🎈 Η Ελληνική πρωτοβουλία με περισσότερα 20.000 μέλη και υπογραφές στήριξης καλεί σε παγκόσμια ενότητα στο αίτημα απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve
Από το 1959, η Κούβα συνεχίζει να εκπλήσσει τον κόσμο με τις επαναστατικές αλλαγές που πραγματοποίησε στη ίδια τη χώρα και με τη διεθνή αλληλεγγύη κάθε είδους.
Το 2020, η Κούβα εκπλήσσει και πάλι. Όταν όλος ο πλανήτης με την πανδημία COVID -19 ενεργεί με ένα «σωθείτε όπως μπορείτε» (ο σώζων εαυτόν…), η Κούβα δείχνει στον κόσμο την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας σώζει!
Ποιος;
Η Κούβα που στραγγαλίζεται και υφίσταται, οικονομικό και πολιτικό εμπάργκο, η Κούβα που η πλανητική ολιγαρχία και τα παγκοσμιοποιημένα ΜΜΕ και ΜΚΔ με τα απανταχού παπαγαλάκια τους και οι υπηρέτες, της έχουν κηρύξει έναν φρικτό πόλεμο.
Η Κούβα μας εκπλήσσει ξανά με την ανθρωπιστική της χειρονομία και μας προκαλεί.
Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί να την θαυμάζουμε.
Πρέπει να της δώσουμε το χέρι και να πούμε: Εδώ είμαστε! Κάνετε τόσα πολλά για εμάς και πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι για εσάς.
Ακόμα πιο πολύ τώρα, που τα κανόνια του τύπου βάλουν ενωμένα εναντίον σας και της τόσο ευγενικής αποστολής των γιατρών σας, οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους πάνε σε κάθε γωνιά του κόσμου να προσφέρουν υγεία και να σώσουν ζωές.
Ως απάντηση στο κουβανικό παράδειγμα, βασισμένοι στην πεποίθησή μας σχετικά με την ανάγκη διεθνούς δράσης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους Κουβανούς γιατρούς, ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και έξι δεκαετίες.
ΣΤΟΧΟΙ
- Να εκφραστεί στο μέγιστο βαθμό την αλληλεγγύη και τη φιλία των Ελλήνων προς την Κούβα, τόσο μέσω του αιτήματος για την ανταμοιβή των Κουβανών γιατρών με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όσο και αυτού για άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Κούβα.
- Επίτευξη της μέγιστης ένωσης σε διεθνές επίπεδο οργανισμών/ενώσεων/ομάδων/ ατόμων,για χάρη υλοποίησης της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για να διεκδικήσουμε από κοινού το προαναφερόμενο αίτημα.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Στις 28-Μαρτ-2020, δημιουργήθηκε στο Facebook η πρωτοβουλία αλληλεγγύης με την Κούβα με το όνομα “Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους Κουβανούς γιατρούς“, με επικεφαλής τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, ενεργό φίλο της Κούβας στην Ελλάδα για δεκαετίες.
Σήμερα τη σελίδα συνδιαχειρίζονται μαζί του 37 οργανώσεις, ενώσεις, ιστότοποι και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα.
Στα τέλη Ιουνίου η ελληνική ομάδα ξεπέρασε τα 16.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και 64 οργανώσεων-σωματείων-ενώσεων- ιστότοπων-σελίδων στο διαδίκτυο, που είναι μέλη της σελίδας μας.
Διάφοροι άλλοι ιστότοποι, που οι ακόλουθοί τους είναι πάνω από 200.000, αλληλεπιδρούν με την ομάδα όπως επίσης και άνθρωποι που δεν είναι χρήστες του Facebook και εκφράζουν με διάφορους τρόπους την υποστήριξή τους.
Η πρωτοβουλία ενισχύεται καθημερινά, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι η μεγαλύτερη ένωση ανθρώπων που έλαβε χώρα στη χώρα μας υπέρ της Κούβας από το 1963, ημερομηνία έναρξης του κινήματος αλληλεγγύης προς το νησί.
Μεταξύ των μελών της ομάδας υπάρχουν, φοιτητές, άνθρωποι του πολιτισμού, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, επιστήμονες και καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στις Μπριγάδες αλληλεγγύης με την σοσιαλιστική Κούβα.
Ανακοινώσεις υποστήριξης του αιτήματος έχουν εκδώσει μέχρι τώρα οι:
- Ελληνοκουβανικός σύνδεσμος φιλίας και αλληλεγγύης
- Ελληνοκουβανικός σύνδεσμος φιλίας και αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
- Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα
- Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας “VENCEREMOS”
- + 10άδες σύλλογοι, σωματεία, φορείς
Η αντίδραση της σοσιαλιστικής Κούβας στην διεθνή πανδημία SARS- CoV2 υπήρξε μοναδική και μέσα στη χώρα την ίδια και όσον αφορά τη διεθνή συνεισφορά της.
🔺 Η απονομή του Διεθνούς Βραβείου Νόμπελ, θα σημάνει την αναγνώριση της νήσου της Κούβας για τον ιατρικό διεθνισμό της, που αποτέλεσε το κεντρικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης της χώρας από το 1960🔻
Η ιστορία επίσης μας υποδεικνύει ότι, είτε λάβει αναγνώριση είτε όχι, το νησί της επανάστασης θα εξακολουθήσει να μάχεται για ένα διεθνές σύστημα υγείας, άξιο μίμησης διεθνώς.
Το Βραβείο Νόμπελ θα αντικατοπτρίσει μια νέα διεθνή συνειδητότητα σχετικά με το τί είναι σημαντικό σε αυτόν τον κόσμο: την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
- ΚΟΥΒΑ
ΝΟΜΠΕΛ ΝΑΙ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΧΙ - CUBA ¡SI!
NOBEL ¡SI!
EMPARGO ¡NO! - Premio Nobel de la Paz para las brigadas médicas cubanas Henry Reeve 2021
- Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ 2021
Nobel Prize for the Doctors of Cuba 2021
Η Κούβα έχει μια μακρά ιστορία και παράδοση διεθνούς αλληλεγγύης με άλλες χώρες στον τομέα της υγείας που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν η νεαρή τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία ακολουθώντας πιστά –όπως κάνει μέχρι σήμερα, την αρχή «σοσιαλισμός ή θάνατος», ξεκίνησε να στέλνει εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αλλά και υγειονομικό υλικό, για να βοηθήσει όσες χώρες βρίσκονταν σε ανάγκη είτε μαστιζόμενες από επιδημίες, είτε γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο από τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής.
Η προσφορά της στον τομέα αυτόν ήταν συνεχής και αδιάλειπτος παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει από τον απάνθρωπο και πολύμορφο αποκλεισμό που της έχει επιβληθεί ήδη από το 1962 από τις ΗΠΑ.
Στις δεκαετίες που πέρασαν περισσότεροι από 400.000 Κουβανοί γιατροί και επαγγελματίες υγείας έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε 164 χώρες.
Ενίσχυσαν τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και παρείχαν υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές και εκπαιδευμένους γιατρούς.
Το 2005 η Κούβα με βάση αυτήν την μακρά εμπειρία, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve για να ανταποκριθεί σε φυσικές καταστροφές και σοβαρές επιδημίες σε όλο τον κόσμο. Από τότε, αυτή η ταξιαρχία άνω των 7.000 γιατρών, νοσοκόμων και άλλων ειδικών στον τομέα της υγείας παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερες από 20 χώρες.
Έστειλε γιατρούς και νοσηλευτές στο προσωπικό 32 νοσοκομείων μετά τον σεισμό του 2005 στο Πακιστάν, αλλά και ιατρική ομάδα στην Ινδονησία το 2006 μετά το καταστροφικό τσουνάμι.
Στη συνέχεια το 2010 έστειλε περισσότερους από 1700 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό και την επακόλουθη επιδημία χολέρας.
Το 2014, οι Ιατρικές ταξιαρχίες ήταν στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρρα Λεόνε για την καταπολέμηση του Έμπολα.
Ακόμη και η Samantha Power, πρώην πρεσβευτής του ΟΗΕ επί Ομπάμα, επαίνεσε την Κούβα «για τον εξαιρετικό της ρόλο» στην καταπολέμηση του Έμπολα.
Υπήρχαν ιατρικές ταξιαρχίες έτοιμες να αναχωρήσουν για να βοηθήσουν τη Λουιζιάνα μετά τη Νέα Ορλεάνη από τον τυφώνα Κατρίνα, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε την προσφορά βοήθειας.
Συνεπής στο δρόμο της διεθνιστικής προσφοράς ο περήφανος λαός της , συνεχίζει έως σήμερα να αντιστέκεται σθεναρά συνεχίζοντας το έργο της προσφοράς και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.
Η Αβάνα έχει στείλει χιλιάδες γιατρούς σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου για να βοηθήσουν τους λαούς αυτούς που υπέφεραν από τις επιδημίες και τους πολέμους.
Ιστορική έχει μείνει η φράση του Φιδέλ Κάστρο «εμείς πάμε να βοηθήσουμε τους λαούς, όχι να ρίξουμε βόμβες»!
Η Κούβα έχει συμπεριλάβει ως μέρος της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της, ότι είναι χρέος των αυριανών γιατρών και επαγγελματιών υγείας στο δρόμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης σε άλλους λαούς, να βρίσκονται δηλαδή όπου τους χρειάζονται ή όπου θα τους χρειαστούν στο μέλλον.
Σήμερα, παρά το συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ουάσιγκτον με τεράστιες συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας, η Κούβα έχει την ικανότητα να στέλνει αποστολές βοήθειας με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και υγειονομικό υλικό ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του COVIT – 19.
Σε απάντηση στην τρέχουσα πανδημία, η Κούβα έστειλε 28 ταξιαρχίες Henry Reeve για να βοηθήσει 26 χώρες.
Πριν από αυτές τις αποστολές για τον COVIT – 19, υπήρχαν ήδη στο εξωτερικό 28.000 κουβανoί γιατροί, νοσοκόμοι και επαγγελματίες υγείας που βοηθούσαν λαούς σε όλο το κόσμο για άλλους λόγους.
Δυστυχώς, οι γιατροί της Κούβας και η Ταξιαρχία Henry Reeve, ειδικότερα, παρά την τεράστια προσφορά τους, δέχτηκαν αυξανόμενες επιθέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει φτάσει μέχρι να κατηγορήσει ψευδώς την Κούβα για εμπορία ανθρώπων μέσω του προγράμματος γιατρών.
Φυσικά και δεν μπορεί να ανεχτεί την ανωτερότητα του Συστήματος Υγείας της Κούβας που όχι μόνο αντιμετωπίζει την πανδημία με επιτυχία εντός της Κούβας αλλά συμμετέχει με αποστολές χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών της στο να βοηθήσει και άλλες χώρες ακόμη και του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, όταν τα συστήματα υγείας του κόσμου αυτού καταρρέουν.
Η μεγάλη διαφορά που φαίνεται πεντακάθαρα τώρα, είναι ότι το σύστημα Υγείας της Κούβας επικεντρώνεται όχι στο κέρδος, αλλά στον Άνθρωπο!.
Όχι στα κέρδη των λίγων, αλλά στις ανάγκες του λαού!
Εδώ και χρόνια, η Κούβα αναπτύσσει φάρμακα και εμβόλια για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, από ψωρίαση και καρκίνο έως καρδιακές προσβολές.
Τώρα βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν από το COVID-19 με το Interferon Alfa2b Recombinant, ένα από τα 19 φάρμακα που αναπτύσσονται ή βρίσκονται υπό κλινική δοκιμή στην Κούβα από τις βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες μας για τη θεραπεία διαφορετικών σταδίων του COVID-19.
Φάρμακα που ο λαός έχει άμεση πρόσβαση και δεν πληρώνονται πανάκριβα ούτε υπάρχει ανταγωνισμός πολυεθνικών.70 αιτήματα για φάρμακα που αναπτύχθηκαν από την Κούβα.
Η εργασία στο εξωτερικό των Ιατρικών μπριγάδων είναι εντελώς εθελοντική, και το μερίδιο που διατηρεί η κουβανική κυβέρνηση πηγαίνει στις πληρωμές του καθολικού συστήματος υγείας της Κούβας.
Απευθύνεται στην αγορά ιατρικών προμηθειών, εξοπλισμού και φαρμάκων για τα 11 εκατομμύρια του λαού της Κούβας, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό.
Έτσι οι Κουβανοί μπορούν να έχουν δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.
Σχετικά με το πιο απάνθρωπο 60χρονο εμπάργκο που έχει υποστεί ο λαός από τις ΗΠΑ, να θυμίσουμε πως μόνο μεταξύ Ιαν-2019 και Μαρτ-2020 ο Πρόεδρος Τραμπ εφάρμοσε 90 επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα!!, με στόχο τους κύριους τομείς της κουβανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μας, του τουρισμού, του ενεργειακού τομέα, ξένων επενδύσεων – που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της κουβανικής οικονομίας – και των προγραμμάτων ιατρικής συνεργασίας με άλλες χώρες.
Αυτά τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα είναι άνευ προηγουμένου στο επίπεδο επιθετικότητας και εμβέλειας. Προσπαθούν σκόπιμα να στερήσουν από την Κούβα πόρους, πηγές εσόδων και εισοδήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της κουβανικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων γίνονται αισθητά στην Κούβα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει την Κούβα να πάρει πολύ απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.
Για παράδειγμα, εάν περισσότερο από το 10 τοις εκατό των συστατικών του ιατρικού εξοπλισμού ή των φαρμάκων που θέλει να αγοράσει είναι καταγωγής ΗΠΑ, τότε δεν επιτρέπεται στην Κούβα να τα αγοράσει.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες και ναυτιλιακές εταιρείες για να εμποδίσουν την Κούβα να λαμβάνει υλικό που άλλες χώρες δωρίζουν ή στέλνουν στην Κούβα.
Τον Απρίλιο, το Ίδρυμα Alibaba της Κίνας προσπάθησε να δωρίσει μάσκες, ταχεία διαγνωστικά κιτ και αναπνευστήρες στην Κούβα, αλλά η αεροπορική εταιρεία που συνήψε η Alibaba να μεταφέρει αυτά τα αντικείμενα στην Κούβα αρνήθηκε να πάρει τα εμπορεύματα επειδή φοβόταν ότι οι ΗΠΑ θα τους επέβαλαν κυρώσεις.
Ένα πλοίο έφτασε πρόσφατα στην Κούβα με πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων, αλλά αποφάσισε να μην εκφορτώσει, επειδή η τράπεζα που συμμετείχε στη συναλλαγή αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την πληρωμή από φόβο ότι θα τιμωρούταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σήμερα λέμε ότι οι «πανδημίες» είναι δύο το COVID-19 και ο απάνθρωπος αποκλεισμός, το εμπάργκο των ΗΠΑ.
Για αυτόν τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό οι άνθρωποι καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να αυξάνουν το αίτημα για τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας και να ισχυριστούν δυναμικά ότι πρόκειται για καιρούς αλληλεγγύης και συνεργασίας, όχι κυρώσεων και αποκλεισμών.
Εν τω μεταξύ, η Κούβα, ως χώρα που κατανοεί την αξία της αλληλεγγύης, θα συνεχίσει να κάνει ό, τι μπορεί και ότι κάνει εδώ και δεκαετίες παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, για να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού βοηθώντας τον εαυτό της αλλά και τους λαούς σε όλο το κόσμο
Η αντίδραση της σοσιαλιστικής Κούβας στην διεθνή πανδημία SARS- CoV2 υπήρξε μοναδική και μέσα στη χώρα την ίδια και όσον αφορά τη διεθνή συνεισφορά της.