Και ενώ στη Βόρεια Συρία συνεχίζεται το μακελειό με την ανοχή των ΗΠΑ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις σήμερα στην Αγκυρα με τον Ερντογάν, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του – αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαμυνήσει ότι δεν υποχωρεί, δεν δέχεται εκεχειρία και δεν διαπραγματεύεται με τους «τρομοκράτες».
Στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, προετοιμάζοντας την συνάντηση Πενς – Ερντογάν.
Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.
«Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν “Μην βομβαρδίσετε εκεί”. Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι “αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε”» είχε δηλώσει ο Ερντογάν.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Στην Ουάσιγκτον πάντως χτες ο Πρόεδρος Τραμπ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, είπε κυνικά στους δημοσιογράφους ότι «αν η Συρία θέλει να πάρει πίσω τα εδάφη της, τότε επαφίεται σε αυτήν και την Τουρκία». «…Υπάρχει πολλή άμμος εκεί για να παίξουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι ξέρουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους «και στο κάτω – κάτω δεν είναι άγγελοι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αντίθετα με τη ΒΑ Συρία, όπου αποχώρησαν «οι περισσότεροι» Αμερικανοί στρατιωτικοί, στη Σαουδική Αραβία θα αναπτυχθούν «κανονικά» επιπλέον 3.000 Αμερικανοί, καθώς και κινητές συστοιχίες ραντάρ και πυραύλων, «γιατί αυτοί πληρώνουν»…
Στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις από την Ρωσία
Ταυτόχρονα, η Ρωσία εντείνει τις κινήσεις και σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά προχτές βράδυ με τον Ρ. Τ. Ερντογάν με πρωτοβουλία της Αγκυρας, τον προσκάλεσε στη Μόσχα στα τέλη τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος Πούτιν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, τη «βαριά ανθρωπιστική κατάσταση» εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης στην περιοχή και ότι «είναι ανεπίτρεπτο» να διαφεύγουν από τις φυλακές των Κούρδων ένοπλοι τζιχαντιστές. Τόνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να αποτραπούν οι συγκρούσεις μεταξύ συριακών και τουρκικών στρατευμάτων. Συζήτησαν επίσης και τη σύγκληση της Συριακής Διαπραγματευτικής Επιτροπής που έχει οριστεί για τις 30 Οκτώβρη στη Γενεύη.
Αργότερα, πάντως, χτες το απόγευμα, η πολιτική σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, αποκάλυψε πως η Μόσχα σχεδιάζει μία «συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας Συρίας και Τουρκίας στο Σότσι» προς το τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο με σκοπό την εκτόνωση των συγκρούσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται με φόντο τη ρωσική «υπενθύμιση», κυρίως προς τη μεριά της Αγκυρας, ότι οι «ανησυχίες ασφαλείας» για τα νότια σύνορά της θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί όχι βάσει της σημερινής εισβολής, αλλά βάσει της συρο-τουρκικής συμφωνίας του 1998 στα Αδανα, που δίνει τη δυνατότητα στον τουρκικό στρατό να εισέλθει σε βάθος 5 χλμ. εντός του συριακού εδάφους για να αποτρέψει πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον της.
Αγώνας δρόμου για πόλεις – κλειδιά
Πέρα από τις ρωσικές διπλωματικές διεργασίες, έντονη κινητικότητα αναπτύσσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται «αγώνας δρόμου» ανάμεσα στα συριακά και τουρκικά στρατεύματα προκειμένου να καταλάβουν στρατηγικές πόλεις – κλειδιά, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τους όρους της αναμέτρησης. Μετά την ανακατάληψη που πέτυχε ο συριακός στρατός σε σημαντικούς κουρδικούς θύλακες και πόλεις, όπως η Τάμκα και το Μάνμπιτζ (έπειτα από συμφωνία με την ηγεσία των Κούρδων από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» SDF), χτες κατάφερε και μπήκε και στο Κομπανί (που απέχει περίπου 150 χλμ. από το Χαλέπι), προλαβαίνοντας τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους μισθοφόρους που επιδίωκαν το ίδιο. Στο Κομπανί μπήκαν επίσης χτες το απόγευμα και ρωσικά στρατεύματα, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη Βόρεια Συρία. Επιπλέον δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν και στην πόλη Ράκα με εναέρια κάλυψη. Επίσης, πέρα από την προχτεσινοβραδινή αναχαίτιση τουρκικού «F-16» από ρωσικό μαχητικό «Σουκόι» στη ΒΑ Συρία, στρατιωτικός αναλυτής του αμερικανικού δικτύου «Fox News» μετέδωσε ότι, το ίδιο διάστημα, αμερικανικά μαχητικά και ελικόπτερα Απάτσι έκαναν «επίδειξη δύναμης» έναντι φιλότουρκων μισθοφόρων που είχαν πλησιάσει «πολύ» αμερικανικά στρατεύματα δυτικά της πόλης Αϊν Ισσα.
Τέλος, χτες το συριακό πρακτορείο «SANA» μετέδωσε πληροφορίες γύρω από τις προσπάθειες του τουρκικού στρατού να καταλάβει χωριά στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Αϊν της ΒΑ Συρίας, ενώ ορδές φιλότουρκων μισθοφόρων εντείνουν τις φονικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων, τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς σπιτιών.
Η τουρκική επίθεση έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων
Η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, έχει προκαλέσει μέσα σε οκτώ ημέρες τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.