Με συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τα αιτήματα της, καταγγέλλοντας την ακρίβεια και τον πόλεμο και ζητώντας καλύτερους μισθούς και συντάξεις, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία μελών του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών και του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, που απηύθυναν κάλεσμα για την αντιπολεμική συναυλία, την οποία συνδιοργανώνουν στις 8 Μαϊου στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στην κεντρική ομιλία ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει δύναμη οργάνωσης ενάντια στον αντίπαλό μας, το κεφάλαιο και αυτούς που το υπηρετούν.
Κρίσιμο ζήτημα: Να μαζικοποιηθούν τα σωματεία, να σχεδιάσουν την κλιμάκωση της πάλης για το επόμενο διάστημα σε συνθήκες ακρίβειας και όξυνσης ανταγωνισμών. Μόνο έτσι θα αλλάξει ο συσχετισμός, μέσα από τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι μέσα από την αναμονή θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο αντίπαλος φαίνεται πανίσχυρος, αλλά πανίσχυρη είναι η εργατική τάξη, για αυτό παίρνουν μέτρα ενάντια στους αγώνες και την οργάνωσή μας.
Όπλο μας οι αγώνες μας. Όπλο μας η πείρα των εργαζομένων. Όπλο μας η αλληλεγγύη. Εμείς παράγουμε τα πάντα. Ζήτω η εργατική τάξη! Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά!».
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα των εργαζομένων του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για το χτύπημα της συγκεντρωμένης των απεργών στις 6 Απρίλη και τη σύλληψη και διώξεις των «8» και το κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση στις 15 Ιούνη στη δίκη τους.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης και Γ. Δελής και αντιπροσωπεία του κόμματος.
Ακολούθησε πορεία και δρώμενο στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Τσιμισκή, με απαγγελία αποσπάσματος από τον “Επιτάφιο” του Γ. Ρίτσου και με συμβολική διαμαρτυρία με πλακάτ με τα συνθήματα της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Μάη του ’36.
Άλλο δρώμενο πραγματοποιήθηκε από την οδό Συγγρού, με αναπαράσταση της πομπής του πρώτου νεκρού της ιστορικής κινητοποίησης του Μάη του “36 που ενέπνευσε τον “Επιτάφιο” και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη.
Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου