Γράφει ο Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
1923 – 2023
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ _ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Μικρασιατικός σύλλογος Καισαριανής στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης επιχειρεί μια βουτιά στο παρελθόν και μια ματιά στο μέλλον αυτής της προσφυγικής συνοικίας. Με αγάπη και συγκίνηση θα παρουσιάσει στις 25 Μαΐου \ 20.30 στο χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, πίσω από το Μουσείο της ΕAMικής Εθνικής Αντίστασης ένα (25 Μαΐου 1923–2023).
Η 25η Μαϊου 1923 καταγράφεται στο ημερολόγιο του Παναγιώτη Σταμπούλου ως η πρώτη μέρα της Καισαριανής.
Σκοπός να μάθουμε για τον τόπο μας, το σπίτι μας, για την οικογένεια μας. Να αναζητήσουμε την ιστορία της δικής μας πόλης, της Καισαριανής. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η εγκατάσταση, ο μεσοπόλεμος, το 40, η Κατοχή, η Αντίσταση, το κίνημα του Δεκέμβρη, τα πρώτα βασανιστικά μεταπολεμικά χρόνια, η δικτατορία της 21ης Απρίλη, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελούν βιώματα των ανθρώπων της ιστορικής αυτής πόλης.
Τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ» και
του Γιάννη Τσιαντή «ΧΑΡΑΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ».
Τη σύνθεση των κειμένων και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Αγγελική Κασόλα.
Στο ρόλο της Καισαριανής η Ειρήνη Μελά.
Στις ματιές προς τα πίσω, στο παρελθόν, σου μένουν εικόνες που εναλλάσσονται στο μυαλό σου. Δίπλα στις εικόνες παρατάσσονται λέξεις… Λέξεις Βαριές, με τεράστια συναισθηματική και Βιωματική φόρτιση.
Λέξεις όπως ελπίδα, διεκδίκηση, απειλή, αλληλεγγύη, αγώνας, αισιοδοξία, φιλία, που χαρακτηρίζουν το λεξιλόγιο των ανθρώπων της γειτονιάς μας. Η λέξη, όμως, που διατρέχει την ιστορία του λαού της Καισαριανής τον 20ό αιώνα και παράγει πλήθος εικόνων είναι η λέξη «διωγμένος». Διωγμένοι από τους Τούρκους, διωγμένοι από τους Παλαιοελλαδίτες, διωγμένοι από τον Μεταξά, τους Γερμανούς, τους γερμανοτσολιάδες, τους παρακρατικούς, τους δεξιούς, τις δικτατορικές κυβερνήσεις…
Ένας φαύλος κύκλος διώξεων. Αναρωτιέται κανείς πόσες λαθεμένες συνδέσεις έγιναν ανάμεσα στον Καισαριανιώτη πρόσφυγα και ένα σωρό δαίμονες, στα μυαλά τόσο διαφορετικών ανθρώπων και για τόσες πολλές δεκαετίες. Στρατοδικεία, φυλακίσεις, εξορίες, δύσκολος βιοπορισμός λόγω πολιτικών φρονημάτων, νέες εξορίες κατά τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, ενώ μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Καισαριανής, ανεξαρτήτου προτέρου Βίου, Βρίσκονται υπόλογοι και εκτεθειμένοι. Πρόκειται για μια στιγματισμένη, «μιαρή» ταυτότητα.
Από την ταμπέλα του «πρόσφυγα» σε μια νέα ταμπέλα του «ύποπτου κομμουνιστή», πάντα στην προοπτική της υποτίμησης και περιθωριοποίησης. Όπως όλες οι ταμπέλες γενικεύει και δαιμονοποιεί κάθε Καισαριανιώτη, μικρό ή μεγάλο. Η εικόνα αυτή του εν δυνάμει «ύποπτου εχθρού» στιγματίζει και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη ζωή απλών ανθρώπων, που επιβαρύνονται και επωμίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι τις συνέπειες της πολιτικής έντασης.
Από το απισθόφυλλο του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ»
Συμμετέχουν:
Βαγγέλης Κορακάκης, Βιβή Βουτσελά, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Γιώργος Αλτής
Στην παράσταση παίρνουν μέρος ως «κάτοικοι της Καισαριανής» τα τμήματα Χορωδίας, χορευτικού και θεάτρου του Μικρασιατικού συλλόγου Καισαριανής, σε ένα συλλογικό εγχείρημα «Θεάτρου στην Κοινότητα». Ιδιαίτερη συμβολή στο συντονισμό του θεατρικού τμήματος η Γιώτα Ευσταθίου.
Τη χορωδία προετοίμασε η Βιβή Βουτσελά, τους χορευτές ο Γιάννης Γκούλτας και το μουσικό συντονισμό είχε ο Γιάννης Τσιαντής.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έλεγε ότι αν ήταν να έρθει ένα κακό ριζικό και χαθούν όλα του τα τραγούδια από προσώπου γης, θα ήθελε να μείνει μόνο ένα, το Σαββατόβραδο στην Καισαριανή. Αυτό γιατί έχει αυτό το τετράστιχο που λέει:
Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει \ σαν αμάξι γέρικο στην ανηφοριά / κάθε απομεσήμερο στο παλιό μας στέκι \ πίσω απ’ το μαγέρικο του Ντελή βοριά (σσ. όχι “Δεληβοριά”, όπως συχνά _λάθος το τραγουδούν κάποιοι).
Τέτοια μαγεία είχαν τα κουτούκια στη συνοικία αυτή… και τέτοια μαγεία είχε και αυτό το τραγούδι.
Αυτό το τραγούδι που θα ακουστεί και στην παράσταση.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι καισαριανιώτισσες και οι καισαριανιώτες, αλλά και όσοι αγαπούν την ιστορική αυτή πόλη θα αγκαλιάσουν την εκδήλωση.