Ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει την κρίση που προκλήθηκε από τις διαδοχικές παραιτήσεις, η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε προσωρινό γραμματέα τον Αντερς Ολσον, συγγραφέα και καθηγητή Λογοτεχνίας, 69 ετών. Ο Ολσον δήλωσε πως ανέλαβε την ευθύνη αφού είχε συνομιλία μίας ώρας με τον Βασιλιά της Σουηδίας, δήλωση που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Βασιλιά Γουστάβου.
Η Σουηδική Ακαδημία, που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έκανε δεκτή χθες την παραίτηση της δια βίου γραμματέως της, που υπήρξε θύμα εσωτερικών διενέξεων, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον διανοουμένου που είναι παντρεμένος με ακαδημαϊκό, η οποία επίσης παραιτήθηκε.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η εφημερίδα Dagens Nyheter είχε δημοσιεύσει τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή τις βίαιες επιθέσεις ενός άνδρα γαλλικής καταγωγής που είναι παντρεμένος με την ακαδημαϊκό, ποιήτρια και δραματουργό Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τη Σουηδική Ακαδημία.
Η Ακαδημία έχει διακόψει από τον Νοέμβριο κάθε σχέση με τον σύζυγο της Καταρίνα Φρόστενσον, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, και έχει διακόψει κάθε χρηματοδότηση προς τον χώρο εκθέσεων και παραστάσεων που εκείνος διευθύνει στην Στοκχόλμη, ενώ διεξάγει εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά. Διέρρευσε όμως πως το ίδρυμα που ο κατηγορούμενος και η παραιτηθείσα γυναίκα του κατέχουν, έπαιρνε παράνομα επιδοτήσεις από την Ακαδημία. Κατηγορείται ακόμη ο ίδιος ότι σε εφτά περιπτώσεις αποκάλυψε το όνομα του Νομπελίστα πριν ανακοινωθεί επίσημα.
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει το «ιερό» της λογοτεχνίας της Σουηδίας, που φροντίζει να διατηρεί πλήρη μυστικότητα για τις αποφάσεις του.
Μετά την παραίτηση τριών από τα μέλη της, χθες ήρθε η σειρά της δια βίου γραμματέως . «Η βούληση της Ακαδημίας είναι να αποχωρήσω από τη θέση μου», ανακοίνωσε η Σάρα Ντάνιους μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης των σοφών.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, ο Λαρς Χάικενστεν , εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του για μία «σοβαρή και δύσκολη κατάσταση», ενώ και η ίδια η Σάρα Ντάνιους παραδέχθηκε ότι η κρίση «έχει επηρεάσει μάλλον σοβαρά το Βραβείο Νόμπελ».
Σύμφωνα με τη Λίζα Ιρένιους, επικεφαλής των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας Svenska Dagbladet, με τη σημερινή κατάσταση «είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς πολλές ελπίδες για την Ακαδημία».
Ορισμένα μέλη της Ακαδημίας θεωρούν ότι η γραμματέας είναι θύμα αδικίας, άλλοι θεωρούν ότι «υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας» και ότι απαιτείται κάτι ριζικό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας νέας εκκίνησης. Μεταξύ των υποστηρικτών της οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομής και Πολιτισμού.
Καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η Σάρα Ντάνιους ήταν η πρώτη γυναίκα στην θέση αυτή.
Οι ακαδημαϊκοί είναι μέλη ισόβια μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και , επί της αρχής, δεν μπορούν να παραιτηθούν. Μπορούν να αφήσουν κενές τις θέσεις τους.
Από τα 18 ισόβια μέλη, επτά δεν είναι πλέον ενεργά, αφού άλλα δύο μέλη τέθηκαν «σε διαθεσιμότητα» εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία αντιμετωπίζει κύμα παραιτήσεων.
Τρεις ακαδημαϊκοί αποφάσισαν να αφήσουν κενές τις θέσεις τους το 1989, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του θεσμού να μην καταδικάσει την φάτουα κατά του Σαλμάν Ρούσντι για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», την οποία τελικά καταδίκασε 27 χρόνια μετά.
Η κρίση αυτή απειλεί να πλήξει το κύρος του Νόμπελ. «Είναι καταστροφικό για το Νόμπελ», εξήγησε ο δημοσιογράφος Ματίας Μπεργκ, του ραδιοφωνικού δικτύου SP.
«Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του κόσμου, απονέμεται από μία Ακαδημία που έδειξε οτιδήποτε εκτός κρίσης και ακεραιότητας».