Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //
Σαν σήμερα, 12 Αυγούστου, το 30 μ.Χ πέθανε η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα. Λέγεται ότι άφησε μία ασπίδα (μικρό φαρμακερό φίδι) να τη δαγκώσει στο στήθος για να μην δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αυγούστου. Κάτι που οι νεότεροι μελετητές αμφισβητούν. Σύμφωνα με το Γερμανό καθηγητή Κρίστοφερ Σέφερ η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε με ένα μείγμα δηλητηρίων, αφού «ήθελε να παραμείνει όμορφη και μετά το θάνατό της, προκειμένου να διατηρήσει το μύθο της»
Οπως και να έχει, αυτό μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για το όνομα και τη διάδοσή του στην πορεία του χρόνου.
Το όνομα Κλεοπάτρα με βαθιές ρίζες στην ιστορία, κατείχαν πολλές ιστορικές μορφές, κυρίως βασίλισσες της Μακεδονίας και της Αιγύπτου. Συνήθως λέγοντας Βασίλισσα Κλεοπάτρα αναφερόμαστε στην Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, που συνδέθηκε με τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.
Η Κλεοπάτρα η Ζ αν και δε φημιζόταν για την ομορφιά της είχε το χάρισμα να διεγείρει τις αισθήσεις των ανδρών. Ο Πλούταρχος περιγράφει τη βασίλισσα της Αιγύπτου: «Η ομορφιά της δεν ήταν ασύγκριτη με άλλες, ούτε θα καθήλωνε όποιον την κοίταζε, αλλά η παρουσία της ήταν ακαταμάχητη. Η γοητεία, ο χαρισματικός της λόγος ήταν μαγευτικός. Ο ήχος της φωνής της ήταν απολαυστικός»….
Οι ερωτικοί δεσμοί της με δύο Ρωμαίους αυτοκράτορες, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, είχαν σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτή, η βασίλισσα, είναι και η αιτία της διατήρησης του ονόματος στο πέρασμα των χριστιανικών αιώνων, Βέβαια η εκκλησία ό,τι δεν μπορούσε να εξουδετερώσει φρόντιζε να το εκχριστιανίζει. Ετσι το όνομα Κλεοπάτρα γιορτάζει δύο φορές, την 1η Σεπτέμβρη και στις 18 Οκτώβρη.
Το όνομα Κλεοπάτρα (κλέος + -πάτρα < πατηρ = αυτή που κατάγεται από ένδοξο πατέρα) στο πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα που έχω επεξεργαστεί έχει 61 εμφανίσεις, ποσοστό 0,11%. Κάπως πιο συχνό το όνομα στο νομό Μαγνησίας.
(Φωτογραφία εξωφύλλου: Η Κλεοπάτρα, επονομαζόμενη και «Βασίλισσα των Βασιλέων», από τον Frederick Arthur Bridgman – 1896)