόσληψη καθαριστριών του Υπ. Οικ., σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ (σύνολο 3.500) στα πλαίσια «του υφισταμένου προϋπολογισμού και προγράμματος». Ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα; Προσλήψεις 15.000 Δ/Υ το έτος 2015 (προβλέπεται από το Μνημόνιο).
6. Δήλωσε την εμπιστοσύνη του στους 600.000 Δ/Υ, ο αριθμός των οποίων κατά φθίνουσα σειρά είναι ο 21ος στην Ε.Ε. σε αναλογία πληθυσμού Χώρας, οι οποίοι έχουν δει τις αποδοχές τους, να μειώνονται κατά 50-60% τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά για τη μισθοδοσία τους, μάλλον παρέπεμψε στον κο Κατρούγκαλο, ο οποίος είπε στην ΑΔΕΔΥ «εμείς τη φτώχεια θα διαχειριστούμε, δεν υπάρχουν αυξήσεις, δεν υπάρχουν λεφτά».
7. Υποσχέθηκε τη διαχείριση από ενδιάμεσο φορέα των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών, διαχείρηση η οποία δεν θα επιβαρύνει τους προυπολογισμούς των τραπεζών.
Τώρα, αν οι δανειολήπτες, είναι οι ίδιοι, που έχουν επιβαρυνθεί από το 2008 και εντεύθεν 217 δις. μέχρι 12ης γεννεάς, της χρηματοδότησης των τραπεζών, μέσω εγγυήσεων του Ελλ. Δημοσίου, είναι άλλο θέμα.
8. Εγκατέλειψε την προεκλογική εξαγγελία περί «κρατικοποίησης των τραπεζών» και αρκέστηκε στην αλλαγή των Διοικήσεων με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων τους, αλλά το Δημόσιο να «ασκεί» τα δικαιώματά του.
Και τώρα το Δημόσιο «ασκεί» τα δικαιώματά του… διά του κρατικού επιτρόπου, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση από τα Δ.Σ των τραπεζών. Πάντως η συμπαθής… τάξη των τραπεζιτών με τις χθεσινές εξαγγελίες, σίγουρα «ανακουφίσθηκε».
9. Υποσχέθηκε «πρόσβαση» στις Υπηρεσίες Υγείας για την «πλειοψηφία» του πληθυσμού (παλαιότερα έλεγε για όλους), η οποία πρόσβαση από την πρώτη βδομάδα της νέας διακυβέρνησης, σημαίνει, ως πρώτο μέτρο, τη διατήρηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
10. Υποσχέθηκε την αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ, ανά δήλωση.
Τώρα, αν θεωρείται φορολογήσιμη μία 4μελής οικογένεια, που το μηνιαίο της εισόδημα είναι 1.000 ευρώ, είναι άλλο θέμα.
Επίσης δεν είπε τίποτα για τη φορολογία των αυτοαπασχολουμένων με 26% από το 1ο ευρώ.
11. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά επειδή είμαστε όλοι «καλοί πατριώτες» του 2014 πρέπει να τον πληρώσουμε και αντικαθίσταται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τώρα για συντελεστές και από ποιο όριο και πάνω κάποιος θεωρείται «μεγαλοκτηματίας», δεν διευκρινίστηκε, θα σας γελάσω.
Πάντως από τον νέο φόρο πρέπει να μαζευθούν 900 εκ. και η διαφορά μέχρι των 1.9 δις. Του ΕΝΦΙΑ, θα καλυφθεί με άλλα ισοδύναμα…
12. Προεκλογικά η νυν κυβέρνηση υπόσχονταν ότι θα καταργήσει τον ΤΑΙΠΕΔ.
Χθες μάθαμε, ότι θα του αλλάξει την Διοίκηση.
13. Υποσχέθηκε χιλιάδες θέσεις εργασίας (σε ορίζοντα τετραετίας) με τη συνεργασία των οργάνων της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Τώρα αν βέβαια το Σύμφωνο για το Ευρώ, είναι σαφές και λέει, ότι οι μισθοί των εργαζομένων των κρατών της Ευρωζώνης, πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί προς αυτούς τρίτων κρατών (Ασία, Αν. Ευρώπη, Μ. Ανατολή), ο κος Τσίπρας ξέχασε να το υπενθυμίσει στους χειροκροτούντες βουλευτές του.
14. Πληροφορηθήκαμε ότι για την «κρίση» φταίει η φοροδιαφυγή…
Όπως μάλλον θα φταίει η φοροδιαφυγή στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στην Γαλλία, στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ των 40 εκατ. κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η πιθανότητα η κρίση να είναι «συστημική» διέφυγε του πρωθυπουργού. Αυτό συνδέεται και με το χαρακτηρισμό της κρίσης ως «ανθρωπιστικής», ως να ήταν κρίση μετά από σεισμό, πλημμύρα, φυσικη καταστροφή.
15. Υποσχέθηκε «δράσεις» για Κοινοπραξίες Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα στα πλαίσια και τους κανόνες της ΕΕ.
Είναι οι γνωστές ΣΔΙΤ, με παραδείγματα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, την Αττική Οδό, την Ολυμπία Οδό, τη Νέα Οδό.
Ο επιχειρηματίας εξυπηρετείται με φρέσκο κρατικό χρήμα και μέσω ΕΣΠΑ (ο τελικός πληρωτής είναι ο Λαός), διαχειρίζεται και εκμεταλεύεται το έργο εις βάθος χρόνου… αλλά προσλαμβάνονται και εργαζόμενοι με το «φοβερό» ποσό των 751 ευρώ μεικτών.
16. Δήλωσε την πρόθεση δημιουργίας «αναπτυξιακής τράπεζας».
Παλαιό «project» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ΕΤΒΑ), όπου ο επιχειρηματίας παίρνει ζεστό κρατικό χρήμα (πάντα με την εγγύηση του Ελλ.Λαού), για να κάνει «επενδύσεις». Πάει παρέα με το 15.
17. Ανήγγειλε ότι θα αλλάξει το ΔΣ του ΤΧΣ και το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του με νέα νομοθετική ρύθμιση, πάντα βέβαια διαφυλλάσσοντας τα δικαιώματα των ιδιωτών.
Τώρα, αν κατά τον ιδρυτικό Νόμο, το ΤΧΣ ανήκει απευθείας στην ΕΚΤ, δεν είναι δημόσιος οργανισμός και το Ελληνικό Δημόσιο, έχει μόνο δικαίωμα εισήγησης και όχι απόφασης, μάλλον δεν συμπεριλήφθη στο λόγο.
18. Μέχρι την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων κανένας πλειστηριασμός σε 1η κατοικία από τράπεζες. Και μετά;
19.Όχι μείωση, ούτε όμως και αύξηση (αυτό όλοι το παραλείπουν…) των συντάξεων.
Φαίνεται, ότι η προεκλογική επικοινωνιακή τακτική του συνταξιούχου με το κουλούρι, εγκαταλείφθηκε με την ψήφο του συνταξιούχου.
20. Δώρο Χριστουγέννων όμως στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ στις 17/12/2015.
Θα αναμένουν βέβαια 10 μήνες, αλλά η αριστερή… κυβέρνηση δεν θα τους ξεχάσει(;), δίνοντάς τους ένα επίδομα φτώχειας 1.91 ευρώ την ημέρα.
Οι συνταξιούχοι βέβαια των 701 ευρώ, δεν έχουν καμία ανάγκη.
21. ΤΕΑ; Oχι το γνωστό, αλλά Ταμείο Εθνικής Αξιοποίησης, προς ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Δηλαδή, εκχώρηση – παραχώρηση του Δημοσίου Πλούτου σε ιδιώτες, προς ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Πάει παρέα με το 15 και το 16.
Τώρα βέβαια για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε πολυεθνικές εταιρείες,που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,ας μην το συζητήσουμε.Η δημόσια περιουσία θα εκχωρείται,για να πληρώνονται τα Ταμεία.Πολύ αμφίβολο βέβαια τεχνικά και για το PSI,ό,τι γέγονε,γέγονε…
22. Παιδεία: Μείωση κατά 50% των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων από την τράπεζα θεμάτων.
Βέβαια,αν οι προαγωγικές εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων από τάξη σε τάξη, έχουν γονατίσει τη λαϊκή και μέση οικογένεια λόγω των φροντιστηρίων και πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν τη δαπάνη, για να εξετάζεται ένας μαθητής σε τόσα μαθήματα, για να περάσει την τάξη, ούτε λόγος.
23. Δωρεάν όμως «αριστερά» συσσίτια για τον Λαό.
Προεκλογικά είχε ακουστεί ένας αριθμός για 300.000 συσσίτια και η ΝΔ ανταπάντησε με «προσφορά» για 150.000.
Η πολιτική των συσσιτίων.
24. «Δωρεάν» ρεύμα, για τους μη έχοντες.
Παρόμοιο πρόγραμμα εξήγγειλε και η Περιφέρεια Αττικής, διαφημίσθηκε ως «δωρεάν ρεύμα» και απλώς είναι χρηματοδότηση της 1ης δόσης διακανονισμού του ανθρώπου, που του κόπηκε το ρεύμα λόγω οφειλής, με μερικά κιλά δικαιολογητικά.
Για τις υπόλοιπες βέβαια δόσεις, δεν προβλέπεται κάτι και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να τις πληρώσει εξ ιδίων.
Βεβαίως, αφού δεν είχε να πληρώσει την 1η, που θα βρει να πληρώσει τις άλλες, αυτό είναι άλλο ζήτημα.
25. Στο 25 θα τοποθετήσουμε την εξαγγελία για περικοπή των βουλετικών αυτοκινήτων (leasing) και του 1 από τα 3 πρωθυπουργικών αεροπλάνων.
Δε θα σχολιάσουμε περαιτέρω σε αυτό.
26. Και η «ναυαρχίδα» των προεκλογικών εξαγγελιών… η καταβολή μισθού 751 μεικτών (φοβερό και τρομερό ποσό), πηγαίνει για το 2016 και ίδωμεν…
Αλλωστε πρώτα πρέπει να φτιαχτεί επενδυτική τράπεζα, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μετόχων των τραπεζών, να διακανονιστεί η πληρωμή από τον Λαό του «Χρέους» του, να βρεθούν «ισοδύναμα» κατά τη νέα συμφωνία, να ενισχυθεί η «υγιής επιχειρηματικότητα», να συμμετάσχουμε όλοι στη νέα «εθνική προσπάθεια».
Όταν βέβαια ακούγεται η φράση «εθνική προσπάθεια, εθνικός ανασχεδιασμός,εθνική συμπόρρευση», απλώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Σε αυτή την «εθνική προσπάθεια», όπως και γενικώς, «κοινό τραπέζι» και «κοινό ταμείο», δεν υπάρχει.
Το κομβικό σημείο, αν και τα «προεόρτια» θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, είναι αυτό που οι πληβείοι, θα καταλάβουν, ότι πάλι τους κορόιδεψαν και τους έβαλαν να ενισχύσουν τα συμφέροντα της αντίπαλης σε αυτούς τάξης.
Εκεί άλλωστε καταλήγουν πάντα όλα.