Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη /
Φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
Σημαντικός σταθμός στην ιστορική διαδρομή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου καθώς αποτελεί προϊόν της συνέργειας του με το Φεστιβάλ Επιδαύρου και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις ξεκίνησε το ταξίδι του από την Επίδαυρο στις 7-8 Ιούλη και συνεχίζει με φιλόδοξες προοπτικές με σταθμούς πολλές περιοχές της χώρας μας προσδοκώντας να προσφέρει θέαμα υψηλών αξιώσεων. Η παράσταση αποτελεί προϊόν της συνέργιας του Φεστιβάλ Επιδαύρου με τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης και από τα πρώτα της βήματα δείχνει πως θα βάλει τη σφραγίδα της φετινή καλοκαιρινή θεατρική σεζόν.
Το λιτό – αφαιρετικό σκηνικό μετακύλησε το βάρος και το ενδιαφέρον στο λόγο και στην ερμηνεία που αποτέλεσαν και τη δυναμική της παράστασης.
Η σκηνοθετική οπτική του Γκραουζίνις ενδιαφέρουσα, ανέδειξε τις επιλογές που, την προσέγγιση τους χωρίς να προδώσει το πνεύμα του αρχαίου κειμένου του Αισχύλου. Αξιοποιώντας τον φωτισμό, κάποιους συμβατικούς κανόνες του αρχαίου δράματος αλλά και κανόνες της κινηματογραφικής αφήγησης, δημιούργησε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που συγκινεί και διαπερνά στο κοινό τα πολλαπλά μηνύματα και προβληματισμούς του τραγικού ποιητή: Τη φρίκη του πολέμου, τον κύκλο του αίματος, την προδοσία, την κυριαρχία του Θείου πάνω στα ανθρώπινα, τη θέση της γυναίκας, τη σχετικότητα της έννοιας του δικαίου, τον αυταρχισμό της εξουσίας κ.α
Το ισχυρό χαρτί της παράστασης οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών που απέδωσαν τους ρόλους τους με ισορροπημένο τρόπο, πειστικό χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές που έχουμε συναντήσεις σ’ άλλες παραστάσεις αρχαίου δράματος.
Ο Αγαμέμνονας επιβλητικός, αλαζονικός ηγέτης.
Η Κλυταιμνήστρα κυνική και ειρωνική.
Η Κασσάνδρα γήινη οντότητα με παραληρηματικό ξέσπασμα τρέλας.
Ο φύλακας λαϊκός τύπος ανθρώπου με σοφία και σοβαρότητα.
Ο χορός άψογα συντονισμένος συνέβαλε στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας και στον φωτισμό των προσωπικοτήτων των ηρών.
Τέλος δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τα ενδιαφέροντα σημειολογικά χαρακτηριστικά της παράστασης με την ενίσχυση του ρόλου της Κλυταιμνήστρας έναντι του Αγαμέμνονα, την αξιοποίηση του Στάνκογλου στους ρόλους του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου, τις ενδυματολογικές επιλογές, στοιχεία που ενεργοποιούν τη σκέψη του θεατή και τον οδηγούν σ’ ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης.
Ο ποιητικός λόγος του Γιώργου Μπλάνα, ευθύς και προσαρμοσμένος στις υφολογικές ανάγκες του νεοελληνικού λόγου, η μουσική του Χάρη Πεγιάζη που αναδεικνύει τν κάθε σκηνή και η κίνηση του Εντι Λάμε εξισορροπούν τη λιτότητα που κυριαρχεί και ενδυναμώνουν τις καλλιτεχνικές αρετές της παράστασης
Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης
Κίνηση: Έντι Λάμε
Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη
Έπαιξαν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου
Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου – Ανζελίκα Καψαμπέλη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλίκη Δανέζη Knutsen