— Ξέρω πόσο βεβαρυμένο είναι το πρόγραμμά σας, γιατί εσείς βρίσκεστε πίσω από τους υποψηφίους σας πάντα, το έχω παρατηρήσει.
— Ετσι κι αλλιώς δύο μέρες μείνανε.
— Θέλω να σας ρωτήσω όμως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το ΚΚΕ είναι μία πολιτική μάχη; Δεν πιστεύετε εσείς σε αυτό το «ανεξάρτητο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
— Δεν είναι μόνο για το ΚΚΕ, για όλο τον ελληνικό λαό είναι πολιτική μάχη, και πιστεύω και για τα άλλα πολιτικά κόμματα. Και δεν το λέω μόνο από την άποψη ότι η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι, οι Περιφέρειες διαχειρίζονται ζητήματα, υλοποιούν πλευρές της κεντρικής εξουσίας, της κεντρικής πολιτικής, χρηματοδοτούνται – όσο χρηματοδοτούνται – γι’ αυτό και άρα οπωσδήποτε παίζουν πολιτικό ρόλο και υλοποιούν τέτοιες πολιτικές, αλλά και αν δούμε τι λένε τα άλλα κόμματα. Ο κ. πρωθυπουργός, μάλιστα, πρόσφατα είπε ότι είναι μέγιστη πολιτική σύγκρουση η πολιτική διαπάλη που γίνεται και είναι πολιτική μάχη, και γι’ αυτό ζητά να ψηφιστούν οι υποψήφιοι της ΝΔ. Αντίστοιχα λένε και τα άλλα κόμματα.
— Στις Περιφέρειες, λέει, και μόνο στους μεγάλους δήμους.
— Ναι, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουμε. Και κυρίως εκεί κρίνεται το παιχνίδι, στις Περιφέρειες είναι σημαντική μάχη αυτή. Εκεί φαίνεται και η δύναμη των κομμάτων και των εκπροσώπων των κομμάτων ή των αυτοδιοικητικών στελεχών, εκεί φαίνονται όλα. Και βεβαίως και στους μεγάλους δήμους. Αυτά καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό, για το τι θα γίνει, για να βγάλεις συμπεράσματα.
–Για σας στο ΚΚΕ, πού είναι ο πήχης των εκλογών αυτών;
— Πολύ ψηλά.
— Οταν λέτε πολύ ψηλά, δηλαδή; Εννοείτε επανεκλογή των δημάρχων σας της προηγούμενης φοράς;
— Θεωρούμε καταρχάς ότι πρέπει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών να πάμε πολύ ψηλά, να κάνουμε την έκπληξη, όπως λέμε. Και η έκπληξη θα είναι να βγουν πάρα πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι και, γιατί όχι, να περάσουμε και στον δεύτερο γύρο. Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό, αν το επιλέξει ο ελληνικός λαός, και τον καλούμε να το κάνει. Και, βεβαίως, σε μια σειρά δήμους. Ξέρετε ότι αυτήν τη στιγμή ο δήμαρχος που στήριξε το ΚΚΕ είναι στην Πάτρα.
— Ναι, βεβαίως, ο κ. Πελετίδης.
— Εμείς θεωρούμε ότι σε δεκάδες δήμους αυτήν τη φορά υπάρχει η δυνατότητα ο ελληνικός λαός, οι πολίτες να ψηφίσουν εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατί είναι οι μόνοι πραγματικά αγωνιστές που θα σταθούν στο πλευρό του. Γιατί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, περιφερειακός σύμβουλος σημαίνει αγωνιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού, και όχι χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
— Μια και μου είπατε για τον δεύτερο γύρο, θα κάνετε συμμαχίες στον δεύτερο γύρο και με ποιους; Διότι θέλω να καταλάβω αν για εσάς είναι το ίδιο ένας υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ, την κυβέρνηση, ή ένας υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.
— Η ταύτιση στα βασικά ζητήματα, των άλλων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των βασικών αστικών πολιτικών κομμάτων, είναι πολύ μεγαλύτερη στους δήμους και τις Περιφέρειες απ’ ό,τι αν θέλετε είναι μέσα στη Βουλή. Οταν βλέπουμε δηλαδή την προηγούμενη τετραετία το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει το 70% των νομοσχεδίων ή αντίστοιχα το 50% και πλέον των νομοσχεδίων να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον χώρο των δήμων και των Περιφερειών. Και δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη γι’ αυτό. Αν δει κανείς ότι σε πάρα πολλά ψηφοδέλτια αλληλοϋποστηρίζονται, δηλαδή υποστηρίζει έναν νεοδημοκράτη δήμαρχο η ΝΔ, ή περιφερειάρχη, μαζί σε πολλές περιπτώσεις είναι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι τοπικοί και οι πανελλαδικοί. Αρα λοιπόν αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά.
— Ναι, αλλά ξέρετε, σε όλες τις Περιφέρειες τα «φαβορί» είναι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι να κερδίσουν και οι μόνοι που τους απειλούν φαίνεται να είναι οι «αντάρτες» που προέρχονται από τη ΝΔ. Πώς το εξηγείτε αυτό; Δηλαδή, μήπως τελικά η κυβέρνηση, παρά τις όποιες αδυναμίες της, εξακολουθεί να είναι η βασική πολιτική επιλογή;
— Τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν θα περίμενε κανείς να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Βεβαίως έχουν μεσολαβήσει πράγματα, ο κόσμος έχει ζήσει εφιάλτη και με τις πυρκαγιές και με τις πλημμύρες. Υπάρχουν ευθύνες, έχουν περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια με ταχύτατους ρυθμούς από την κυβέρνηση. Υπάρχει αγανάκτηση. Εμείς λέμε ότι αυτό που μπορεί να δει σαν εναλλακτική λύση ο ελληνικός λαός σήμερα είναι μόνο η ψήφος, η ισχυροποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είναι το ψηφοδέλτιο που έχει το γαρύφαλλο, γράφει «Λαϊκή Συσπείρωση» και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Αυτό να ρίξει στην κάλπη, γιατί είναι η μόνη εναλλακτική, η μόνη δυνατότητα για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει, να έχει κατακτήσεις και να ανοίξει έναν καλύτερο δρόμο. Το πρώτο μικρό βηματάκι που έγινε στις βουλευτικές εκλογές, με τη στήριξη στο ΚΚΕ, πρέπει να συνεχιστεί και να γενικευτεί σε αυτές τις εκλογές. Να έχουμε δημάρχους, δεκάδες ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δεύτερο γύρο και βεβαίως να έχουμε την έκπληξη με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Περιφέρειες.
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
— Ναι αλλά γύρω γύρω, στο πολιτικό σκηνικό, η κατάσταση αλλάζει λίγο, δηλαδή έχουμε τώρα νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασσελάκη, και καταρχάς θέλω να μου πείτε εάν η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ θα παραμείνει ίδια και με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς τον βλέπετε αυτόν τον νέο πρόεδρο. Είναι ένας νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό.
— Κοιτάξτε να δείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται προς το χειρότερο. Εμείς είχαμε μία αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα πριν, την ξέρετε. Επιβεβαιωθήκαμε σε πάρα πολλά πράγματα, και σε προβλέψεις και σε κριτική που είχαμε ασκήσει. Και όλα αυτά τα χρόνια αυτό το κόμμα μεταλλάσσεται επί το αντιδραστικότερο, έχει γίνει πλέον ένα κλασικό αστικό κόμμα, δεν το ξεχωρίζεις από τη ΝΔ στα βασικά ζητήματα. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «πρέπει να μοιάσουμε περισσότερο με τη ΝΔ για να κερδίσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που επιδιώκει στις επόμενες εκλογές.
— Οχι, λέει ότι δίνει μάχη κατά της δεξιάς.
— Ναι, στα λόγια όλοι μιλάνε για «μάχη κατά της δεξιάς», αλλά όταν εσύ μετακινείσαι όλο και πιο δεξιά με τις προτάσεις και τις θέσεις σου, αυτό συμβαίνει. Βεβαίως, για εμάς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κάποιοι φαίνονται έκπληκτοι, παρουσιάζονται σαν να μην το περιμένανε αυτό το πράγμα. Είναι μία φυσιολογική πορεία.
— Τι εννοείτε; Περιμένατε τον κ. Κασσελάκη; Τον ξέρατε;
— Καλά, όχι, δεν λέω για τον ίδιο τον Κασσελάκη σαν πρόσωπο. Εγώ λέω για τις θέσεις.
Κοιτάξτε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ ποιος θα είναι ο αρχηγός κάποιου κόμματος, εφόσον τα μέλη του με αυτόν τρόπο – και τα μη μέλη τέλος πάντων, όπως έγινε η διαδικασία αυτή – εξέλεξαν έναν αρχηγό, αυτός είναι ο αρχηγός τους. Αυτός τους αξίζει. Να τον χαίρονται, να τον τιμούνε, να τον κάνουν ό,τι θέλουν.
Εμείς κρίνουμε τις προτάσεις, και βεβαίως οι προτάσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής, απ’ τις λίγες τοποθετήσεις που έχει κάνει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μας δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άλλαξε ρότα επί το καλύτερον, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μιλάμε δηλαδή για ένα κόμμα το οποίο έχει ταυτιστεί πλήρως με αντιλαϊκές πολιτικές, με συντηρητικές λογικές και βεβαίως, εντάξει να πούμε και αυτό, είναι και το ποιόν του ανθρώπου. Αμερικανοθρεμμένος, στο επιτελείο του Μπάιντεν δούλεψε εθελοντικά. Ξέρουμε τι εστί Μπάιντεν και ποια είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, όπως και η προηγούμενη. Ξέρουμε ότι ήταν στην Goldman Sachs, ξέρουμε μια σειρά τέτοια ζητήματα. Ολα αυτά δεν αποτελούν και πολύ καλό οιωνό γι’ αυτό το κόμμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ηγεσία αυτού του κόμματος, κυρίως μας ενδιαφέρει ο απλός κόσμος.
Οι πόρτες του ΚΚΕ είναι ανοιχτές για τον απλό κόσμο
— Μου λέτε, σας ενδιαφέρει ο απλός κόσμος, το ακούω αυτό, αλλά μπορεί να δούμε το ΚΚΕ να ανοίγει τις πύλες του και σε δυσαρεστημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μιλάω για τον κόσμο, προφανώς δεν θα πείτε όχι στους ψηφοφόρους αν έρθουν. Αναρωτιέμαι αν θέλετε να πάρετε δυσαρεστημένους ακόμα και βουλευτές ενδεχομένως του ΣΥΡΙΖΑ, ή απλώς στελέχη, ανθρώπους που δεν εξελέγησαν και είναι απέναντι στον Κασσελάκη.
— Οι πόρτες του ΚΚΕ, η αγκαλιά του ΚΚΕ, το χέρι που δίνουμε απευθύνεται σε όλο αυτόν τον εργατόκοσμο, τον λαϊκό κόσμο, σε συνδικαλιστές σε σωματεία που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, σε επιστήμονες, σε άλλους ανθρώπους, σε νέους ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν και ακόμα είχαν την αυταπάτη μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν μία τελευταία ευκαιρία εκεί, όμως διαψεύστηκαν, απογοητεύτηκαν, βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε.
— Οχι στα στελέχη;
— Μα τα υπόλοιπα στελέχη δεν έχουν κάποια αλλαγή ρότας. Η πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, για να πάρουμε την τελευταία δεκαετία, είτε ως κυβέρνηση πριν του ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια που τα ψήφισαν είτε σε συνέχεια ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, είχαν μία πολιτική που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές και συνολικότερα, άσχετα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τι κάνει στο κίνημα, πώς παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τι θέσεις έχει και τι νομοσχέδια ψήφισε μέσα στη Βουλή ή τι στάση κράτησαν οι αυτοδιοικητικοί του – για να το πω έτσι, μιας και έχουμε δημοτικές εκλογές – στις Περιφέρειες και τους δήμους. Στα βασικά ζητήματα ταυτίστηκαν με την κεντρική εξουσία, με την πολιτική της ΝΔ και ό,τι αυτή έφερε.
— Αρα είναι κλειστές οι πόρτες για τα στελέχη, καταλαβαίνω, ή όχι;
— Είπα πού είμαστε ανοιχτοί, καταλάβατε.
— Μάλιστα, ανοιχτοί μόνο στους ψηφοφόρους. Κύριε Κουτσούμπα, σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε, καλή επιτυχία εύχομαι στις εκλογές.