Άνθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν το απόγευμα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ για την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ “Ενας ζεστός Νοέμβρης” που ετοίμασε η Οργάνωση προς τιμή της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.
Μια εκδήλωση που πλούτισε το νου μα και την καρδιά όσων την παρακολούθησαν, που έδωσε ανάταση για τους αγώνες που έρχονται. Το κτίριο Αβέρωφ αποδείχθηκε μικρό και η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε τόσο μέσα στο κτίριο όσο και στον εξωτερικό χώρο, ενώ τα συνθήματα για το Κόμμα και την ΚΝΕ δονούσαν τον ιστορικό χώρο.
Δ. Κουτσούμπας:
Το Πολυτεχνείο αποτελεί έμπνευση
στους λαϊκούς ξεσηκωμούς
που έρχονται
«Το Πολυτεχνείο αποτελεί έμπνευση, πείρα, στήριγμα στους μεγάλους μελλοντικούς αγώνες, στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που έρχονται. Από αυτή την άποψη μικρή συμβολή αποτελεί σήμερα η εκδήλωση που κάνει η ΚΝΕ για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ με αφορμή τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
Μεγαλύτεροι σε ηλικία σύντροφοι, οι “πρωταγωνιστές” εκείνων των ημερών, οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης έδωσαν μαζικά το παρών στην εκδήλωση. Στο πλευρό τους και εκατοντάδες Κνίτες και Κνίτισες που κρατάνε γερά τη σκυτάλη που τους παραδόθηκε, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ πρόσφεραν σε αγωνιστές που πήραν μέρος στους αγώνες κατά της δικτατορίας και στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”: “Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973, έμπνευση, γνώση και στήριγμα στους λαϊκούς ξεσηκωμός του μέλλοντος”, “Οι μέρες του Πολυτεχνείου μέσα από τη “φωνή της αλήθειας”, το λεύκωμα της ΚΝΕ: “Η σπίθα του Νοέμβρη δε σβήνει”. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε μια αναμνηστική κάρτα με ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη Ρεντή από την έκδοση της ποιητικής συλλογής ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη και σκίτσο του Γ. Βαρλάμου που συνόδευε την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής.
Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνοντας πως ο λαός μαζί με το ΚΚΕ θα γράψει νέες λαμπρές σελίδες ιστορίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) via 902.gr
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα: Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Στέργιος Βασιλείου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, Γιώργος Γιώγος, Σεραφείμ Δημακόπουλος, Βασίλης Δούρος, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, Νίκος Καπλάνης, Φωτεινή Καραβίδα, Γιώργος Καραγιάννης, Ντίνα Κούκου, Σπύρος Κουρσάρης, Θανάσης Παναγιωτακόπουλος, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, Στέφανος Πάντος, Αλκης Παπαδήμας, Γιάννης Παπαμιχαλάκης, Θεολόγος Πατερέλης, Σταύρος Σκουρτόπουλος, Γιώργος Σορολοπίδης, Αγγελική Σωτήρη, Λάμπρος Τόκας, Βαγγέλης Τούντας, Νίκος Τριανταφύλλου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, Ολγα Τσολακίδου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Γεράσιμος Ιωαννάτος, Λόλα Ζαζοπούλου, Ανδρέας Ζαζόπουλος, Κώστας Σεφέρης, Άγγελος Βλάσης, Κώστας Παπασωτηρίου, Ελένη Παπαδοπούλου. Ακόμα, παραβρέθηκαν βουλευτές του Κόμματος, ενώ στο πλήθος διακρίναμε και τον Διονύση Τσακνή.
… και ξαφνικά
πιάσαν οι ζέστες το Νοέβρη
καλοκαιριά
στην καρδιά του χειμώνα.
Ήταν οι ανάσες των παιδιών,
κοντά – κοντά,
σαν να ‘ταν μια αναπνοή
κι οι ανάσες στα παράθυρα
κοντά – κοντά,
σα να ‘τανε ένα μπαλκόνι η Αθήνα,
κι οι φωτιές που καίγανε στους δρόμους τα σκουπίδια,
κοντά – κοντά,
σα να ‘ταν πυρκαγιά,
κι ήταν οι σφαίρες
κι ήταν το αίμα.
“Ένας ζεστός Νοέμβρης”, με τίτλο δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα του κομμουνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή, η ΚΝΕ τιμά τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με ένα ντοκιμαντέρ. Μια ξεχωριστή περιήγηση στα γεγονότα της περιόδου μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της εποχής και animation. Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στους “ανώνυμους ήρωες της αντιδικτατορικής πάλης”.
- Ένα ντοκιμαντέρ που όχι μόνο διατρέχει καρέ – καρέ όλη την περίοδο της εφταετίας, αλλά φτάνει ακόμα πιο πίσω αναζητώντας τα αίτια της χούντας. Ένα ντοκιμαντέρ που ανιχνεύει μια πλευρά της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας μαζί με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.
- Ενα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής σε όλους αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Σε αυτούς που αγωνίστηκαν, δε συμβιβάστηκαν, μπήκαν μπροστά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, διάβηκαν ορθοί τα ξερονήσια, τις φυλακές, τις “ανηφόρες” της ταξικής πάλης.
- Ενα ντοκιμαντέρ που σκορπά στον νεαρό, αλλά και τον μεγαλύτερο θεατή συγκίνηση και περηφάνια, καθώς συνεχίζει αυτόν τον “σίγουρο δρόμο”, τον “δρόμο που δεν έχει τέλος”, αλλά και του καλλιεργεί, παράλληλα, τη διάθεση να το ψάξει παραπάνω, να γνωρίσει βαθύτερα την ιστορία, ώστε να είναι πιο έτοιμος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών.
- Ενα ντοκιμαντέρ που απευθύνεται και στον καθένα που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, αφού η συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπορεί να προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα. Αλλωστε το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει και ο νέος τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίοδο.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν αλφαβητικά οι Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979, Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της δικτατορίας και στέλεχος της ΚΝΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλκης Παπαδήμας, γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της δικτατορίας, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις μνήμες τους.
Μαζί τους “ταξιδεύουμε” σε εκείνα τα χρόνια…
Πώς βίωσαν τις πρώτες μέρες εγκαθίδρυσης της δικτατορίας; Πώς ήταν η ζωή στα ξερονήσια και τις φυλακές; Πώς δυνάμωνε σιγά – σιγά, κύρια από το 1972 και μετά, οι διαθέσεις και η οργάνωση του λαού, ειδικά της νεολαίας και των φοιτητών; Πώς δούλευαν στην παρανομία; Τι ήταν οι τριάδες; Πώς ήταν η ζωή στα ξερονήσια και τις φυλακές, αλλά και στα Κέντρα Ασφάλειας; Πώς ξανάσμιξαν παλιοί και νέοι σύντροφοι στα Γιούρα; Πώς ατσάλωναν τους νεώτερους οι παλιότεροι σύντροφοι; Και οι μέρες του 1973, τόσο με την κατάληψη της Νόμικης όσο και με τον 3μερο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου;
Πλάι σε αυτά γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν και βασικές πλευρές των ιστορικών γεγονότων, όσο και της δράσης του Κόμματος, της στρατηγικής που είχε εκείνη την περίοδο. Ποια ήταν τα αίτια της χούντας; Ηταν η χούντα αμερικανοκίνητη; Ποιοι στήριξαν τη χούντα; Πώς φανερώνεται και σε αυτές τις στιγμές ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος; Σε ποιες συνθήκες ιδρύθηκε η ΚΝΕ; Μερικά μόνο από τα βαθύτερα ερωτήματα που θα προσεγγίσει κανείς παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ.
Ενα μπόι ψηλοτέρα σε γνώση και συναίσθημα βγήκαν τα μέλη της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει:
«Στο ερώτημα, “πώς αντέξατε, πώς τα καταφέρατε όλα αυτά;“, οι απαντήσεις ήταν πολλές και μπορούν να δείξουν τον δρόμο για κάθε νέο και νέα που θέλει να αγωνιστεί απέναντι στη βαρβαρότητα. “Είχαμε δίψα για διάβασμα που μας εξόπλιζε“, “ήμασταν όπου ήταν η νεολαία και κάναμε ψηστήρι“, “είχαμε τις αξίες μας, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την Οργάνωση που μας ατσάλωναν“. “Οι συνθήκες γέννησαν τον ηρωισμό” μας έλεγαν ξανά και ξανά. Κρατάμε κάθε τους κουβέντα, κάθε συμβουλή και εμπειρία τους…
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένες πλευρές από την επαφή μας με τη ζωντανή ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του εργατικού και φοιτητικού κινήματος της χώρας μας. Η συνάντηση αυτή με την ιστορία του ΚΚΕ, πέρα από την έντονη συναισθηματική φόρτιση, μας έδωσε επίσης την απαραίτητη έμπνευση και δύναμη για να προχωρήσουμε μπροστά. Ελπίζουμε το ντοκιμαντέρ να μεταφέρει κάποιες από τις εμπειρίες που ζήσαμε εμείς και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την παραπέρα μελέτη της ιστορίας του Κόμματος“.
- Ποιοι παρακολουθούσαν μαθήματα οικοδομικού σχεδίου και αγγλικά;
- Πού ανέβηκε ο Φιλάργυρος του Μολιέρου και οι Πέρσες του Αισχύλου;
- Πώς η έπαρση της σημαίας βοήθησε στο να σκορπιστούν εκατοντάδες τρικάκια σε ένα σχολείο που καλούσαν σε αντίσταση και οργάνωση;
- Πώς ένα χοντρό παλτό βοήθησε έναν σύντροφό μας να αντιμετωπίσει το ξύλο και τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας;
- Γιατί ένας φυλακισμένος ζήτησε στο επόμενο επισκεπτήριο απλά ένα λουλούδι;
- Πώς μια πολιτιστική εκδήλωση ενός εθνοτοπικού συλλόγου της Στερεάς Ελλάδας για τον Πικάσο επέτρεψε στους οργανωτές να μιλήσουν για τη χούντα;
- Πώς η Ντόιτσε Βέλε μίλησε για τα βασανιστήρια;
- Πώς φανερώθηκαν οι ακατάλυτοι δεσμοί που έχει το Κόμμα μας με τον λαό στο πρόσωπο ενός παλιού Μακρονησιώτη που μόλις είχε αποφυλακιστεί από τη χούντα;
Οι απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ…