«Εμβληματική» επένδυση
πάνω στις αντεργατικές ανατροπές
και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες
Ανακοίνωση της ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ
Σε παρέμβαση προς τους εργαζόμενους και τους κατοίκους προχώρησε η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τα επιχειρηματικά σχέδια της επένδυσης στο Ελληνικό.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Κυβέρνηση και επενδυτές “στρώνουν το έδαφος” στο Ελληνικό για την καπιταλιστική ανάκαμψη που επιζητούν και υπόσχονται ανάπτυξη που “θα μας ωφελήσει όλους”.
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που υπερψήφισαν τη σύμβαση παραχώρησης και παρουσιάζουν τις επενδύσεις σε όλο το παράκτιο μέτωπο ως “ευκαιρία” ανάπτυξης.
Το ΜέΡΑ25 πασχίζει να “διαφοροποιηθεί” γιατί στηρίζει τις κερδοφόρες επενδύσεις, αρκεί να είναι “πράσινες”, αντιπροτείνοντας “ηπιότερες χρήσεις γης” με εμπορευματοποίηση της έκτασης και συμμετοχή επενδυτών ως όρο για να χρηματοδοτηθεί το Πάρκο, ό,τι δηλαδή επεδίωκε η προηγούμενη δημοτική αρχή Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Οι δημοτικές παρατάξεις όλων των αστικών κομμάτων, οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, βλέπουν “οφέλη” για τους δήμους από την επένδυση και τσακώνονται για τη “μοιρασιά” μεταξύ τους.
Ποιο είναι το όφελος για τους εργαζόμενους και τον λαό της Αττικής;
Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που τάζουν στους εργαζόμενους οι επενδυτές και η κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, καθιέρωσης 10ωρης δουλειάς, με απλήρωτες υπερωρίες, 7ήμερα χωρίς ρεπό και εξαντλητική εργασία. Αυτό άλλωστε διασφαλίζεται με τον αντεργατικό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή από τη ΝΔ, με τις “ευλογίες” των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και αποτέλεσε προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους δουλεύοντας ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες, νύχτες και Σαββατοκύριακα, χωρίς ρεπό. Ο κατασκευαστικός όμιλος για να εξασφαλίσει τα κέρδη του απαίτησε οριζόντιες μειώσεις μισθών ή “εθελούσιες” απολύσεις, για να εξασφαλίσει τη λεγόμενη “ανάπτυξη και εξέλιξη”. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, να πληρώνονται στην ώρα τους. Μόνο η μαχητική στάση των εργαζομένων στο έργο με την παρέμβαση και στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων επέβαλε την υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.
Στο εργοτάξιο του Αστέρα Βουλιαγμένης, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων οδήγησαν σε εργατικό ατύχημα. Μπροστά στα κέρδη των ομίλων, τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων πάνε περίπατο.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό “κέρδισαν” ατελείωτες ώρες δουλειάς, δεκάδες ατυχήματα, άθλιες συνθήκες εργασίας, πενιχρές αμοιβές που ακολούθησαν οι αναστολές την περίοδο της πανδημίας, ανεργία, εκ περιτροπής εργασία.
Θα υπάρχει όφελος για τους επαγγελματίες;
Το project Ελληνικό περιλαμβάνει “retail park” ή αλλιώς μεγάλο Εμπορικό Πάρκο Λιανικής που θα αποτελείται από “Καταστήματα Μεγάλης Επιφάνειας” (Big Boxes).
Η ίδια η εμπειρία της μείωσης της δουλειάς, ακόμη και του κλεισίματος μίας σειράς μικρών μαγαζιών όπου χτίστηκαν Mall, όπως επί της Βουλιαγμένης, απαντά στο ερώτημα.
Εξαντλητική δουλειά και τις Κυριακές, με τα χρέη να συσσωρεύονται, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις να στέκονται ως “δαμόκλειος σπάθη” πάνω από τα κεφάλια τους.
Η “βιώσιμη ανάπτυξη” είναι τόσο “φιλική προς τους ανθρώπους”, που αφήνει μία ολόκληρη περιοχή 68,9 τ.χλμ. με πάνω από 520.000 κατοίκους με μόνο ένα νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, που αναδείχθηκαν ακόμη πιο δραματικά εν μέσω πανδημίας.
Είναι τόσο “φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον”, που στη θέση του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπει μόνο 668 στρέμματα υψηλού πρασίνου από τα 2.000 που εμφανίζονται να ανήκουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο, αν αφαιρέσει κανείς τις “λοιπές εγκαταστάσεις”.
Αυτή η πόλη των υψηλών βαλαντίων θα είναι τόσο “πράσινη”, που θα περιέχει τουλάχιστον επιπλέον 1.000 κατοικίες πάνω από τη Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τις τελευταίες αναπροσαρμογές που γίνονται σύμφωνα με τη ζήτηση στην αγορά.
Να αντιπαραβάλουμε τις διεκδικήσεις μας
Η αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού στο σύνολό του – παραλία, πρώην αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση – μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς τους επενδυτές, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Μπορεί να διασφαλιστεί σε εκείνον τον δρόμο ανάπτυξης που δεν θα έχει στο επίκεντρο το καπιταλιστικό κέρδος αλλά τα λαϊκά συμφέροντα. Που περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Καλούμε τον λαό της Αττικής και ειδικά στο Νότιο Τομέα να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στην πάλη για ριζικές αλλαγές στην Αττική και συνολικά, που θα βάζει στο στόχαστρο τα παράσιτα που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας, τη δουλειά μας, τις ζωές μας και θα έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε τον αγώνα μας ώστε στο χώρο του Ελληνικού το κράτος να αναλάβει, με την αποκλειστική ευθύνη του και με κριτήριο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος, την κατασκευή, τη διαχείριση και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού για τον λαό, με όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές.
Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί
να εξασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους:
- Πλήρης και σταθερή εργασία με μισθούς στο ύψος των αναγκών και ανθρώπινα ωράρια, με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.
- Μεγάλους, ανοιχτούς, ελεύθερους χώρους πρασίνου, με δυνατότητες αναψυχής.
- Το δικαίωμα του λαού σε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, σε σύγχρονες υποδομές Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.
- Την πρόσβαση στην ασφαλή, ποιοτική, λαϊκή κατοικία.
- Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
- Τη δυνατότητα για δωρεάν, γρήγορες και ασφαλείς συγκοινωνίες».
Πηγή-Περισσότερα
Δείτε επίσης
Αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων
- Να βγουν συμπεράσματα για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις καπιταλιστικές επενδύσεις
- Αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων
- Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για το λαό και όχι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες
- Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού (2010)
- «Ανταγωνιστική» ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου (2010)
- «Πάρκο» επιχειρηματικής δράσης (2007)