Με αφορμή την 53η επέτειο από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών και την βίαιη απόσπαση-κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ (YCLI) δίνει τη δική της οπτική για τον πόλεμο, τη διαιώνιση της κατοχής και των εποικισμών, την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, την πάλη ενάντια στο φασισμό-ρατσισμό και τον κοινό αγώνα με τη νεολαία και το λαό της Παλαιστίνης για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.
Η συνέντευξη – το κείμενο της οποίας ακολουθεί – δόθηκε στο πόρταλ SoL News, την επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας:
— Η 5η Ιούνη σηματοδοτεί την 53η επέτειο της κατοχής από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, των υψιπέδων του Γκολάν και της χερσονήσου του Σινά. Ποια είναι η σημασία αυτής της ημερομηνίας και σε τι διαφέρει η 53η επέτειος από τις προηγούμενες;
— Την 5η Ιούνη 2020 είναι η 53η επέτειος από τον επιθετικό πόλεμο του 1967 όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, τα υψίπεδα του Γκολάν στην Συρία και την χερσόνησο του Σινά.
Αυτή η επέτειος έρχεται στην σκιά της διακηρυγμένης πρόθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης να ενσωματώσει, με την υποστήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο της καταστροφικής «Συμφωνίας του Αιώνα» (Deal of the Century). Δηλαδή, την διαιώνιση της κατοχής, το βάθεμα των εποικισμών και τη δημιουργία ενός επίσημου καθεστώτος Απαρτχάιντ, αποκλείοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, αποτρέποντας τον τερματισμό της κατοχής, των εποικισμών και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα τις 4ης Ιούνη 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου και η διοίκηση Τραμπ οδηγούν στα άκρα την κατάσταση στην περιοχή, καθώς αμφότερες διαιωνίζουν την διαμάχη προς εξυπηρέτηση ηγεμονικών σχεδιασμών, «πατώντας» ταυτόχρονα στην σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοια εγκλήματα – εγκλήματα πολέμου – ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κόσμος βιώνει τις συνέπειες του COVID-19 στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
— Ισραηλινές δυνάμεις επιβολής συνεχίζουν να ασκούν πολιτική καταπίεσης απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και τη νεολαία. Πως επιδρά στη ζωή της νεολαίας στο Ισραήλ αυτή η κατάσταση;
— Το 20% των πολιτών στο Ισραήλ είναι παλαιστίνιοι άραβες που παρέμειναν στις πατρογονικές τους εστίες μετά τη Νάκμπα του 1948. Νεαροί παλαιστίνιοι, που επίσης είναι ισραηλινοί πολίτες, παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Αγωνίζονται για τη δικαίωση του παλαιστινιακού ζητήματος αλλά και για να αποκτήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα ως πολίτες του Ισραήλ. Η παλαιστινιακή νεολαία έχει να αντιμετωπίσει το ρατσισμό, την κατοχή και τις διακρίσεις οπότε γι’ αυτούς η Νάκμπα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση που στηρίζεται στην ακροδεξιά γαλουχεί μια γενιά που δεν πιστεύει στην ειρήνη και ωθεί τη νεολαία στη ρητορική μίσους, κάνοντας την να πιστέψει ότι η μόνη λύση στη διαμάχη είναι η συνέχιση της στρατιωτικής κατοχής. Οι νέοι Εβραίοι και Δρούζοι υποχρεούνται από τα 18 τους χρόνια να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό συμμετέχοντας στην κατοχή του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή στην κατοχή ενάντια σε άλλους νέους και νέες.
Η νέα γενιά παλαιστινίων γεννήθηκε έπειτα από την πρώτη Ιντιφάντα του 1987 και έζησε ελάχιστα τη δεύτερη Ιντιφάντα του 2000. Μεγάλωσε την εποχή της «Συμφωνίας του Όσλο», η οποία υποτίθεται πως θα έδινε ανεξαρτησία στους παλαιστίνιους και θα τερμάτιζε την κατοχή. Αντί γι’ αυτό, ο αγώνας για ειρήνη και ανεξαρτησία προδόθηκε από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η κτηνώδης ισραηλινή κατοχή εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο. Τα παιδιά, η νεολαία είδαν τους ισραηλινούς εποικισμούς να «καταπίνουν τη γη τους, τους φίλους και τις οικογένειες τους να φυλακίζονται και να σκοτώνονται, στρατιώτες να εισβάλλουν στις γειτονιές και τους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται ενάντια στην ισραηλινή αποικιοκρατική κατοχή για περισσότερα από 72 χρόνια. Η γενιά της Νάκμπα αφοσιώθηκε στο να επιζήσει και να κρατήσει ζωντανό το παλαιστινιακό ζήτημα. Όλες οι γενιές που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του αγώνα για την κατάκτηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Ο ισραηλινός λαός, επίσης, αγωνίζεται απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που διχάζει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ρατσιστική ρητορική, οδηγώντας την πλειοψηφία στη φτώχεια και κάνοντας πλουσιότερους τους λίγους, μια κυβέρνηση που καταστρέφει το κράτος πρόνοιας, ενισχύει τις εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού και επενδύει στην πολεμοκαπηλεία ώστε να τους κρατά (το λαό) φοβισμένους.
Η σημερινή κυβέρνηση θέλει η νεολαία να χάσει κάθε ελπίδα για ειρήνη και οποιαδήποτε λύση που θα έφερνε τέλος στον πόνο. Για εμάς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, υπάρχει άλλος δρόμος. Πιστεύουμε στην ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη για τους δυο λαούς και γι’ αυτό το λόγο σύντροφοί μας αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό και οδηγούνται στις στρατιωτικές φυλακές.
— Πως μπορεί η νεολαία στο Ισραήλ να συμβάλει στη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος;
Ένα έθνος που καταπιέζει άλλα έθνη δε μπορεί να είναι ελεύθερο. Πιστεύουμε ότι η νεολαία του Ισραήλ πρέπει να δραστηριοποιηθεί αντιστεκόμενη στην κατοχή.
Εβραίοι και Δρούζοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στα 18 και στέλνονται να καταπιέσουν τον παλαιστινιακό λαό στη δυτική Όχθη και τη Γάζα. Εάν περισσότεροι νέοι αρνηθούν να υπηρετήσουν την θητεία τους στο στρατό και σταθούν στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα για τα δύο έθνη να ζήσουν ειρηνικά. Ως εκ τούτου στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ πιστεύουμε στον κοινό αγώνα, γι’ αυτό το λόγο είμαστε μια οργάνωση αράβων και εβραίων, χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε κάθε άνθρωπο που αρνείται να γίνει μέρος της κατοχής.
Η νεολαία στο Ισραήλ πρέπει να καταλάβει πως η κατοχή αποτρέπει την επίτευξη ειρήνης για τα δύο έθνη. Καταλήγουμε στο γεγονός πως η νεολαία έχει τη δύναμη να κάνει την πραγματική επανάσταση βάζοντας τέλος στην κατοχή.
— Εσείς, ως κομμουνιστική νεολαία στο Ισραήλ, τι κάνετε ώστε να οργανώσετε τους νέους;
Στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ είμαστε ταγμένοι να αγωνιζόμαστε ενάντια στην στρατιωτική καταπίεση, τον πόλεμο, την Κατοχή, για μια δίκαιη ειρήνη μεταξύ των λαών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης που θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα και των δύο λαών. Αποτελεί κοινό συμφέρον των λαών μας η απόρριψη του πολέμου και του ιμπεριαλισμού και θα τα καταφέρουμε!
Πιστεύουμε ότι η βαθιά αλληλεγγύη μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων, που από κοινού απορρίπτουν το στρατιωτικοποιημένο κράτος του Ισραήλ και τις εθνοτικές διακρίσεις, μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για μια νέα προσέγγιση. Αυτήν της συνύπαρξης.
Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολο να είσαι δραστήριος υπό τέτοιες δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, αλλά επιπρόσθετα γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της αντίστασης στο φασισμό σε κάθε του μορφή. Εμείς – Εβραίοι και Άραβες – θα συνεχίσουμε στο μονοπάτι του αγώνα για τον σοσιαλισμό και μια δίκαιη ειρήνη. Καμιά κυβέρνηση και κανένα κράτος δε μπορεί να αποτρέψει την ύπαρξη ενός ολόκληρου λαού και έθνους.
Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ ιδρύθηκε το 1924, πριν τη δημιουργία του Ισραήλ. Είμαστε μια οργάνωση με βαθιές ρίζες σ’ αυτήν τη χώρα. Σήμερα έχουμε περισσότερες από 25 δραστήριες οργανώσεις-παραρτήματα σε πόλεις και χωριά […] Επιπλέον, έχουμε «πρωτοπόρους» που αποτελούν παιδιά του δημοτικού και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου, ενώ μέλη της Ένωσης αποτελούν επίσης μαθητές λυκείου και νέοι εργαζόμενοι. Κάθε οργάνωση-παράρτημα οργανώνει εβδομαδιαίες συναντήσεις και δραστηριότητες για τη νεολαία σε κάθε πόλη, χωριό, συνοικία. Στο πανεπιστήμιο, οι σύντροφοι της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας συμμετέχουν ως πλειοψηφία στο «Μέτωπο Φοιτητών» (Student’s Front). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε την ίδια μάχη, παλεύοντας ενάντια στο φασισμό και ενημερώνοντας τη νεολαία για τον πραγματικό αγώνα.