Νέες συμφωνίες για «εθελούσιες αποχωρήσεις» υπέγραψαν συνδικάτα στην Ιταλία με τον όμιλο «Stellantis», τον κατασκευαστή αυτοκινήτων Fiat, προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της κατά τη μετάβαση σε «καθαρότερη Ενέργεια».
Με αυτές τις συμφωνίες η αυτοκινητοβιομηχανία έχει το «πράσινο φως» να μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά πάνω από 3.000 θέσεις στη χώρα. «Αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η “Stellantis” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης διαδικασίας μετάβασης στην Ενέργεια και στην τεχνολογία», είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου.
Την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός – αμερικανικός όμιλος βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για τους όρους που θα της επιτρέψουν να αυξήσει την ετήσια παραγωγή στη χώρα σε ένα εκατομμύριο οχήματα, από περίπου 750.000 πέρυσι.
Προχθές οι συμφωνίες με τα συνδικάτα προέβλεπαν πάνω από 1.000 απολύσεις σε εγκαταστάσεις στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και δομών στις περιοχές Melfi, Pomigliano d’Arco και Termoli, για εργαζόμενους τόσο στη γραμμή παραγωγής όσο και σε άλλες λειτουργίες, ανέφερε το σωματείο FIOM σε ανακοίνωσή του.
Την Τρίτη παρόμοιες συμφωνίες ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις «Stellantis» στο Τορίνο, με πάνω από 1.500 «εθελούσιες αποχωρήσεις». Δημιουργούνται 100 επιπλέον θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση κατασκευής κινητήρων στην Pratola Serra.
Δεν έχει υπογραφεί ακόμα συμφωνία για το εργοστάσιο «Cassino», άλλη μεγάλη εγκατάσταση συναρμολόγησης για τη «Stellantis» στην Ιταλία.
Η «Stellantis» απασχολεί περίπου 43.000 άτομα στην Ιταλία, μεταξύ τους περίπου 15.000 στην περιοχή του Τορίνο, την ιστορική πατρίδα της «Fiat».
Τα πακέτα «εθελούσιας απόλυσης» ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποίησε η «Stellantis» για να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στην Ιταλία, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 55.000 άτομα όταν ιδρύθηκε ο όμιλος τον Γενάρη του 2021. Ο όμιλος «Stellantis» έχει 300.000 υπαλλήλους, με παρουσία σε τουλάχιστον 130 χώρες και με εγκαταστάσεις παραγωγής σε 30 χώρες.
Πηγή:
Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»