Δύο μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης του Google DeepMind, του ερευνητικού εργαστηρίου του τεχνολογικού κολοσσού, κατάφεραν να λύσουν προβλήματα μαθηματικών στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024, ενώ μέχρι στιγμής μοντέλα AI είχαν αποτύχει σε λογικούς συλλογισμούς.
Τα μοντέλα Alpha Proof και Alpha Geometry 2 έλυσαν τέσσερα από τα έξι προβλήματα που τους τέθηκαν στον φετινό διεθνή διαγωνισμό για μαθητές Λυκείου, φτάνοντας στο επίπεδο ενός ασημένιου Ολυμπιονίκη, μια «πρωτιά» σύμφωνα με την Google.
Αναλυτικά, το Alpha Proof έλυσε δύο προβλήματα άλγεβρας και ένα πρόβλημα αριθμητικής, ενώ το Alpha Geometry 2 ένα πρόβλημα γεωμετρίας. Η 65η διοργάνωση της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από τις 11 έως τις 22 Ιουλίου.
HERE WE GO: ALPHA-PROOF AND ALPHA GEOMETRY 2 by Google DeepMind!
(I will add the most important parts in the comments)
– probably the pendent to Q* / Starwberry"Artificial general intelligence (AGI) with advanced mathematical reasoning has the potential to unlock new frontiers… https://t.co/MN1yGPCthD pic.twitter.com/icyQrVpgOi
— Chubby♨️ (@kimmonismus) July 25, 2024
Ο διαγωνισμός, που διεξάγεται από το 1959, συγκεντρώνει μαθητές Λυκείου (και μερικές φορές ορισμένους εξαιρετικούς μαθητές) που επιλέγονται από περίπου 100 χώρες. Η πρώτη έκδοση του AlphaGeometry είχε ήδη καταφέρει να λύσει 25 προβλήματα γεωμετρίας της Ολυμπιάδας από ένα σύνολο 30 επιλεγμένων ασκήσεων, έγραψε το επιστημονικό περιοδικό Nature τον Ιανουάριο. “Αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα των μαθηματικών συλλογισμών και δείχνει ένα μέλλον όπου μαθηματικοί και Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεργάζονται για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων”, ανέφερε η Google σε δελτίο Τύπου.
Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, κορυφαία προϊόντα της ΤΝ, έχουν μεγάλη δυσκολία σε τεστ λογικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Open Science της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.
Αυτή διαπίστωσε ότι το ChatGPT 3.5 και 4 της OpenAI, το Bard της Google, το Claude 2 της Anthropic και τρεις εκδόσεις του Llama της Meta απάντησαν αντιφατικά και βασίστηκαν συχνά σε παράλογους συλλογισμούς.
Μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων μαθητών: Έξι μετάλλια στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
🤔 ℹ️
Η Google DeepMind, πρώην DeepMind Technologies, είναι ένα βρετανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, εξαγοράστηκε από την Google το 2014,[1] και έγινε πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet Inc., μετά την εταιρική αναδιάρθρωση της Google το 2015. Η εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο, με ερευνητικά κέντρα στον Καναδά, τη Γαλλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αντικείμενο της DeepMind ήταν η επίλυση της νοημοσύνης και κατόπιν η χρήση της νοημοσύνης για να επιλύσει ότιδηποτε άλλο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία χρησιμοποιεί γνώσεις από τα πεδία της νευροεπιστήμης και της μηχανικής μάθησης μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπολογιστή ισχύ, για την κατασκευή εξαιρετικά ισχυρών αλγορίθμων γενικού σκοπού οι οποίοι θα οδηγήσουν στην δημιουργία τεχνητής γενικής νοημοσύνης. Ως πεδίο δοκιμών οι αλγόριθμοι δοκιμάζονται σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το 2014, η Google εξαγόρασε την DeepMind για το ποσό των 400 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, διατηρώντας παράλληλα το προσωπικό στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του στο Λονδίνο.
Μετά την απόκτηση της από την Google, η DeepMind διακρίθηκε με πλήθος επιτευγμάτων, το πιο διάσημο από τα οποία είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo, η οποία το 2016 κατάφερε να νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή γκο, Λη Σεντόλ, και ενώ έως τότε θεωρούνταν πως το γκο είναι κατά πολύ δυσκολότερο από το σκάκι ώστε κάποιος υπολογιστής να μπορεί να κερδίσει τον ανθρώπινο πρωταθλητή.[2] Άλλες δραστηριότητες της DeepMind συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή μιας νευρωνικής μηχανής Τούρινγκ, ενασχόληση με την έρευνα ως προς την ασφάλεια σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, και την συνεργασία με το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας με στόχο την βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών σε ότι αφορά τις εκφυλιστικές παθήσεις των οφθαλμών.