Η πανδημία απέδειξε ότι ήταν μύθος το κοινωνικό κράτος που υπήρχε ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες ενώ η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εφαρμόζεται δεν είναι ούτε ειρηνική, ούτε φιλολαϊκή αλλά είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του λαού. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σημείωσε πως το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι στον κατήφορο του λεγόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην πορεία του για πιο βαθιά εμπορευματοποίηση και μετατροπή των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων σε ακόμα καλύτερες λειτουργούσες επιχειρηματικές μονάδες.
Υπενθύμισε πως το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο είχε γίνει νόμος από την εποχή του ΠΑΣΟΚ και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον κατήργησε γιατί «όλοι σας είστε υπέρ της συνύπαρξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» επισήμανε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προς τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Υπογράμμισε ακόμα πως ο ιδιωτικός τομέας, πλέον έχει γιγαντωθεί και έχει εισβάλλει σε όλες τις βαθμίδες της Υγείας. «Οταν το νοσοκομείο σε στέλνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις, αυτό δεν είναι εμπορευματοποίηση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν αντικαταστήσει πλέον τα Κέντρα υγείας. Οσον αφορά τον προσωπικό γιατρό, τόνισε ότι όσο ωραίο και αν ακούγεται, τελικά θα μετατραπεί σε “κόφτη” των υπηρεσιών υγείας.
Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της πρόληψης των προβλημάτων υγείας, σημειώνοντας ότι η απλή ανακοίνωση στεγνών αριθμών των νοσούντων από την πανδημία, είναι αποσπασματικό και δεν δείχνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που έχουν μεγάλη σημασία και αφορούν την προληπτική ιατρική. Εφερε ως παράδειγμα, την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ανθρώπου, που εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή του, τις συνθήκες δουλειάς και άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με την πορεία της υγείας του όταν αρρωστήσει και καθορίζονται τελικά από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στοιχείο που καμία κυβέρνηση δεν αναδεικνύει και δεν φροντίζει – φυσικά – στις συνθήκες του καπιταλισμού να αντιμετωπίσει, σημείωσε.
Η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας, ανέφερε πως όλοι οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν ισότιμα όταν νοσηλεύτηκαν στο σύστημα υγείας και αναλώθηκε σε οδηγίες για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος με την Αλέκα Παπαρήγα σε μια ολιγόλεπτη δευτερολογία της, να διευκρινίζει πως δεν τέθηκε θέμα ανισότιμης παροχής υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία αλλά τα θέματα των συνθηκών δουλειάς, διατροφής και βιοτικού επιπέδου που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση και επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων, πριν μπουν στα νοσοκομεία, γεγονός που άπτεται της προληπτικής ιατρικής, η οποία δεν υπάρχει στη χώρα μας.
902.gr