Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, για ένα Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με κλειστά Πανεπιστήμια, για να μη γίνει ουσιαστική πραγματική συζήτηση, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στις αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και των φοιτητών. Κατήγγειλε πως η κυβέρνηση, με ψέματα περί αναβάθμισης, δίνει τη χαριστική βολή στα πτυχία των Πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενό τους και δημιουργώντας πτυχία πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται τα δίδακτρα, μπαίνουν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων μάνατζερ που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση.
«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είστε στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι η επέκταση των διδάκτρων σήμερα έρχεται μετά τη γενίκευσή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Σημείωσε πως με το άρθρο 285 μπαίνουν κριτήρια για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ουσιαστικά ανοίγει δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένο αριθμό φοιτητών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.
Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει ότι οι φοιτητές των καθηγητικών σπουδών δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, παρά μόνο εάν πληρώσουν, μία ρύθμιση που επιχείρησε να φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά κάτω από την πίεση των φοιτητών την πήρε πίσω. Κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά οι επιχειρηματίες στα Πανεπιστήμια, ενώ θα πληρώνονται αδρά τα γκόλντεν μπόις για να διοικούν τα Πανεπιστήμια σαν επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, αίθουσες, εστίες, συγγράμματα κ.ά., από τις οποίες στενάζουν χιλιάδες φοιτητές, η κυβέρνηση μπουκώνει με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο δίνοντας 15 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις για καινοτομίες, 20 εκατομμύρια για ξενόγλωσσα τμήματα, 35 εκατομμύρια για τα βιομηχανικά διδακτορικά.
Όσον αφορά την εσωτερική μετακίνηση με το πρόγραμμα «Erasmus», που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε πώς θα ισχύσει, όταν σήμερα οι φοιτητές 94 Τμημάτων δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, ενώ είναι ένα μεγάλο ερώτημα ποιος θα πληρώνει για τη φοίτηση ενός φοιτητή για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη και σχολή που προβλέπει ο νόμος. Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά σε κατακερματισμό των σπουδών, αποδυναμώνει τα πτυχία, αφήνει στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων με την εξίσωση της 4ούς με την 3ετή φοίτηση.
Χαρακτήρισε αντιδημοκρατικούς τους όρους διοίκησης που επιβάλλει στα όργανα των Πανεπιστημίων, όπου θα διορίζονται πρυτάνεις και μάνατζερ, ενώ επιχειρεί να καταστήσει θεατές τους φοιτητές. Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, η πολιτική σας δεν θα περάσει, έχει γνωρίσει πολλές ήττες και θα γνωρίσει κι άλλες, σημείωσε χαρακτηριστικά. Το δίκαιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκουν το δρόμο τους και αυτό φάνηκε στην ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια που αποτέλεσε ένα χαστούκι στην κυβέρνηση και απέδειξε πως οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους, σημείωσε. Εσείς είστε με την απόγνωση, εμείς με τη γνώση, με το Πανεπιστήμιο της κοινωνικής προόδου που απευθύνεται σε όλους και όλες, που διαχέει την επιστημονική γνώση και έρευνα σε όλους, που είναι πραγματικά ελεύθερο από τις δεσμεύσεις των εκμεταλλευτών.
Ο Δ. Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του, εξέφρασε την καταδίκη του ΚΚΕ στην επίθεση στα γραφεία της «Real News» καθώς και στα «παιχνιδάκια» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ερωταπαντήσεις μεταξύ τους για θέματα που έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα.
Ολόκληρη η ομιλία
«Γνωστά τα παιχνιδάκια αυτά, μη συνεχίζουμε έτσι. Κάτι θέλω να πω, τελειώνει την ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος μέσα εδώ σ’ αυτή την αίθουσα και του κάνετε ερωτήματα, για να απαντήσει ξανά σ’ αυτά που είπε περιληπτικά στην ομιλία του για μισή ώρα και θέλετε ξανά να απαντήσετε. Έχετε τον λόγο μετά.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη σημερινή επίθεση στα γραφεία του “Real Fm” και της εφημερίδας “Real News”. Είναι απολύτως καταδικαστέα και αποτρόπαιη αυτή η πράξη και στρέφεται κυρίως ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γι’ αυτό έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας.
Ξεκινώντας την παρέμβασή μου στη σημερινή συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο, θέλω κατ’ αρχάς να καταγγείλω το γεγονός ότι με το άρθρο 296 και εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο πιάτο επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία, εδώ και χρόνια, “τρέχουν τα σάλια” των επενδυτών, που τα βλέπουν ως “φιλέτα”.
Σταματήστε το έγκλημα εδώ και τώρα! Αποσύρετε το κατάπτυστο άρθρο, μαζί με άλλα βεβαίως που θα πω παρακάτω.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήταν πραγματική έκπληξη, εάν φέρνατε τον νόμο προς συζήτηση με ανοιχτά Πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι να συζητήσουν ουσιαστικά, ελεύθερα, μαζικά, πάνω στις προβλέψεις του νόμου.
Πήρατε κι εσείς μαθήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός έφερνε νόμους για την Παιδεία, ή κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα ή στις 2 Αυγούστου.
Εσείς που κόπτεστε τόσο πολύ για την αριστεία, αποκλείσατε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων -ανάμεσα σε άλλους Συλλόγους- τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Ιατρικής που πρότεινε το ΚΚΕ. Δηλαδή τους νέους που αύριο θα κληθούν να στηρίξουν την υγεία του λαού μας. Τους νέους που, όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι “οι πρώτοι των πρώτων”, αφού γράφουν άριστα, για 18,19,20 στις πανελλήνιες!
Δεν θέλετε να ακούσετε από αυτά τα άριστα παιδιά την άποψή τους για το νομοσχέδιό σας. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλετε. Όπως δεν θέλετε και τη γνώμη των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, που δημόσια σας έχουν καλέσει να αποσύρετε το σχέδιο νόμου και κάνετε τους κουφούς.
Τι θέλετε; Μήπως τους περίφημους “επιχειρηματικούς αγγέλους”, τους “business angels”, όπως τους αποκαλείτε, στο άρθρο 222;
Μήπως μπερδευτήκατε λιγάκι από άλλο κεφάλαιο του νόμου που αφορά την εκκλησία και μιλάτε για αγγέλους; Ή μήπως έχετε τόσο απογειώσει την “επιχειρηματικότητα” ώστε να την θεοποιείτε κιόλας; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Βέβαια, θα ήταν όντως έκπληξη αν δεν ντύνατε με ψέματα την προσπάθειά σας να δώσετε τη χαριστική βολή στα πτυχία των Πανεπιστημίων! Γιατί αυτό κάνετε και θα σας το αποδείξουμε.
Δεν ντρέπεστε να φτάνετε στο σημείο να παρουσιάζετε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο ωσάν να είναι κάποια λαϊκή απαίτηση. Στηρίζεστε σε κάτι δημοσκοπήσεις που πιο πολύ μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών της κακιάς συμφοράς που θα έπαιρναν κάτω από τη βάση ή, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζουν με εκείνες τις γελοίες ερωτήσεις που κάνουν σε καλλιστεία κυρίως στην Αμερική με την SOS και “ασφαλή” απάντηση να είναι η “παγκόσμια ειρήνη”, την οποία ποθούν όλες οι διαγωνιζόμενες, ακόμα κι όταν έχουν σπόνσορες εμπόρους πολεμικών όπλων.
1.300 νοικοκυριά -λέτε- απάντησαν στο αν θέλουν να υπάρχουν κέντρα ψυχολογικής στήριξης για φοιτητές και πανεπιστημιακούς!
Αλήθεια; Αυτή είναι η ουσία του νόμου; Τον φέρατε για να φτιάξετε κάποια κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης στα Πανεπιστήμια; Σε λίγο θα φτάσετε να ρωτάτε αν συμφωνεί ο λαός μας οι αόμματοι να βρούνε το φως τους. Είναι δυνατόν; Μα αυτά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αυτονόητα πράγματα.
Γιατί δεν κάνετε μια δημοσκόπηση για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τα Πανεπιστήμια;
Γιατί δεν ρωτάτε, για παράδειγμα, τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους μέσα στα Πανεπιστήμια, τον λαό μας, που κάνει θυσίες για να σπουδάσει τα παιδιά του, τα εξής απλά πάνω – κάτω:
“Θέλετε το παιδί σας να πάρει ένα πτυχίο-«σούπα», χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;”.
“Θέλετε να απελευθερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να πληρώσετε έναν σκασμό λεφτά;”.
“Θέλετε το κράτος να συνεχίζει να μειώνει τη χρηματοδότηση για τις φοιτητικές ανάγκες για να επιδοτεί αβέρτα εφοπλιστές ή να ξοδεύει 4 δισ. στο ΝΑΤΟ;”.
“Θέλετε να πληρώνετε νοίκια στις εστίες;”.
“Θέλετε να διοικείται το Πανεπιστήμιο από managers που θα κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη;”.
“Μήπως θεωρείτε περισσότερο ότι σας κοροϊδεύουν για τα κέντρα ψυχολογικής στήριξης που εξαγγέλλονται, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει μόλις 1 ψυχολόγος για 10.000 φοιτητές;”.
“Θέλετε οι φοιτητές να μην έχουν κανένα δικαίωμα στη διεκδίκηση και να ενισχυθούν οι πελατειακές σχέσεις στην εκλογή των εκπροσώπων τους;”.
Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια, τις μεγάλες κουβέντες, τα ψέματα. Αυτά και άλλα σχετικά φέρνει το νομοσχέδιό σας, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Σε ένα Πανεπιστήμιο που όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται.
Και σε αυτό πάλι, παίρνετε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δεν φέρατε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά; Εσείς δεν φέρατε ρύθμιση για αναγνώριση πτυχίων κολεγίων; Εσείς δεν ιδρύσατε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα; Εσείς, μόλις πρόσφατα, διά στόματος κ. Τσίπρα, δεν είπατε ότι δεν έχει σημασία αν το πτυχίο έχει αντίκρισμα στην εργασία;
Μιλάτε σοβαρά; Αν δεν είναι αυτό βούτυρο στο ψωμί της εργασιακής ζούγκλας, των μεγάλων επιχειρηματιών, τότε τι είναι;
Είστε και οι δυο, κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε να βρείτε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα.
Έφτασε ο πρωθυπουργός να θέσει το ερώτημα “με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη”; Και το είπε αυτό την ίδια στιγμή που η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ είχε πλημμυρίσει! Έχετε τέτοια αγάπη και ενδιαφέρον για τη βιβλιοθήκη και τα βιβλία, που στο άρθρο 285 βάζετε και …κριτήρια για τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων! Δηλαδή, για να έχουμε το καλό ερώτημα, τι κριτήρια ακριβώς;
Μήπως είναι κι εδώ “οικονομικά κριτήρια”, αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν για τη συμμετοχή των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες;
Μήπως ανοίγει ο δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών;
Τελικά, θα βάλετε και εδώ εισοδηματικά κριτήρια… Μετά το power pass και το fuel pass, θα έχουμε και τα book pass;
Δεν καταλάβατε, καλά κύριοι της κυβέρνησης! Ο λαός μας τα έχει πληρώσει ήδη ακριβά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα! Πάρτε το πίσω τώρα αυτό το κατάπτυστο άρθρο.
Αλλά τι λέω; Αφού, αυτοί είστε!
Και μας μιλάτε μάλιστα για παθογένειες των ελληνικών Πανεπιστημίων! Και δεν μιλάτε πρώτα απ΄ όλα για τις δικές σας παθογένειες. Μήπως, αλήθεια, θέλετε να μιλήσουμε για παθογένειες και για προβλήματα;
Οι λαϊκές οικογένειες, που βάζουν συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους (με τους νόμους που ψηφίσατε, κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για το εξεταστικό), θέλουν τουλάχιστον τα πτυχία που θα πάρουν τα παιδιά τους, να δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την εργασία. Να μην είναι το πτυχίο διαβατήριο για την ανεργία!
Κι αυτό σημαίνει το πτυχίο να παρέχει όλη την επιστημονική γνώση και ειδίκευση που χρειάζεται κάθε νέος και νέα για να εργαστεί στο επάγγελμά του. Να είναι η μόνη προϋπόθεση για να μπορεί να βρει δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα ακόμα προσόν! Σ’ αυτή την αυτονόητη και λογική κοινωνική απαίτηση δίνετε αρνητική απάντηση.
Κάνετε λόγο για τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται από την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, λες και το πτυχίο είναι ένα ακόμα σεμινάριο, μια ακόμα πιστοποίηση! Ούτε λόγος για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος με την απόκτηση του πτυχίου, για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων!
Δεν καταλάβατε καλά, κύριοι της κυβέρνησης κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου! Από πού κι ως πού κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο; Γιατί αυτό φέρνετε με το κατάπτυστο άρθρο 99.
Είστε τελείως απαράδεκτοι. Και σας πληροφορούμε ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Έφαγε τα μούτρα της και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Αλλά μυαλό δεν βάζετε. Κυριολεκτικά, το εννοούμε. Σταματήστε να τρώτε παντεσπάνι σαν άλλες Μαρίες Αντουανέτες -μεταφορικά μιλάμε, μην εξεγείρεστε- με τους διάφορους συνδαιτυμόνες σας. Τους ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων εννοούμε, που θέλετε να τους βάλετε ακόμα πιο βαθιά στα Πανεπιστήμια και μάλιστα τούς προικίζετε και με ένα εκατομμύριο τον χρόνο, τον καθέναν!
Δηλαδή, ο λαός μας θα πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να πληρώνονται τα golden boys για να διοικούν τα Πανεπιστήμια σαν επιχείρηση, να αντιμετωπίζουν και να βλέπουν τις νέες και τους νέους της χώρας μας σαν πελάτες! Έλεος! Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας.
Τα μόνα προβλήματα που εσείς θέλετε να λύσετε, είναι αυτά που αφορούν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν σας ενδιαφέρουν και τόσο τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας και των φοιτητών.
Τη στιγμή που στενάζει η νεολαία μέσα στα Πανεπιστήμια, εσείς μπουκώνετε με ζεστό χρήμα οτιδήποτε έχει σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο. Να πού πήγαν και πάνε τα χρήματα για τα Πανεπιστήμια, από το ΕΣΠΑ, τα τελευταία δυο χρόνια:
15 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις “Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης”!
20 εκατομμύρια ευρώ για ανάπτυξη ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, όταν τα ελληνόφωνα στενάζουν από τις ελλείψεις σε πόρους και υποδομές!
Αλλά προφανώς εσείς από εκεί περιμένετε έσοδα. Όπως οι επιχειρηματίες! Αυτά θα στηρίξετε. Και τα άλλα, ας τα βγάλουν πέρα όπως – όπως.
Θέλετε κι άλλα;
Μόλις 8 εκατομμύρια ευρώ για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, αλλά 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για βιομηχανικά διδακτορικά! Δηλαδή χρήμα, που αντί να πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας που θα καρπωθούν, τα πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης -και ο δικός μας- μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να μεγαλώνει το κρατικό χρέος, για να γεμίζετε τις τσέπες μεγάλων επιχειρήσεων!
Θέλετε να μιλήσουμε λοιπόν κι άλλο για παθογένειες;
Όταν ξυπνάει ένας φοιτητής το πρωί για να πάει στη σχολή του, ανησυχεί αν θα βρει χώρο να καθίσει στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο! Ανησυχεί αν θα γίνουν φέτος τα εργαστήρια ή λόγω έλλειψης προσωπικού θα τα κάνουν πάλι στον πίνακα! Ανησυχεί μήπως βασικά μαθήματα εξαφανιστούν από το πρόγραμμα σπουδών -όπως γίνεται κατά κόρον- λόγω της υποστελέχωσης!
Ανησυχεί αν έφτιαξαν τη θέρμανση από πέρσι τον Δεκέμβρη που χάλασε κι αν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο ή μήπως έχει βγει άγονη η διαδικασία προμήθειας, γιατί η υποψήφια εταιρεία δεν βρήκε συμφέροντες τους όρους!
Ανησυχεί αν θα έχουν καθαριστεί οι τουαλέτες ή μήπως δεν ολοκληρώθηκε πάλι ο διαγωνισμός, λόγω της γνωστής και μη εξαιρετέας μεγάλης γραφειοκρατίας του Δημοσίου!
Κι εκείνο το fast track, τελικά ποιους αφορά;
Ανησυχεί εάν θα είναι ανοιχτό το εστιατόριο για να φάει το μεσημέρι ή μήπως πάλι δεν τα βρήκαν διοίκηση και εταιρεία σίτισης;
Αναρωτιέται αν θα του φθάσουν για το νοίκι ή να βρει κανένα μεροκάματο μπουφετζής ή ντελιβεράς για να τσοντάρει στη βοήθεια που παίρνει από το σπίτι “για να τη βγάλει”. Αν οι δικοί του τα βγάζουν πέρα ή πρέπει -με το που περάσει στη σχολή- να πιάσει δουλειά για να τους βοηθάει (βλέπετε, είναι κι ο μικρός του αδερφός που δίνει φέτος και χρειάζεται φροντιστήριο). Κι ας καθυστερήσει έτσι κι ένα – δυο χρόνια το πτυχίο.
Ο φοιτητής που είναι και εστιακός και ξέρει σαν τα δάχτυλα του χεριού του τους χώρους του Πανεπιστημίου -κατειλημμένους, ελεύθερους και κλειδωμένους- δεν έχει πρόβλημα με τα “στέκια των Φοιτητικών Συλλόγων”.
Έχει πρόβλημα με το internet που δεν δουλεύει και δεν μπορεί να κάνει την εργασία του. Έχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού στο εστιατόριο και με τα λεφτά που δεν του φθάνουν να φάει έξω. Έχει πρόβλημα με τα χωρίς συντήρηση κτίρια που καταρρέουν και τους σοβάδες που κρέμονται πάνω από το κρεβάτι του.
Αν πάλι είναι υποψήφιος διδάκτορας, δεν τον καθηλώνουν ούτε τον εμποδίζουν οι Συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις. Τον καθηλώνει το χαρτζιλίκι της υποτροφίας και ιδρώνει στη σκέψη τού τι θα κάνει μετά. Μέχρι πότε θα μένει με τους δικούς του, 30 χρόνων έφτασε, μήπως να τα παρατήσει και να βρει δουλειά με το βασικό πτυχίο; (Να μην τον λένε και τεμπέλη, όπως οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης, με τα διάφορα “δομημένα βιογραφικά”)!
Δίνει καμιά απάντηση σε αυτά ο νόμος-πλαίσιο; Όχι και πάλι όχι. Πέρα βρέχει για σας.
Οι φοιτητές που βλέπουν προσθαφαιρέσεις μαθημάτων, ανάλογα με την επάρκεια καθηγητών Πανεπιστημίου, ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς, ανάλογα με τις αξιολογήσεις, ανάλογα με το πώς θα στριμωχτούν στην ανελαστική απαίτηση για επιχειρηματικότητα, στο κατά τα άλλα ευέλικτο πρόγραμμα, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να περιμένουν από αυτόν τον νόμο.
Οι φοιτητές που έχουν ανάγκη να στηριχτούν για την επιλογή τους να σπουδάζουν ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, που πρέπει να έχει συγκεκριμένη επαγγελματική αποκατάσταση, μόνο ως ελευθερία επιλογών δεν βλέπουν τα πτυχία τους να εντάσσονται σε μια τριτοβάθμια σούπα, που θα μετράει τα πτυχία με το κιλό …των πιστωτικών μονάδων!
Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τελικά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντί να επιλέγουν αντικείμενο σπουδών και επάγγελμα, θα παίζουν ρωσική ρουλέτα, ελπίζοντας να επιλέξουν τα σωστά μαθήματα που ίσως τους εξασφαλίσουν μία προσωρινή θέση εργασίας, ειδάλλως θα τους χρεώνετε την ανεργία, την ετεροαπασχόληση σαν “ατομική ευθύνη”!
“Έπαιξες και έχασες”, θα του λέτε!
Και μη μας μιλάτε περί “ελευθερίας των φοιτητών να φτιάχνουν το πρόγραμμα σπουδών τους και να αποκτούν ευρύτερη μόρφωση”! Ελευθερία για τις σπουδές είναι όλη η απαραίτητη γνώση να προσφέρεται στα πτυχία!
Αν θέλετε, λοιπόν, να προσφέρετε “επιλογές” στους νέους, ας ξεκινήσετε με τα αναγκαία μαθήματα για να βρουν οι νέοι δουλειά που βγήκαν από το προπτυχιακά προγράμματα. Αυτά τα μαθήματα που επιλέγετε να πουλάτε ακριβά σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή σε σεμινάρια από τα ίδια τα Πανεπιστήμια! Αυτά τα μαθήματα που εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας, γιατί πλέον δεν υπάρχουν καθηγητές να τα διδάξουν!
Μας μιλάτε υποκριτικά για ελευθερία, για εσωτερικά Erasmus, και την ίδια στιγμή οι φοιτητές 94 τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων -δηλαδή το 25% του συνόλου- δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα!
Για ποια ευελιξία και ελευθερία επιλογών μιλάτε, όταν δεν μπορείτε ούτε τις μετεγγραφές μεταξύ ομώνυμων τμημάτων να διασφαλίσετε; Αν αυτό δεν είναι εγκλωβισμός των φοιτητών, που τόσο στενοχωρεί την υπουργό, τότε τι είναι;
Και για να έχουμε καλό ερώτημα: Ποιος θα καλύψει το κόστος για να μπορέσει ένας φοιτητής να σπουδάσει για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη; Με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία μόνο πενταετία, τις φοιτητικές εστίες να μην επαρκούν;
Μήπως ήρθε η ώρα να διπλασιαστεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 2.000 ευρώ και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του, μαζί με την έναρξη νέου προγράμματος για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια;
Κυρίες και κύριοι,
Τι ακριβώς θέλετε να πείτε με το άρθρο 74 που λέει ότι το Τμήμα κατανέμει τους φοιτητές στα διάφορα προγράμματα σπουδών του πρώτου κύκλου; Μήπως ανοίγετε τον δρόμο για πολλές ταχύτητες σπουδών εντός του ίδιου Τμήματος;
Δηλαδή, θα μπαίνει ένας πρωτοετής σε ένα Τμήμα και μετά ενδέχεται το Τμήμα αυτό να τον τοποθετεί σε τριετές ή σε άσχετο πρόγραμμα απ’ αυτό που ήθελε και δήλωσε στο μηχανογραφικό;
Πού στοχεύει η ίδρυση Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, διάρκειας 7 εξαμήνων, με το άρθρο 73, που αποτελεί επαναφορά των ΤΕΙ από την πίσω πόρτα, σε χειρότερη έκδοση, που είναι και πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ;
Ομολογείτε πως στοχεύουν στην “εκπαίδευση στις εφαρμογές των επιστημών” και όχι στην ίδια την επιστήμη! Φτιάχνετε χειριστές μηχανών και εφαρμογών που, με τη σημερινή αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη, θα απαξιώνονται πριν καν αποφοιτήσουν!
Και από εδώ μέσα σας προειδοποιούμε: Μην τολμήσετε να παίξετε με τις σπουδές των φοιτητών, υποβαθμίζοντας υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα σε Εφαρμοσμένων Επιστημών!
Λέτε, μάλιστα, ότι θέλετε να βοηθήσετε τους νέους να βρίσκουν δουλειά. Ρωτάμε εμείς, αν θέλετε να βοηθήσετε τους αποφοίτους να βρίσκουν δουλειά:
Γιατί προχωράτε σε κατακερματισμό των σπουδών, γιατί αποδυναμώνετε το πτυχίο, δηλαδή το μόνο “διαπραγματευτικό χαρτί” που έχουν οι νέοι για εργασία;
Γιατί εξακολουθείτε να αφήνετε στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΑΤΕΙ και των Τμημάτων που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί εξισώνετε τα πτυχία των ΑΕΙ με τα τριετή ιδιωτικά κολέγια;
Θέλετε σύνδεση με την εργασία; Κάντε την πρακτική άσκηση οργανικό κομμάτι των προπτυχιακών σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του Ιδρύματος, με αποζημίωση στο ύψος του κατώτατου μισθού και πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα.
Θέλετε “διεπιστημονικά” πτυχία επί της ουσίας και όχι όχημα για άλωση της επιστημονικής συγκρότησης των φοιτητών; Αναβαθμίστε και εκσυγχρονίστε τις σπουδές έτσι ώστε οι νέες και οι νέοι να αποκτούν στέρεα επιστημονική γνώση του αντικειμένου τους, που θα τους επιτρέπει να εμβαθύνουν, να παράγουν ερευνητικό έργο και νέα γνώση.
Αλήθεια, για ποια συνεργασία επιστημών μιλάτε, όταν με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει τα Πανεπιστήμια να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με όρους επιχειρηματικής αρένας;
Ο λαός μας και οι φοιτητές έχουν χορτάσει από “νοικοκύρεμα των Πανεπιστημίων”! Έχετε μετατρέψει τις νέες και τους νέους σε πειραματόζωα. Μπαίνουν σε ένα Τμήμα και βγαίνουν από άλλο. Αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα του ακαδημαϊκού χάρτη.
Με το ίδιο επιχείρημα, από το 2011 και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., μέχρι το 2018 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χιλιάδες φοιτητές είδαν τις σπουδές και τα πτυχία τους να μένουν “στον αέρα”!
Όσο, για το πιο σύντομο ανέκδοτο, αυτό της αντιμετώπισης της διαπλοκής, υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι αυτή δεν διαμορφώνεται μόνο στο έδαφος της οικογενειοκρατίας.
Γύρω από τις δομές της επιχειρηματικής δράσης αναπτύσσεται ένα πολυπλόκαμο σύστημα με σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης και τροφοδότησης επιχειρηματιών και διδασκόντων. Αυτό είναι που τελικά οδηγεί και σε αλλοτρίωση συνειδήσεων, για να υποστηρίζουν, συντηρούν και γιγαντώνουν την επιχειρηματικότητα!
Αυτό το Πανεπιστήμιο είναι ξένο στις ανάγκες των φοιτητών. Γι’ αυτό δημιουργείτε νέους, χειρότερους όρους διοίκησης, ακόμα πιο αντιδημοκρατικούς. Με διορισμένους πρυτάνεις και μάνατζερ. Και θέλετε να κάνετε τους φοιτητές “συνένοχους” ή τουλάχιστον θεατές στην πολιτική σας, με “Συμβούλια Φοιτητών”, παραμάγαζα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, πειθαρχικά και ποινικοποίηση των αγώνων.
Δεν πρόκειται να σας περάσει. Η πολιτική σας στην εκπαίδευση έχει γνωρίσει ήττες και θα συνεχίσει να γνωρίζει. Θέλατε να κλείσετε πανεπιστημιακά τμήματα. Τελικά, μετά από τις κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών, το πήρατε πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ακόμα είναι στα αζήτητα.
Έτσι, στα χαρτιά θα μείνουν και μια σειρά ρυθμίσεις που φέρνετε τώρα. Όπως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Όπως ο κόφτης στη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Όπως η επιδίωξή σας να υπονομεύσετε τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Και άλλα πολλά.
Το ξαναλέμε: Δεν πρόκειται να σας περάσει. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.
Το δίκιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκουν τον δρόμο τους! Η ανάδειξη της “Πανσπουδαστικής” σε 1η δύναμη -και το χαστούκι στην κυβερνητική παράταξη- απέδειξε ότι οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους! Και είναι αποφασισμένοι να την υπερασπιστούν!
Η πρότασή σας για το Πανεπιστήμιο είναι σκουριασμένη και ξεπερασμένη από την εξέλιξη των επιστημών. Είναι ξένη με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Εσείς και η κοινωνική τάξη που εκπροσωπείτε, βρίσκεστε σήμερα στην ιστορική θέση που βρίσκονταν οι φεουδάρχες μιας άλλης, προηγούμενης εποχής που έμπαιναν εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιστήμης. Όμως η κοινωνική πρόοδος, το προοδευτικό και το καινοτόμο, όσα εμπόδια και να συναντά, προχωρά μπροστά.
Και το Πανεπιστήμιο της κοινωνικής προόδου είναι αυτό που δίνει τελικά νέα πνοή και ορισμό στις κακοποιημένες έννοιες της “εξωστρέφειας”, της “αξιολόγησης”, της “ελευθερίας”.
Γιατί απευθύνεται σε όλους και όλες. Και διαχέει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε όλους και για αυτό τελικά αξιολογείται και γι’ αυτό τελικά είναι πραγματικά ελεύθερο! Που σημαίνει: Ελεύθερο από τις δεσμεύσεις, τα μυστικά και τους πολέμους των εκμεταλλευτών των λαών, των κηφήνων καπιταλιστών.
Κυρίες και κύριοι,
Εσείς που διαχειρίζεστε τις υποθέσεις του κεφαλαίου, σε όποιο αστικό κόμμα κι αν ανήκετε, σας το λέμε ξεκάθαρα:
Εσείς είστε με τη σύγχρονη “Ιερά Εξέταση” της εποχής που απαιτεί όρκους πίστης στην επιχειρηματικότητα. Εμείς είμαστε με την επιστήμη που έχει στόχο την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τον μόχθο και τη δεισιδαιμονία.
Είστε με το Πανεπιστήμιο που συνδέεται με την κοινωνία μόνον εάν και εφόσον βγαίνουν κέρδη για τους λίγους. Είμαστε με το Πανεπιστήμιο της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος μόνο των πολλών.
Είστε με το Πανεπιστήμιο της καταστολής και του αυταρχισμού. Είμαστε με το Πανεπιστήμιο της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και του προβληματισμού.
Είστε με τα πτυχία-διαβατήρια για την εργασιακή περιπλάνηση, χωρίς δικαιώματα. Είμαστε με τα πτυχία που θα δίνουν όλη τη γνώση που χρειάζεται για να εργαστούν οι νέες και οι νέοι, δημιουργικά, με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους.
Είστε με την εκμετάλλευση και τη σύγχρονη ζούγκλα της αποστολής βιογραφικών μήπως και τύχει να βρει κάποιος μια δουλειά. Είμαστε με την επιστημονική διεύθυνση της κοινωνίας εκείνης που θα έχει αποτινάξει την εκμετάλλευση, που θα αξιοποιεί τις γνώσεις όλων των νέων με σχέδιο για εξασφαλισμένη σταθερή, μόνιμη δουλειά και ερευνητική εργασία.
Είστε με την απόγνωση. Είμαστε με τη γνώση. Περιττό να σας πούμε ποιος θα νικήσει τελικά…
Άλλωστε, πάντα στην ιστορία, αργά ή γρήγορα, νικά η επιστήμη, η πρόοδος, το μέλλον και όχι το παρελθόν και η κοινωνική καθυστέρηση που εκπροσωπείτε».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 296, που εντελώς αιφνιδιαστικά παραδίδει τα Πανεπιστημιακά Δάση σε Περτούλι, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο θέμα επιχείρησε να απαντήσει, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, η υπουργός Παιδείας όπως και για την εκπροσώπηση των φοιτητών, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να της επισημαίνει σε σύντομη δευτερολογία του ότι η κυβέρνηση δεν ακούει και δεν υπολογίζει τις προτάσεις και τις θέσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας για αυτά τα θέματα.
Η απάντηση στην υπουργό Παιδείας
«Επειδή συνεχώς προκαλεί η κυρία υπουργός, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, λες και έχει το μαγνητοφωνάκι στην τσέπη και το βάζει στο στόμα και τα λέει, φαντάζομαι και ο ελληνικός λαός και εδώ μέσα η Βουλή την άκουσε και πώς μιλάει κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Αυτά που έλεγε στις Επιτροπές, αυτά που είπε στην εισήγησή της, αυτά που κάνει στις διάφορες παρεμβάσεις της. Απάντηση υπάρχει! Τουλάχιστον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Πριν με άκουσαν όλοι και είπα συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτά που επανέλαβε δήθεν ως ερωτήματα.
Οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, οι ίδιοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν δώσει προτάσεις δημόσια για το πώς θέλουν να διοικούνται, για το πώς θέλουν να εκλέγονται, πώς θέλουν να διοικούνται τα Πανεπιστήμια και λοιπά και λοιπά και για όλο το νόμο-πλαίσιο και γι’ αυτά τα κατάπτυστα άρθρα τα οποία τα ανέλυσα. Αλλά δεν παρακολουθούσε. Έπαιζε με το κινητό της ή μιλούσε με το τηλέφωνο ή με τον συνάδελφό της. Αυτά θέλω να πω και δεν μου χρειάζεται απάντηση».
902.gr