Πλατφόρμα… γνωριμιών με σκοπό το γάμο ετοιμάζει η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, που έχει ήδη διαθέσει 200 εκατομ_γιεν (1,28 εκατομ$) στον προϋπολογισμό της για το 2023 και 300 εκατομ_γιεν 9μεχρι τώρα) για το 2024 για την εφαρμογή γνωριμιών και άλλα έργα προώθησης γάμου.
Τη δική της εφαρμογή γνωριμιών λανσάσει η κυβέρνηση με την ελπίδα ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει να ανακοπεί η μείωση του αριθμού των γεννήσεων που έχει καταστεί «κρίσιμη» για την Ιαπωνία. Για να εγγραφούν, οι χρήστες θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι νομικά άγαμοι και να υπογράψουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αναζητούν την αδελφή ψυχή τους για να παντρευτούν. Θα απαιτηθεί επίσης φορολογική δήλωση για να αποδείξουν τα ετήσια εισοδήματά τους. Οι εφαρμογές γνωριμιών στην Ιαπωνία συχνά προϋποθέτουν την υποβολή δήλωσης εισοδήματος.
«Ενημερωθήκαμε ότι το 70% των ανθρώπων που θέλουν να παντρευτούν δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις (γνωριμιών με σκοπό τον γάμο) ή δεν βρίσκονται σε εφαρμογές για αναζήτηση συντρόφου», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τόκιο υπεύθυνος για τη νέα εφαρμογή και «Θέλουμε να δώσουμε μια μικρή ώθηση» με αυτό το νέο εργαλείο, που αυτή τη στιγμή είναι σε δοκιμαστική φάση.
Στην Ιαπωνία δεν είναι ασυνήθιστο οι δήμοι να οργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμιών με σκοπό τον γάμο. Αλλά είναι ακόμα σπάνιο να λανσάρουν τη δική τους διαδικτυακή εφαρμογή για το θέμα αυτό. Το σχέδιο του Τόκιο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στα γιαπωνέζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό με τους φόρους μας;» διερωτήθηκε ένας χρήστης. Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται διότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με μια επίσημη εφαρμογή.
Η μείωση του ποσοστού των γάμων στην Ιαπωνία είναι βασικός παράγοντας για τη πτώση των γεννήσεων στη χώρα, με τις γεννήσεις εκτός γάμου να είναι ελάχιστες, γύρω στο 2%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του 2024. Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα.
Το εθνικό ποσοστό γεννητικότητας διαμορφώθηκε το 2023 σε νέο χαμηλό επίπεδο από τότε που άρχισαν να συλλέγονται αυτά τα στατιστικά στοιχεία το 1947, κατά μέσο με 1,2 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου. «Διάφοροι παράγοντες, όπως η οικονομική αστάθεια και οι δυσκολίες να ισορροπήσει κανείς μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής» μπορούν να εξηγήσουν τους αριθμούς αυτούς που είναι συνεχώς πτωτικοί, δήλωσε η ίδια. Η άνω βουλή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε έναν νέο νόμο που θα αυξήσει τα οικογενειακά επιδόματα, στο πλαίσιο της βούλησης του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να ανακοπεί η δημογραφική μείωση.
ℹ️ Η Ιαπωνία έχει τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στον κόσμο,
μετά το πριγκιπάτο του Μονακό.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ολοένα και πιο σημαντικά προβλήματα στο αρχιπέλαγος, οδηγώντας σε έλλειψη εργατικών χεριών σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και θέτοντας εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης.Μέχρι σήμερα καμία ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την τάση, ενώ η χώρα περιορίζει τη μετανάστευση.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει έμφαση στην αυστηρότητα για την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με άλλες υπηρεσίες αντιστοίχισης και φυσικά είναι με χρέωση, που λειτουργεί από ιδιώτη εργολάβο _αυτό έλειπε!! Εκτός από φωτογραφία ταυτότητας και πιστοποιητικό αγαμίας (σσ. μη παντρεμένοι, μη φανταστείτε κάτι άλλο) οι χρήστες θα πρέπει επίσης να εισάγουν 15 στοιχεία προσωπικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του μορφωτικού υπόβαθρου του επαγγέλματος και πολλά ακόμη _κανονικό σούπερ φακέλωμα δλδ. καθώς επίσης μια συνέντευξη με τους χειριστές της εφαρμογής (υποχρεωτική για εγγραφή).
Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να βρουν γαμήλιο σύντροφο και όχι περιστασιακή σχέση. Αξιωματούχοι του Τόκιο δήλωσαν ότι οι αυστηρές απαιτήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν ταλαιπωρήσει τις υπάρχουσες εφαρμογές γνωριμιών που διαχειρίζονται ιδιωτικοί φορείς και είναι 10άδες χιλιάδες. «Ελπίζουμε ότι αυτή η εφαρμογή, με τη συνεργασία της με την κυβέρνηση, θα προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και θα ενθαρρύνει όσους διστάζουν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακές εφαρμογές για να κάνουν το πρώτο βήμα στην αναζήτησή τους για συνεργάτη».
Μια έρευνα του 2021 από τη Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. διαπίστωσε ότι το 60% των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών ανέφεραν παραπλανητική περιγραφή της οικογενειακής κατάστασης, ψευδή προφίλ και άλλα ζητήματα με πιθανές αντιστοιχίσεις. Ωστόσο, οι εφαρμογές γνωριμιών παραμένουν ολοένα και πιο δημοφιλείς. Σύμφωνα με έρευνα της Meiji Yasuda Life Insurance Co. το περασμένο φθινόπωρο, οι εφαρμογές γνωριμιών και οι συναντήσεις στο χώρο εργασίας ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να συναντηθούν τα ζευγάρια και αντιπροσωπεύουν το 25% αυτών που τελικά παντρεύτηκαν. Τα % ανύπαντρων στο Τόκιο για άτομα ηλικίας 50 ετών είναι τα υψηλότερα στη χώρα, με 32% για τους άνδρες και 24% για τις γυναίκες, ωστόσο, το 67,4% των κατοίκων του Τόκιο που θέλουν να παντρευτούν δεν αναζητούν ενεργά σύντροφο, προτιμούν ευκαιρίες «βραχείας διάρκειας _ακόμη και μια νύχτας»
«Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες με χαμηλά εισοδήματα είναι λιγότερο πιθανό να βρουν σύντροφο σε εφαρμογές γνωριμιών», δήλωσε η Saki Ito, που διευθύνει τον ιστότοπο αξιολόγησης εφαρμογών γνωριμιών Match Up, μια και οι γυναίκες χρήστες εφαρμογών γνωριμιών τείνουν να αναζητούν άνδρες με υψηλότερα εισοδήματα. Αν και αναγνώρισε ότι η νέα εφαρμογή του Τόκιο «μπορεί να απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια ασφαλή, αξιόπιστη πλατφόρμα», η Ito υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές που αυξάνουν τα εισοδήματα και δίνουν κίνητρα στον γάμο μέσω οικονομικών οφελών.
Παρεμπιπτόντως τα στατιστικά στο μεταξύ μιλάνε για ~90.000 μωρά που γεννήθηκαν στο Τόκιο το 2022 (πτώση 15,2% από μια 10ετία νωρίτερα).
⁉️
Τα κοινωνικο_οικονομικο_πολιτικά συμπεράσματα δικά σας
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter