ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ
μια άλλη ανάγνωση
πρόλογος Ηρακλής Κακαβάνης
Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ατέχνως τα Άπαντα του Κώστα Καρυωτάκη με πρόλογο του Ηρακλή Κακαβάνη.
Η έκδοση περιλαμβάνει τις τρεις αυτοτελώς δημοσιευμένες, από τον ίδιο τον ποιητή, συλλογές:
— Ο πόνος του ανθρώπου και των πραμάτων (1919)
— Νηπενθή (1921)
— Ελεγεία και Σάτιρες (1927)
Τα τρία τελευταία του ποιήματα: Αισιοδοξία, Όταν κατέβουμε…,Πρέβεζα που αποτελούν το επιστέγασμα του καθαρώς ποιητικού του έργου και εννιά πεζά του.
Όπως αναφέρει ο Ηρακλής Κακαβάνης στον πρόλογό του, η γνώση περισσότερων στοιχείων για τη ζωή και τη δράση του Κώστα Καρυωτάκη, επιβάλλει μια άλλα ανάγνωσή της ποίησής του.
Τι ήταν τελικά ο Καρυωτάκης; Ήταν ο εγωπαθής μισάνθρωπος, ο περιθωριακός, ο παρακμιακός, ο ψυχικά άρρωστος; `Η ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία που απολάμβανε τη ζωή, μαχητικός συνδικαλιστής, άτεγκτος και αυστηρός κριτής της εποχής του; Γιατί αυτοκτόνησε; Τι ρόλο έπαιξε η αρρώστια του;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η εισαγωγή του Ηρακλή Κακαβάνη.
Εξετάζει τα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, μαρτυρίες συγχρόνων του και δημοσιεύματα για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κώστα Καρυωτάκη, την ποίησή του και τη μοιραία επιλογή του.
«Θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κώστα Καρυωτάκη, την ποίησή του και τη μοιραία επιλογή του. Έτσι θα καταλάβουμε και θα αξιολογήσουμε καλύτερα και τις προσεγγίσεις και ερμηνείες της ποίησης του Καρυωτάκη από τους κριτικούς μετά τη δεκαετία του 1930.
Θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τη βιογραφία που συνέγραψε ο Χ. Σακελλαριάδης και αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη μοναδική πηγή άντλησης πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση του ποιητή. Ως πηγή πληροφοριών για την προσωπικότητα του Κώστα Καρυωτάκη θα χρησιμοποιήσουμε και την επιφυλλίδα «Ο Καρυωτάκης φαρσέρ» του Νίκου Λαΐδη στην εφημερίδα «Βραδυνή» (10/12/1931). Πολύτιμο βοήθημα στο έργο μας η μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Κρήτης Χ. Ντουνιά» (Από τον Πρόλογο).
Το εξώφυλλο έφτιαξε ο Πέτρος Φιλιππίδης, το σχέδιο για το οπισθόφυλλο ο Κώστας Ευαγγελάτος
Ο Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει πλούσιο μελετητικό έργο στη λογοτεχνία :
Το 2011 συμμετείχε με εισήγηση για τη γλώσσα του Κ. Βάρναλη στο συλλογικό τόμο «Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» 2012.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο δαίμων του τυπογραφείου», εκδόσεις «Προσκήνιο», 2008, «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», εκδόσεις «Εντός», 2012. Είχε τη φιλολογική επιμέλεια – πρόλογο στο Λεύκωμα «Ομήρου Ιλιάδα, 21 Λιθογραφίες το Henri Motte», εκδόσεις «Τυποεκδοτική», 2008.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο «Κώστας Βάρναλης Αϊ-Στράτης Θυμήματα εξορίας» και το 2017 από τις εκδόσεις Εντύποις το βιβλίο «39+1 Άγνωστα ποιήματα του Κ. Βάρναλη» με πρόλογο – έρευνα – επιμέλεια δική του. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη.
Από τις εκδόσεις Ατέχνως κυκλοφόρησαν το 2020 «Φώτης Αγγουλές ο προλετάριος ποιητής» και ο «Ο Χικμέτ στην Ελλάδα». Τέλος έχει επιμεληθεί και προλογίσει αρκετά βιβλία.
Εκτός από τη βιβλιογραφία, πλούσια η αρθρογραφία του στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο, όπως και σε διαδικτυακά Μέσα για λογοτεχνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά θέματα.
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac/