Λόγω μεγάλης ζήτησης εκτυπώνεται και διανέμεται ξανά
Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε το έκτακτο 16σέλιδο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου» που κυκλοφόρησε στις αρχές του Μάρτη, με αφορμή τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Παρόλο που το τιράζ ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα, η ζήτηση του έκτακτου τεύχους ήταν τόσο μεγάλη που εξαντλήθηκε, και έτσι επανεκτυπώνεται, κυκλοφορεί ξανά και διακινείται δωρεάν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Με αφορμή τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το «κόκκινο Αερόστατο» «μιλάει στα παιδιά», με ένα τεύχος που περιέχει κείμενα, διηγήματα, ποιήματα κι άλλα υλικά, προτάσεις για συζήτηση και δραστηριότητες μέσα στην τάξη.
Περιεχόμενα που μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση με τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου για τον πόλεμο, να απαντήσουν σε ερωτήματα. Υλικά που μπορούν να αξιοποιήσουν εκπαιδευτικοί για δραστηριότητες με τους μαθητές τους, γονείς που θέλουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους, μαθητές που θέλουν να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους.
Κυκλοφορεί διαδικτυακά και διακινείται δωρεάν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Διαβάστε το!
Η ίδια η ανταπόκριση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για το έκτακτο τεύχος αναδεικνύει την ανάγκη των παιδιών για συζήτηση και απαντήσεις σχετικά με τον πόλεμο, τις αιτίες του, τις συνέπειές του. Παράλληλα αναδεικνύει ότι το «κόκκινο Αερόστατο» «μιλάει» στα παιδιά, μέσα από κείμενα, διηγήματα, ποιήματα και άλλα υλικά, προτάσεις για συζήτηση, ακρόαση, ανάγνωση και δραστηριότητες μέσα στην τάξη.
Τα περιεχόμενα του τεύχους αποτελούν εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονιών προκειμένου να ανοίξουν τη συζήτηση με τα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου για τον πόλεμο και να απαντήσουν σε ερωτήματα, αλλά και για μαθητές που θέλουν να συζητήσουν με συμμαθητές τους.
Ήδη είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί που προμηθεύτηκαν το έκτακτο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου», αρκετοί για πρώτη φορά. Εκπαιδευτικοί που σκέφτονταν και προβληματίζονταν πώς θα ανοίξουν τη συζήτηση με τα παιδιά, έσκυψαν στα περιεχόμενα του τεύχους, στα κείμενα και στις δραστηριότητες για την τάξη, βρήκαν τρόπους και άξονες συζήτησης, μηνύματα να μεταδώσουν στα παιδιά, μεθοδολογία για να μιλήσουν, ανάλογα και με την ηλικία των μαθητών τους.
Παράλληλα, γονείς έσπευσαν να προμηθευτούν το έκτακτο τεύχος, να το διακινήσουν και σε άλλες οικογένειες, να οργανώσουν συζήτηση στο πλαίσιο των Συλλόγων Γονέων με βάση το περιεχόμενο του τεύχους. Ακόμα, ΔΣ Συλλόγων Γονέων απηύθυναν πρόταση στους Συλλόγους των διδασκόντων να διοργανώσουν δραστηριότητες για το θέμα του πολέμου αξιοποιώντας το υλικό του «κόκκινου Αερόστατου» στις τάξεις.
Πλούσιες συζητήσεις έγιναν σε μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ με παιδιά του Γυμνασίου με βάση το περιεχόμενο του περιοδικού. Μαθητές προμηθεύτηκαν το τεύχος, το διάβασαν, το συζήτησαν με συμμαθητές τους, ενώ υλικά και προτάσεις μπήκαν στη συζήτηση σε 5μελή και 15μελή και αποτέλεσαν το έναυσμα για μαθητικές πρωτοβουλίες στα σχολεία.
Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγες οι πρωτοβουλίες φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» σε γειτονιές, όπου συζήτησαν τα υλικά του και με αφορμή τις προτάσεις του ξεδίπλωσαν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα στο «Τραβέρσο», το Στέκι Πολιτιστικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στον Πειραιά, φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» οργάνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μια πρωτότυπη δράση: Τα παιδιά έγιναν τα ίδια πολεμικοί ανταποκριτές, γνώρισαν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού την Ουκρανία, συζήτησαν γιατί γίνεται εκεί αυτός ο πόλεμος τώρα, ποιο είναι το διακύβευμα κ.λπ.
Με μαρτυρίες από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας έδωσαν απαντήσεις, συζήτησαν για το πώς οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζούσαν μαζί αδελφωμένοι για δεκαετίες, για το αν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς, για τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος και τα βιώνουν οι λαοί σε αυτές και στις άλλες χώρες.
Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο της Κρήτης φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», υλοποιώντας πρόταση του ίδιου του περιοδικού, ξαναζωντάνεψαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο. Φωτογραφήθηκαν και με ειδικά προγράμματα επεξεργασίας έγιναν τα ίδια τα παιδιά οι πρωταγωνιστές του κάθε πίνακα, αναβιώνοντάς τον. Ανάλογες δραστηριότητες έχουν γίνει σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας κ.α.
Και επειδή το θέμα φυσικά δεν έχει εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές πλευρές να αναδειχθούν, προτάσεις και δραστηριότητες, αναμένουμε το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου», που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Απρίλη και μέσα από την πλούσια ύλη του θα δώσει συνέχεια και στο θέμα του πολέμου, με νέο πρωτότυπο υλικό.
Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου