Στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον λαϊκό δημιουργό χιλιοτραγουδισμένων, αγαπημένων τραγουδιών, τον σπουδαίο ερμηνευτή του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου και τόσων άλλων, τον Γρηγόρη με τη δωρική φωνή, που πρώτος έβαλε τους στίχους μεγάλων ποιητών στο στόμα του λαού μας, ήταν αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ χθες το βράδυ στο γήπεδο του Περιστερίου. Το κλίμα που επικράτησε ήταν συγκλονιστικό, όπως φαίνεται και από το video με αποσπάσματα από την συναυλία που δημοσιεύουμε.
Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να τιμήσουν τον «Γρηγόρη με την ξύλινη φωνή», όπως τον χαρακτήριζε ο Μίκης Θεοδωράκης, κάτω από το πανό που στόλιζε το γήπεδο με τον στίχο «Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο», από την εμβληματική «Ρωμιοσύνη», το έργο στο οποίο – όπως έλεγε και ο ίδιος – βρήκε τον αληθινό του εαυτό. «Ηταν αυτό που με γέμισε. Ηταν η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου και της ζωής μου. Τα εννέα τραγούδια της “Ρωμιοσύνης”…».
«Στη δωρική αρχοντιά, στην αγέρωχη εμφάνιση, στον κρυμμένο αυστηρό λυγμό, στη χροιά και στο μέτρο της φωνής του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο λαός μας αναγνώρισε και αναγνωρίζει το καθάριο πρόσωπο κάθε γενιάς λαϊκών ανθρώπων», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τον χαιρετισμό του στη μεγάλη εκδήλωση.
Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή ο γιος του μεγάλου μας καλλιτέχνη, Γρηγόρης, ο οποίος ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του το ΚΚΕ για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, «να τιμήσουμε τον Γρηγόρη της Ελλάδας, που τα τραγούδια του πάντα θα μας συντροφεύουν. Ενα μεγάλο ευχαριστώ εκεί ψηλά.
Ο Γρ. Μπιθικώτσης προσέφερε στον Δ. Κουτσούμπα ένα συλλεκτικό δώρο, μια μπομπίνα με ανέκδοτες ηχογραφήσεις του πατέρα του. «Σας το χαρίζω μέσα από την καρδιά μου. Είμαι σίγουρος ότι θα ενώσουμε όλοι τις φωνές μας για να γιορτάσουμε τον Γρηγόρη μας όπως του αξίζει», είπε.
«Ολες οι γενιές είναι εδώ για να τιμήσουμε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση», είπε ο Γιώργος Νταλάρας, παρουσιάζοντας τους άξιους ερμηνευτές που λάμπρυναν τη συναυλία με τη συμμετοχή τους.
«Αλλά η συγκίνηση είναι ακόμα πιο μεγάλη, γιατί εδώ είναι η γειτονιά του Γρηγόρη, εδώ δούλευε για να βγάλει τα προς το ζην».
Όπως ανέφερε ο μεγάλος μας ερμηνευτής, λαϊκές γειτονιές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Κοκκινιά, η Νέα Ιωνία και άλλες είναι γειτονιές της βιοπάλης και του μόχθου. «Λένε ότι ο Πολιτισμός, η χώρα για να προοδεύσει χρειάζεται λεφτά. Δεν είναι όμως τα λεφτά που φτιάχνουν τις πατρίδες. Είναι οι εργάτες που δίνουν το αίμα τους και τον ιδρώτα τους…», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ευτύχημα που «κάποιοι από εμάς δεν ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε».
«Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο ΚΚΕ που παίρνει αυτές τις πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΓΓ της ΚΕ: «Αγαπητέ Δημήτρη, αυτό που κάνεις τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαίο. Παρακαλούμε να το συνεχίσεις. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με ψυχή, όραμα, γνώση και φιλότιμο. Και ο κόσμος θα ακολουθήσει όταν βλέπει το καλό. Θέλουμε το καλό, το ορθό, το τίμιο, το δίκαιο να γίνει και πάλι μόδα».
Σειρά πήραν τα τραγούδια. Από τις πρώτες κιόλας μελωδίες, όλο το γήπεδο έγινε ένα…
Το πρώτο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο στη συνεργασία του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τους μεγάλους συνθέτες του τόπου, κι ενώ στην οθόνη πίσω απ’ τη σκηνή προβάλλονταν εικόνες από τη ζωή και την πορεία του Γρ. Μπιθικώτση. Φυσικά, τη «μερίδα του λέοντος» κατείχε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη. Η γνωριμία τους στη Μακρόνησο, και ένα ποτήρι δροσερό νερό που έδωσε ο Μπιθικώτσης στον Μίκη σε μια μεταγωγή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο, στάθηκαν η αφορμή για να ξεδιψάσει ένας ολόκληρος λαός, κρατώντας άσβεστη την πεποίθηση ότι «θα κοκκινίσουν τα όνειρα».
Τραγούδια από τη μοναδική συνύπαρξή τους, η οποία χαράχτηκε ανεξίτηλα από τη μελοποιημένη ποίηση. «Ανοίγω το στόμα μου», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» , «Μέρα Μαγιού», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» ήταν μερικά μόνα από τα τραγούδια που ακούστηκαν. Τραγούδια σε ποίηση των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, έγιναν κτήμα του λαού μας, εκφράζοντας τους πόθους, τις αγωνίες, τις ελπίδες του.
Ξεχωριστές στιγμές ήταν η αφιέρωση από σκηνής, από την Φωτεινή Βελεσιώτου στην Μάγδα Φύσσα, του τραγουδιού «Βασίλεψες αστέρι μου» από τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου.
«Παιδί μου, εσύ κοιμήσου. Εγώ τραβώ στα αδέρφια σου και παίρνω τη φωνή σου…», με το ακροατήριο να χαρίζει το πιο θερμό του χειροκρότημα. Αλλά και η μοναδική ερμηνεία στο «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», με όλο το γήπεδο να δονείται και το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να ακούγεται δυνατά. Ακούστηκαν ακόμα τραγούδια του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές του λαού μας.
Τραγούδια που επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτά που είχε αναφέρει ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, μιλώντας για τον Μπιθικώτση: «Μέσα στη φωνή του όλος ο καημός του ελληνικού λαού, όλο του το μεράκι, όλη του η λεβεντιά, φαίνονται σε όλο τους το μεγαλείο! Θυμάμαι ότι σε μεγάλα γεγονότα της νεοελληνικής μας Ιστορίας, σε κρίσιμες αγωνιστικές στιγμές του ελληνικού λαού, η φωνή του Μπιθικώτση βρισκόταν πάντοτε μπροστά, τραγουδώντας τη “Ρωμιοσύνη”».
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε κάποια από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που είπε ή έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όπως ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας.
Η αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει παρά με το «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», του Μάρκου Βαμβακάρη, του «δέντρου του λαϊκού μας τραγουδιού» όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος ο Μπιθικώτσης. Αλλωστε, η μεγάλη του αγάπη για τα τραγούδια του Μάρκου ήταν και μία από τις αιτίες για να ασχοληθεί με το τραγούδι. «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Αμφιβολίες», «Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» ήταν μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν.
Με το «Περιγιάλι» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου Σεφέρη ολοκληρώθηκε η μεγάλη συναυλία. Με τον κόσμο να τραγουδά και να γίνεται μια φωνή με τους ερμηνευτές.
«Θα αλλάξουμε ζωη, κάποτε θα το πετύχουμε και αυτό» είπε ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ απαντώντας στον κόσμο που φώναζε σύνθημα για το ΚΚΕ κάλεσε «να το δούμε και στις κάλπες…».
Τραγούδησαν οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μπάσης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, καθώς και η χορωδία «Ρυθμός» του Νίκου Χιώτογλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Γιώργου Νταλάρα.