«Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που διέρρευσε στην εφημερίδα Καθημερινή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα νομοσχέδιο καταστολής, αυθαιρεσίας, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας, που φτάνει να παραβιάζει ακόμη κι αυτές τις διατάξεις του σημερινού Συντάγματος» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει:
«Οι ορισμοί του νομοσχεδίου για το τι θεωρείται συνάθροιση, σε συνδυασμό με την υποχρέωση γνωστοποίησης και τις γενικές διατυπώσεις περί “κινδύνου δημόσιας ασφάλειας” και “διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής”, δίνουν τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να καταστέλλουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ακόμη κι απλές διαμαρτυρίες μιας ομάδας ανθρώπων. Την ίδια στιγμή επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις”» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Καταρρέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν “στοχεύει τις ολιγομελείς συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα”. Στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο, στοχεύει δυνητικά κάθε συγκέντρωση. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή αυτό το τερατούργημα, που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού και της νεολαίας».
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ: Προβλέπει απαγόρευση και διάλυση διαδηλώσεων έως και ιδιώνυμα αδικήματα
Περιορισμούς, διάλυση και απαγόρευση διαδηλώσεων έως και ιδιώνυμα αδικήματα προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.
Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που άρχισε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ, τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν οι διαδηλώσεις. Το πρόσχημα είναι οι αστικές συγκοινωνίες και ο τζίρος των καταστημάτων, αν και η ουσία βρίσκεται στην απαίτηση του κεφαλαίου να μπουν στον γύψο οι διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία θολών και αόριστων προβλέψεων που ερμηνεία τους -σαν λάστιχο- θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάλυση και την απαγόρευση διαδηλώσεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως μια διαδήλωση μπορεί να απαγορευθεί αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή», σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα προτείνονται «άλλες περιοχές κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης». Επίσης, μπορεί να υπάρξει απαγόρευση αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».
Με το νομοσχέδιο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε διαδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής». Για τον ίδιο λόγο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί και σε διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη. Παρέχεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν μια διαδήλωση αν «πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης», αν «συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν» και αν «μετατρέπεται σε βίαιη». Για την απαγόρευση ή τον περιορισμό διαδηλώσεων «λαμβάνονται υπόψη (α) ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, (β) η περιοχή πραγματοποίησης της, (γ) ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής».
Με ιδιώνυμο αδίκημα απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν στους περιορισμούς των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως «όσοι μετέχουν σε δημόσια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους». Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους τιμωρούνται και «όσοι δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική αρχή». Επίσης, προβλέπεται πως «στην περίπτωση που παρεισφρέουν σε αυτή με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρας της, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι (2) ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα από άλλη διάταξη».
(Πηγή: 902.gr)