Γράφει ο Δον Τομασίνο //
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πέναλτι για όσους επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Σταδιακά η αύξηση των ορίων ηλικίας. Διετής αναστολή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Οι συγχωνεύσεις ταμείων και τι ετοιμάζεται για εργασιακά και κατώτατο μισθό.
Από το 2016, σταδιακά, έως το 2022 κατά ένα εξάμηνο κάθε έτος και στη συνέχεια κατά ένα έτος κάθε έτος, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων και να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62.
Βέβαια, για όσους επιμένουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει διάλογο, ήδη αναφέρει πως έχει σχεδόν ολοκληρώσει αναλογιστική μελέτη για το διάστημα από το 2015 έως το 2050 και τάσσεται υπέρ της σταδιακής (μέσα σε 3 χρόνια) δημιουργίας 3 ταμείων. Επιμένει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, έως το 2016 και σίγουρα μέχρι την ολοκλήρωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δεν θα εφαρμόσει το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, για το 2015.
Στα εργασιακά, επιμένει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το τέλος του 2016.
Αναλυτικά, οι προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι:
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Από το 2016 και έως το 2025 θα αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος. Θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ. Σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη θα μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές για τα έτη 2015-2016 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Δεν εφαρμόζονται για το 2015 οι διατάξεις του νόμου 3863 για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Θα ληφθούν μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία.
Ήδη ολοκληρώνεται αναλογιστική μελέτη για το διάστημα 2015-2016. Γίνεται αναλυτική αναφορά στις παραδοχές βάσει των οποίων ολοκληρώνεται η μελέτη.
Οι ενοποιήσεις ταμείων θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα 3 ετών, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία 3 ταμείων. Έως τις 31/12/2016, η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 30%.
Για τα εργασιακά, η πρόταση αναφέρει τα εξής:
Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από την αποδοχή του σχεδίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές.
Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και έως το τέλος του 2016 θα φθάσει στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ). Από εκεί και πέρα, θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συμμετεχόντων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.