Στην περίπτωση της «καθως πρέπει» ακροδεξιάς εφημερίδας «Εστία» αντικομμουνισμός και γελοιότητα πάνε χέρι-χέρι.
Η γνωστή φυλλάδα που συνεχίζει να γράφει στο απαρχαιωμένο πολυτονικό ξαναχτύπησε. Δεν τους έφτανε ως φαίνεται το φιάσκο με τον «Παπαρατσένκο» και τα συκοφαντικά τους δημοσιεύματα για τον ΔΣΕ, αλλά συνεχίζουν απτόητοι την αντοκομμουνιστική κατρακύλα τους.
Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, λοιπόν, η «Εστία» αναφέρεται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιχειρώντας να συσχετίσει ιστορικά τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της καπιταλιστικής Ρωσίας με την Σοβιετική Ένωση! «Υπαρκτός νεοτσαρισμός, τουρκικός καιροσκοπισμός» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της εφημερίδας που φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο και συνοδεύεται με δύο φωτογραφίες.
Απ’ τη μια ενα ρώσικο τανκ που εισβάλλει στην Ουκρανία και απ’ την άλλη μια φωτογραφία απ’ την περιώνυμη… «Άνοιξη της Πράγας» με την εξής λεζάντα: «Δεξιά, τα σοβιετικά άρματα καταπατούν τα δικαιώματα των άοπλων πολιτών στην Πράγα». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
Το δε άρθρο του πρωτοσέλιδου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Και η περίοδος όμως της «κομμουνιστικής παρενθέσεως» ήταν και αυτή ένα κορυφαίο παράδειγμα αυταρχισμού, που δεν ανέχονταν την παραμικρή αμφισβήτηση. Να θυμίσουμε τι έγινε στην Ουγγαρία το 1956. Τα σοβιετικά άρματα εσάρωσαν τις ελπίδες φιλελευθεροποιήσεως. Στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Τα σοβιετικά άρματα κατέπνιξαν την κίνηση για ένα «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Και τώρα, στην Ουκρανία, το 2022».
Η παραχάραξη της ιστορίας σε όλο της το μεγαλείο από την ακροδεξιά εφημερίδα της καθαρεύουσας και του πολυτονικού.
Χρησιμοποιούν δυο ιστορικά παραδείγματα υποκινούμενων από τις ΗΠΑ αντεπαναστάσεων (Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία) και τα συγκρίνουν με την σημερινή ενδοιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Συσχετίζουν τις προσπάθειες ανατροπής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε Ουγγαρία (1956) και Τσεχοσλοβία (1968) με την σημερινή πολιτική της καπιταλιστικής Ρωσίας!
Τόσο το 1956 στην Ουγγαρία, όσο και το 1968 στην Τσεχοσλοβακία, ο Κόκκινος Στρατός παρενέβη έπειτα από αίτημα των ηγεσιών των δύο σοσιαλιστικών χωρών προκειμένου να αποσοβηθούν πραξικοπήματα που είχαν οργανωθεί από δυνάμεις της Δύσης. Αφού αρέσκονται να αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα εκεί στην «Εστία» ας διαβάσουν τι έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των αντεπαναστατικών ενεργειών στην Τσεχολοσλοβακία, όπως π.χ. ο Ότα Σικ που χρόνια αργότερα παραδέχονταν ότι στόχος ήταν η παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Ψιλά γράμματα, βέβαια, όλα αυτά για τους αντικομμουνιστές συκοφάντες της «Εστίας» που έχουν βάλει σκοπό να ξεπεράσουν σε χυδαιότητα ακόμη και χρυσαυγίτικες φυλλάδες τύπου «Μακελειό».
Τσεχοσλοβακία 1968: Η «Άνοιξη της Πράγας» ως δούρειος ίππος της αντεπανάστασης