Δεν είναι πρώτη φορά που κάνουμε αναφορά στο χορό τρισεκατομμυρίων της πράσινης (υπ)ανάπτυξης και τις μάχες μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων Αμερικής (ΗΠΑ), Ευρώπης (ΕΕ) και Κίνας, με παίκτες “μπαλαντέρ” Ινδία κλπ. με δημιουργία «ζώνης» στα κέντρα των μεγάλων πόλεων στην οποία θα κινούνται κατά αποκλειστικότητα “«προτάσεις» (;;) μηδενικών ή χαμηλών ρύπων”.
Στην Ισπανία ήδη εφαρμόζεται σχετικό μέτρο προ 2ετίας ενώ αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα αντικαθιστώντας τον «πράσινο δακτύλιο», ενώ είναι ήδη στο τραπέζι και ένα ακόμη «ο “ρυπαίνων” πληρώνει» εκείνοι οι οδηγοί που δεν έχουν «φροντίσει» _βάζοντας βαθιά το χέρι στην τρύπια τσέπη, να αποκτήσουν ένα «χαμηλών ρύπων» όχημα.
Στόχος με πρόσχημα τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων να οδηγήσουν τους κατόχους συμβατικών αυτοκινήτων –τη λαϊκή οικογένεια δηλαδή στην απομάκρυνσή τους από το κέντρο (που συχνά ζουν και δουλεύουν) και τον παροπλισμό για τρεις κι εξήντα οχημάτων συχνά σε άριστη κατάσταση, αγορασμένων με αιματηρές οικονομίες κατά προτροπή (σχετικά με το είδος καυσίμου) του ίδιου –ανεξαρτήτως διαχείρισης, αστικού κράτους
Ισπανία – Ιταλία
Φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους
Δισεκατομμύρια στους ομίλους, ψίχουλα στο λαό
Γερμανία – ηλεκτροκίνηση
Απειλούνται πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2030
Οι ζώνες των προνομιούχων θα σηματοδοτούνται στο οδικό δίκτυο από ειδικά σήματα, ενώ αυτοκόλλητα με ειδικό τσιπ θα τοποθετούνται στο παρμπρίζ απαγορεύοντας στα συμβατικά οχήματα την είσοδο, ρίχνοντας ακόμα και –αυτόματα, πρόστιμα στους ιδιοκτήτες: Εκείνοι, λοιπόν, που εξακολουθούν να κινούνται με αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας θα κληθούν να καταβάλλουν «διόδια» για να αποκτούν ένα ημερήσιο «πάσο» εισόδου στις ζώνες μηδενικών ρύπων.
Το ημερήσιο πάσο αυτό θα κοστίζει 12,5 βρετανικής λίρες για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα ταξί, ωστόσο, θα φτάνει έως και τις 50 βρετανικές λίρες για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.
Το κόστος εισόδου στις ζώνες χαμηλών ρύπων θα μειώνεται στις 50 λίρες ανά εβδομάδα για εκείνα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην πόλη του Newcastle, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, το ετήσιο κόστος θα υπερβαίνει τις 2.500 βρετανικές λίρες (2.840€).
Σε ό,τι αφορά στα ταξί, η ελεύθερη είσοδος θα επιτρέπεται σε εκείνα που είναι πετρελαιοκίνητα και πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6 ή είναι βενζινοκίνητα και ανήκουν στην κατηγορία Euro 4.
https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%CF%83%CE%AC%CF%80%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα ελέγχου και καταγραφής των οχημάτων που θα εισέρχονται στις περίφημες «Clean Air Zone» είναι ήδη εγκατεστημένο.
Μάλιστα οι τοπικές αρχές έχουν ήδη στείλει επιστολές σε περισσότερους από 3.500 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, ενημερώνοντάς τους για τις επικείμενες χρεώσεις που θα προκύψουν από αύριο.
Ήδη μεγάλα αστικά κέντρα στην Αγγλία προχωρούν στην εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου, δημιουργώντας αντικίνητρα για την κίνηση των “ρυπογόνων”: Το Λονδίνου, επεκτείνει καθημερινά τις “ζώνες χαμηλών ρύπων”, αγκαλιάζοντας το κέντρο και τμήμα της ευρύτερης (μητροπολιτικής) περιοχής (~1.500km2 με πάνω από 10.000.000 κατοίκους). Βέβαια κυριαρχούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά με αλμυρό εισιτήριο (7,70£ η ημερήσια διαδρομή)