Περισότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους σε πολλές πόλεις των Ηνωμενων Πολιτειών για μια ιστορική διαδήλωση κατά των πυροβόλων όπλων μετά το μακελειό σε Λύκειο της Φλόριντα που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε αυθόρμητα, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά των όπλων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Εσείς οι βουλευτές, εκπροσωπήστε τον λαό ή φύγετε!», είπε η 17χρονη μαθήτρια Κάμερον Κάσκι, επιζήσασα του μακελειού, απευθυνομενη στην ανθρωποθάλασσα των 800.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, στις λεωφόρους ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο, σύμφωνα με τους οργανωτές που επικαλείται το NBC.
Στη Νέα Υόρκη, 175.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Και περισσότερες από 800 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και στον κόσμο, παντού με ώθηση από τους νέους.
«Ποτέ ξανά!» ήταν το σύνθημα που ένωσε αυτούς τους ενήλικους και τους εφήβους, αγανακτισμένους από την επανάληψη των μακελειών με πυροβόλα όπλα στα σχολεία.
Κραύγασαν την αγανάκτησή τους, που τροφοδοτείται από την αδράνεια των νομοθετών και των δημόσιων εξουσιών, απρόθυμων να αναλάβουν δράση εναντίον της Εθνής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA), του ισχυρού λόμπι των όπλων.
Η NRA στο στόχαστρο
«Ας βάλουμε πρώτες τις ΗΠΑ, όχι την NRA», δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας μαθητής που έχει γίνει ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος, και κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί στις κάλπες.
«Αυτά τα παιδιά έχουν δίκιο. Λένε ουσιαστικά πως η NRA πληρώνει αυτούς τους Ρεπουμπλικανούς», το κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ελέγχει σήμερα το Κογκρέσο, καταγγέλλει ο Τζεφ Τέρτσιν, ένας 68χρονος συνταξιούχος που έφθασε στην Ουάσινγκτον από τη Νέα Υόρκη για να διαδηλώσει.
Η εθνική αυτή κινητοποίηση, που ονομάσθηκε «March for Our Lives» (Πορεία για τις ζωές μας) είναι μια αντίδραση στο μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου σε Λύκειο της Φλόριντα. Ο Νίκολας Κρουζ, 19 ετών, σκότωσε 17 ανθρώπους αδειάζοντας το ημιαυτόματο τουφέκι του, ένα AR-15, πάνω σε μαθητές και ενηλίκους του Λυκείου Marjory Stoneman Douglas στην πόλη Πάρκλαντ, βόρεια του Μαϊάμι, από το οποίο είχε αποβληθεί για «λόγους πειθαρχίας».
Αποκρυσταλλώνοντας τα συναισθήματα, η εγγονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηλικίας μόλις 9 ετών, απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση, προκαλώντας τον θαυμασμό των διαδηλωτών.
Εμπνεόμενη από την περίφημη ομιλία του παππού της, η Γιολάντα Ρενέ Κινγκ είπε στη συγκέντρωση: «Έχω ένα όνειρο όπου δεν πάει άλλο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όπλα σ’ αυτόν τον κόσμο».
Στη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Σικάγο, το Ντάλας, το Χιούστον, το Νάσβιλ, το Σιάτλ ή το Λος Άντζελες, αλλά και στο Λονδίνο, το Μόντρεαλ, την Οτάβα ή το Εδιμβούργο, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που βγήκαν στους δρόμους.
Η δυνατότητα να κατέχει κανείς πυροβόλο όπλο θεωρείται από εκατομμύρια Αμερικανούς συνταγματικό δικαίωμα εξίσου θεμελιώδες με την ελευθερία της έκφρασης.
Ωστόσο αυτή τη φορά το μακελειό, που διαπράχθηκε στην πόλη του Πάρκλαντ από έναν διαταραγμένο ψυχολογικά πρώην μαθητή, ένωσε τους μαθητές, που αυτοχαρακτηρίζονται «επιζήσαντες»: εδω και εβδομάδες είναι πανταχού παρόντες στα μέσα ενημέρωσης.
Σε μια άλλη δυνατή στιγμή στην Ουάσινγκτον, η Έμα Γκονζάλες, μια μαθήτρια που ξέφυγε από τις σφαίρες στο Πάρκλαντ και πρωτοστατεί σ’ αυτό το κίνημα κατά των όπλων, απέτισε συγκινητικό φόρο τιμής στους νεκρούς συμμαθητές της.
Με δάκρυα η μαθήτρια τήρησε στη συνέχεια σιγή τεσσεράμισι λεπτών πάνω στο βήμα, στη διάρκεια των οποίων μερικοί από το πλήθος φώναζαν «Είμαστε μαζί σου Έμα».
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα. Οι νέοι των ΗΠΑ έχουν περάσει τη μαθητική ζωή τους κάτω από διαρκή απειλή και γίνεται λόγος για τη «γενιά Κολουμπάιν», από το όνομα του σχολείου του Κολοράντο όπου το 1999 δύο μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή. Και οι νέοι αυτοι βλέπουν τους βουλευτές τους να κωφεύουν ή πρόσφατα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει να οπλοφορούν οι δάσκαλοί τους.
«Είμαστε αυτοί που φοβούνται να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο επειδή δεν ξέρουμε αν θα είμαστε οι επόμενοι», υπενθύμισε η 17χρονη Λόρεν Τίλεϊ που έφθασε από την Καλιφόρνια ειδικά για να διαδηλώσει.
Στη γιγάντια συγκέντρωση στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ένα δάσος από πλακάτ είχε μηνύματα όπως: «Διδάσκω με βιβλία, όχι με όπλα» ή «Το δικαίωμά σας να έχετε όπλο δεν υπερισχύει του δικού μου δικαιώματος να μείνω ζωντανός».
Το κίνημα υποστηρίζεται από πολλές προσωπικότητες. Η Αριάντα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάντσον, η Ντέμι Λοβάτο και η Μάιλι Σάιρους ανέβηκαν επίσης στη σκηνή που είχε κατασκευαστεί στην Κονστιτούσιον Άβενιου της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσα στους άλλους σταρ που υποστηρίζουν τους μαθητές του Πάρκλαντ περιλαμβάνονται ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ή η Όπρα Γουίνφρεϊ.
Όμως η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο των ΗΠΑ δεν δείχνουν καμιά διάθεση να κάνουν κάποια κίνηση στο ζήτημα των όπλων.
«Το 2020 θα ψηφίσουμε», προειδοποίησε η μαθήτρια Λόρεν Τίλεϊ. «Η γενιά μας θέλει αλλαγή».
https://atexnos.com/ηπα-μάθε-δάσκαλε-να-σκοτώνεις/