“Πολικός” αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα, φέρνει “δροσιά με το σταγονόμετρο” και μπουρίνια. Η θερμοκρασία θα πέσει έως και 8οC μέχρι την Παρασκευή, ενώ από το σαββατοκύριακο θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά, αλλά όχι σε ανυπόφορα επίπεδα _οψόμεθα.
“Ανάσα δροσιάς”, έστω και για λίγο, θα πάρουμε μετά τον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε το προηγούμενο διάστημα τη χώρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες μέρες ένας αεροχείμαρρος θα “σαρώσει” τη χώρα, ακολουθούμενος, ωστόσο, από νέο κύμα ζέστης.
Μετά από τον εξαντλητικό και 15ήμερο περίπου καύσωνα, ενεργοποιείται η μεταφορά ψυχρότερου αέρα στην περιοχή μας με τη βοήθεια του “ποταμιού” αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει πτώση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας (η οποία δυστυχώς δεν θα διαρκέσει πολύ) εκτός από τις ανάσες δροσιάς θα προκαλέσει δυνητικά και επικίνδυνες καταιγίδες.
Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας, αυτή θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών μέχρι την Παρασκευή και από το Σαββατοκύριακο φτου κι απ την αρχή
Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.
Ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στη σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Ισχυρότεροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους. Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.
Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.