Ένα ακόμη βήμα στο σπουδαίο έργο ανάδειξης του νοσοκομείου του ΔΣΕ στη Σκάλα στον Γράμμο πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ εφοδιασμένοι με ενθουσιασμό, υπομονή και μεράκι εργάστηκαν ακούραστα για τον καθαρισμό και την διάνοιξη μονοπατιών ανάμεσα στα οποία και αυτό που οδηγεί στο χώρο που βρίσκονταν η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ.
ΓΡΑΜΜΟΣ: Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης της νοσοκομειούπολης του ΔΣΕ
Παράλληλα ξεκίνησαν 2 ακόμη σκάμματα για την αποκάλυψη θαλάμων στο νότιο τομέα. Την ομάδα των πρωτοπόρων εθελοντών στελέχωσαν μέλη από τις Οργανώσεις Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα μέλη της ΚΝΕ και του κόμματος, είχαν την δυνατότητα – πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά μέσα από την παρουσία τους στο χώρο – να γνωρίσουν καλύτερα το τιτάνιο και βαθιά ανθρωπιστικό έργο του υγειονομικού του ΔΣΕ που μέσα στις αντίξοες συνθήκες του πολέμου με τον ιμπεριαλισμό πέτυχαν να προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες στους αντάρτες του ΔΣΕ που θα ζήλευαν και σήμερα τα υγειονομικά συστήματα του καπιταλισμού και στη χώρα μας.
Μέσα από τις αφηγήσεις του Δημήτρη Γόντικα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και του Θεοδόση Κωνσταντινίδη, στελέχους του ΚΚΕ, αναδείχτηκαν ανάμεσα στα άλλα τα σύγχρονα συμπεράσματα της εποποιΐας του ΔΣΕ και της ανάγκης ιδιαίτερα η νέα γενιά να διδαχτεί και να βαδίσει στα βήματα των αλύγιστων της ταξικής πάλης που μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό πάλεψαν παλικαρίσια και κλόνισαν τον ιμπεριαλισμό.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο μουσείο στο Νεστόριο όπου έγινε ξενάγηση από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σε όλη την διάρκεια του διημέρου σημαντική ήταν η επισκεψιμότητα του χώρου από δεκάδες περιηγητές που ξεναγήθηκαν στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με αλλεπάλληλες εξορμήσεις δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με εθελοντική εργασία αποκάλυψαν και ανέδειξαν τους βασικούς θαλάμους της νοσοκομειούπολης του Γράμμου, χαράχτηκαν τα βασικά μονοπάτια σύνδεσης των εγκαταστάσεων, συγκεντρώθηκαν υλικά που μαρτυρούν τη δράση του υγειονομικού του ΔΣΕ στην περιοχή. Οι εργασίες αυτές έχουν καταστήσει την περιοχή ως ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια μουσεία στη χώρα με το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν την συγκλονιστική εποποιία του ΔΣΕ να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Το νοσοκομείο άρχισε να στήνεται την άνοιξη του 1948 για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μεγάλων μαχών που αναμένονταν. Στη κορύφωση της λειτουργίας του έφτασε να περιθάλπει 1.200 τραυματίες, ενώ οι εγκαταστάσεις του κάλυπταν επίσης τις ανάγκες περίπου 300 μαχητών και νοσηλευτών που αποτελούσαν τη δύναμη υποστήριξης και ενδιαίτησης.
Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο: Μια ολόκληρη πολιτεία κρυμμένη στο δάσος