Παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Χαμάς και η Φατάχ, ανακοινώθηκε πως υπέγραψαν σήμερα συμφωνία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον σχηματισμό «κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Η υπογραφή της συμφωνίας, που αφορά την διακυβέρνηση μετά τον πόλεμο, ολοκλήρωσε τον τριήμερο διάλογο ανάμεσα στις 14 παλαιστινιακές οργανώσεις, σε μια συνάντηση που έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας, στο Πεκίνο.
Η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.
Η Χαμάς κυβερνάει στη Γάζα, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ διοικεί εν μέρει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Πηγή: 902.gr
via WAFA, Al Jazeera
Η Χαμάς και η Φατάχ υπογράφουν
τη “δήλωση του Πεκίνου”
για κοινή μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας
Σύμφωνα με την .france24 (via AFP) _οι υπογραμμίσεις δικές μας
Η Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέγραψε συμφωνία στο Πεκίνο με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις “συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της Φατάχ, για να συνεργαστούν για την «εθνική ενότητα», με την Κίνα να την περιγράφει ως συμφωνία να κυβερνήσουν τη Γάζα από κοινού μόλις τελειώσει ο πόλεμος”.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος φιλοξένησε τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Musa Abu Marzuk, τον απεσταλμένο της Fatah Mahmud al-Aloul και απεσταλμένους από άλλες 12 παλαιστινιακές ομάδες, δήλωσε ότι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια “προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης” για να κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα.
“Σήμερα υπογράφουμε μια συμφωνία για εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού είναι η εθνική ενότητα. Είμαστε αφοσιωμένοι στην εθνική ενότητα και το φωνάζουμε“, δήλωσε ο Αμπού Μαρζούκ μετά τη συνάντηση με τον Γουάνγκ και τους άλλους απεσταλμένους.
Η ανακοίνωση έρχεται περισσότερο από εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου…
σσ. αναφέρει όπως όλα τα αστικά ΜΜΕ κλπ. πρόθυμα παπαγαλάκια “που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.197 ανθρώπων, κυρίως αμάχων”, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (με βάση ισραηλινά στοιχεία) _συνεχίζοντας …
“Οι μαχητές συνέλαβαν επίσης 251 ομήρους, 116 από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 44 που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι νεκροί”.
Η στρατιωτική εκστρατεία αντίποινων του Ισραήλ (sic!!) στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 39.000 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.
- Οι ανελέητες μάχες έχουν βυθίσει τη Γάζα σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
- Η Κίνα επιδίωξε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και της Φατάχ, η οποία κυβερνά εν μέρει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
- Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστρέψει τη Χαμάς και οι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών βασικού υποστηρικτή του Ισραήλ, έχουν προσπαθήσει να στήσουν διάφορα σενάρια για τη διακυβέρνηση της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Ούτε το Ισραήλ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκρίνουν οποιοδήποτε μεταπολεμικό σχέδιο που περιλαμβάνει τη Χαμάς, η οποία αναγορεύεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία που ανακοινώθηκε στο Πεκίνο την Τρίτη μπορεί να ισχύσει, δείχνει ότι η μόνη παγκόσμια δύναμη που μπορεί να δημιουργήσει μια προσέγγιση μεταξύ των παλαιστίνιων αντιπάλων είναι η Κίνα.
Καθώς ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Τρίτης στο Πεκίνο, ο Wang είπε ότι οι ομάδες είχαν δεσμευτεί για «συμφιλίωση».
“Το πιο σημαντικό σημείο είναι η συμφωνία για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης γύρω από τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας“, δήλωσε ο Wang μετά την υπογραφή των φατριών στη “δήλωση του Πεκίνου” στην κινεζική πρωτεύουσα.
«Η συμφιλίωση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για τις παλαιστινιακές φατρίες, αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Wang.
Ο αξιωματούχος της Φατάχ Μαχμούντ αλ-Αλούλ ευχαρίστησε την Κίνα για την «ατελείωτη υποστήριξή της» στον παλαιστινιακό σκοπό.
«Κίνα, έχετε την αγάπη μας, έχετε όλη τη φιλία μας, από όλο τον παλαιστινιακό λαό», είπε.
Σημειωτέον, δεν ανέφερε εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τη Χαμάς και τις άλλες παρατάξεις.
Παρόντες στη συνάντηση της Τρίτης ήταν επίσης απεσταλμένοι από την Αίγυπτο, την Αλγερία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Wang.
- Η Αίγυπτος, η οποία γειτονεύει το Ισραήλ και τη Γάζα, είναι βασικός μεσολαβητής στη σύγκρουση.
- Η Αλγερία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει συντάξει ψηφίσματα για τον πόλεμο.
Και ενώ οι δυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να απομονώσουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Κίνα διατήρησε τη στρατηγική της συνεργασία με τη Μόσχα.
“Ειρήνη και σταθερότητα”
Η Κίνα, είπε ο Γουάνγκ, επιθυμούσε «να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».
Κάλεσε επίσης για «συνολική, διαρκή και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», καθώς και προσπάθειες για την προώθηση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης και την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.
(σσ. μπλα-μπλα)
- Η Χαμάς και η Φατάχ είναι σκληροί αντίπαλοι από τότε που οι μαχητές της Χαμάς εκδίωξαν τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις που ακολούθησαν την ηχηρή νίκη της Χαμάς στις εκλογές του 2006.
- Η Φατάχ ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερικό διοικητικό έλεγχο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
- Αρκετές προσπάθειες συμφιλίωσης απέτυχαν, αλλά οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο και τον πόλεμο εννέα μηνών στη Γάζα, με τη βία να εκτινάσσεται επίσης στα ύψη στη Δυτική Όχθη όπου εδρεύει η Φατάχ.
Η Κίνα φιλοξένησε Φατάχ και Χαμάς τον Απρίλιο, αλλά μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο αναβλήθηκε.
Η Κίνα έχει τοποθετηθεί ως πιο ουδέτερος παράγοντας στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων από τον αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας μια λύση δύο κρατών, ενώ παράλληλα διατηρεί καλούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Και επιδίωξε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, διευκολύνοντας την περσινή ιστορική προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter