Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε πάλι σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, με νέο διάγγελμά του για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική που καίει εδώ και 40 ώρες, καταστρέφοντας το βιος χιλιάδων κατοίκων.
Επαναλαμβάνοντας την «πιπίλα των ακραίων καιρικών συνθηκών» με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το δύσβατο του δάσους» τόλμησε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη κι έκανε ό,τι μπορούσε για ν’ αντιμετωπίσει την μεγάλη πυρκαγιά, γεγονός βέβαια που καταρρίπτεται εκ του αποτελέσματος, αφού «ξέφυγε» άμεσα από τον απροετοίμαστο κρατικό μηχανισμό.
Την ώρα που η συγκεκριμένη φωτιά έφθασε για πρώτη φορά, στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, καταστρέφοντας πάνω από 100.000 στρέμματα γης, σπίτια, περιουσίες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, βιοτεχνίες κι επιχειρήσεις, ο υπουργός επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος που μετρώντας το κόστος των αντιπυρικών έργων, αφήνουν αποπροστάτευτο τον λαό και τους εργαζόμενους, ακόμα και μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας!
Μάλιστα, παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία τη χρήση του 112, που κάλεσε σε εκκένωση 45 περιοχές, ένα μέτρο βέβαια που τελικά αφορά τις ευπαθείς ομάδες, αφού οι κάτοικοι, πουθενά σε όλη τη χώρα, δεν «το βάζουν στα πόδια», δεν φεύγουν αλλά παραμένουν στα σπίτια τους προκειμένου να τα σώσουν, γνωρίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι είτε ανύπαρκτος είτε ελλιπέστατος. Ο Β. Κικίλιας, μάλιστα επικαλέστηκε και τη χρήση drones που εφαρμόστηκε σε άλλες περιπτώσεις κι εντόπισε πυρκαγιές, δεν εξήγησε όμως γιατί στη συγκεκριμένη φωτιά, τίποτα δεν λειτούργησε προληπτικά και έγκαιρα, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η ραγδαία επέκτασή της, και μάλιστα μέσα σε πυκνοκατοικημένα προάστια της Αθήνας.
Ο υπουργός δεν είπε πάλι κουβέντα για την έλλειψη ολοκληρωμένου επιστημονικού αντιπυρικού σχεδίου με επίκεντρο την πρόληψη, για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τις τραγικές ελλείψεις στα Δασαρχεία, από τα οποία λείπουν 1.500 δασολόγοι και πάνω από 10.000 δασεργάτες, για τους ανύπαρκτους δασικούς δρόμους, για τα ακαθάριστα δάση, για τα εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια στις κοινότητες και τους δήμους.
Πηγή: 902.gr